Lifestyle / Studentski kutak

mix and match

Europe Direct Split organizirao je studijsko putovanje mladih poljoprivrednika iz Splitsko-dalmatinske županije koji obilaze Slavoniju i Baranju

Europe Direct Split organizirao je studijsko putovanje mladih poljoprivrednika iz Splitsko-dalmatinske županije koji obilaze Slavoniju i Baranju
Davor Javorovic/PIXSELL

Svrha putovanja kao i panel diskusije je povezati mlade poljoprivrednike iz Dalmacije i Slavonije u svrhu razmjene iskustava, te moguće zajedničke suradnje

Mix and Match: TAMBURICA I MANDOLINA, iste su želje naše u poljoprivredi u Dalmaciji i Slavoniji…

Europe Direct Split organizirao je studijsko putovanje mladih poljoprivrednika iz Splitsko-dalmatinske županije: stočara, vinara, povrtlara u Slavoniju povodom Europske godine mladih 2022., You are NextGenerationEU.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kroz putovanje Splitsko-dalmatinska županija je posjetila razna POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA te će organizirati panel diskusiju u poduzetničkom centru u Dalju: ''kako mlade vratiti polju?'' 

Svrha putovanja kao i panel diskusije je povezati mlade poljoprivrednike iz Dalmacije i Slavonije u svrhu razmjene iskustava, te moguće zajedničke suradnje. Uzgajati jedno za drugo uzajamno i kvalitetno, početak je jedne konkretne stvari u poljoprivredi Republike Hrvatske. 

Trenutno mladi poljoprivrednici u Europskoj uniji proizvode tek 11% ukupne poljoprivredne proizvodnje. Europe Direct Split ured je koji promovira politiku Europske unije pa tako ima poseban fokus na aktiviranje mladih u poljoprivredi.

Ovaj događaj Mix and Match povezivanja Splitsko-dalmatinske županije i Slavonije identificira potrebe mladih poljoprivrednika, pomaže pri razmjeni iskustava, podržava sljedeću generaciju europskih poljoprivrednika, prikazuje najbolje primjere iz prakse projekata financiranih iz EU fondova.

 ''Cilj nam je na licu mjesta povezati mlade poljoprivrednike te potaknuti ih na što veći angažman i uzajamni rad u poljoprivredi jedno za drugo, te tako proširiti sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju kako bi uvoz hrane smanjili na minimum. Hrvatska poljoprivreda treba biti samoodrživa kao i imati veliki plasman na Europskom tržištu'' – istaknula je Katarina Banić, iz ureda Europe Direct Split.

Svoje OPG-ove u Slavoniji predstavili su: OPG BANIĆ, AGROTURIZAM REŽIĆ, VINARIJA BISKUPOVIĆ te OPG RIBIČIĆ koji broji preko 400 grla magaraca kao i 200 konja i goveda, te kojem je u planu otvoriti najveću farmu magaraca u Hrvatskoj, projekt koji je podržao Agronomski fakultet u Zagrebu i koji bi bio od velikog strateškog značaja za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Ovim putem Europe Direct Split zahvaljuje Europe Direct Osijeku kao i svim domaćinima na dobrodošlici i gostoprimstvu.

U srijedu, 8. lipnja 2022. s početkom u 14.30 sati u Poduzetničko razvojnom centru Općine Erdut lokalna razvojna agencija d.o.o. na adresi Bana Josipa Jelačića 1, Dalj, održat će se diskusija na temu kako mlade vratiti polju.


Izdvojeno

Reci što misliš!