"Tijesto zamijesite s malo kvasca i ostavite da odstoji barem 15-ak sati, najbolje preko noći", rekao je Radanović
Osječanin Alen Radanović nedavno je na Svjetskom
prvenstvu u Napulju sa svojom pizzom “Crostino” osvojio prvo mjesto. Neki
dan gostovao je i HRT-ovoj emisiji Dobro jutro gdje je pokazao kako se radi
njegova šampionska pizza, ali dao i nekoliko savjeta amaterima
koji peku pizzu kod kuće.
“Tijesto zamijesite s malo kvasca i ostavite da odstoji barem
15-ak sati, najbolje preko noći”, rekao je Radanović.
Taj postupak zove se hladna fermentacija (tijesto preko noći
ostavite u frižideru, može tako stajati i do tri dana). Drugi dan
izvadite tijesto iz frižidera, premijesite i ostavite sat vremena
na sobnoj temperaturi prije oblikovanja pizze.
“Pizzu u klasičnoj pećnici najbolje je peći na kamenu za pizzu
ili ako ga nemate okrenete tepsiju naopako. Temperaturu postavite
na maksimalnu i pecite je na vrhu pećnice, odnosno ispod
grijača”, savjetuje Radanović.