recept

Kako ispeći domaću pizzu kod kuće?

Pixabay

Pečenje pizze kod kuće je zabavna aktivnost za cijelu obitelj i omogućuje vam da se kreativno izrazite s različitim umacima i sastojcima

Pizza je jedna od najomiljenijih jela na svijetu i pečenje pizze
kod kuće je zabavna i zadovoljavajuća aktivnost za cijelu
obitelj. Pečenje pizze kod kuće je jednostavno i ne zahtijeva
puno vremena.

Da biste ispekli domaću pizzu, prvo ćete trebati recept za 
tijesto. Postoje mnogi različiti recepti za pizzu tijesto koji se
mogu pronaći na internetu, ili možete kupiti gotovo tijesto u
trgovini. Glavni sastojci za tijesto su brašno, voda, kvasac,
ulje i sol.

Za jednu klasičnu prvokkutnu tepsiju koja ide u pećnicu
preporučimo vam da koristite 300 grama glatkog brašna. Na tu
količinu možete staviti 170 ml mlake vode. No prije svega u jako
malo također mlake vode (10-20ml) stavite pola vrećice instant
kvasca i prstohvat šećera. Moćete naravno koristiti i svježi
kvasac.

Kad kvasac uspješno proradi, dodate ga u brašno, i podlijete s
malo pripremljene mlake vode. Počnete kuhačom mijesiti dodajući
ostatak vode. U tom trenu dodate i pola žlice maslinovog ulja.

Nastavljate mijesiti ručno još barem pet minuta. Tijesto zatim
prekrijete čistom krpom i ostavite oko sat vremena  na
toplom. Idealno je da tijesto napravite dan ranije i zatim
ostavite da odloži 18-24 sata u frižideru, ali i ako ga koristite
odmah bit će dobro.

Kada imate tijesto, morate ga razvaljati na veličinu pizze za
vašu tepsiju. Kada razvaljate tijesto (idealno rukama), stavite
malo brašna na radnu površinu i samo tijesto, kako se ne bi
lijepilo. Tijesto razvaljajte do debljine koju želite, ali imajte
na umu da će se tijekom pečenja tijesto nadići. Za domaću pizzu
dobro je da je tijesto malo deblje, ali ne treba ni pretjerivati.

Sada možete dodati umak i sastojke po vašem izboru. Za umak
koristite domaću pasiranu rajčicu ili ako ju nemate kupovnu.

Za nadjev stavite 15-20 dg šunke po izboru koju usitnite na
kockice od par centimetara.  Na šunku ide  20-25dg
ribanog sira po vašem izboru. Na vrh stavljate kulen i gljive.
Ili što god vam je po želji.

Nakon što ste dodali umak i sastojke, prebacite pizzu u
maksimalno zagrijanu pećnicu (250 stupnjeva Celzijusa) i pecite
10-ak minuta. Točno vrijeme ovisi o jačini pećnice i o debljini
tijesta. Kako god, već nakon 6-7 minuta svakako provjerite koliko
je donja strana dobila boje i ako treba pecite još koju minutu.
Nekim pećnicama će trebati i duže od 10 minuta.

Kada je pizza gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite ju da se
ohladi nekoliko minuta prije nego što ju režete i počnete jesti.

Pečenje pizze kod kuće je zabavna aktivnost za cijelu obitelj i
omogućuje vam da se kreativno izrazite s različitim umacima i
sastojcima.

Zapamtite da pečenje pizze kod kuće može biti malo različito od
pečenja u pizzeriji ili restoranu, pa se može tražiti nekoliko
pokušaja da se dobije savršena pizza. No, upravo je to jedna od
čarolija pečenja pizze kod kuće – mogućnost kombiniranja i
eksperimentiranja s različitim sastojcima, te usavršavanje
vlastitog recepta.

Uživajte u procesu i uživajte u svježoj, domaćoj pizzi!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari