SiB Plus / Samo domaće

recept

Kako ispeći domaću pizzu kod kuće?

Kako ispeći domaću pizzu kod kuće?
Pixabay

Pečenje pizze kod kuće je zabavna aktivnost za cijelu obitelj i omogućuje vam da se kreativno izrazite s različitim umacima i sastojcima

Pizza je jedna od najomiljenijih jela na svijetu i pečenje pizze kod kuće je zabavna i zadovoljavajuća aktivnost za cijelu obitelj. Pečenje pizze kod kuće je jednostavno i ne zahtijeva puno vremena.

Da biste ispekli domaću pizzu, prvo ćete trebati recept za  tijesto. Postoje mnogi različiti recepti za pizzu tijesto koji se mogu pronaći na internetu, ili možete kupiti gotovo tijesto u trgovini. Glavni sastojci za tijesto su brašno, voda, kvasac, ulje i sol.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za jednu klasičnu prvokkutnu tepsiju koja ide u pećnicu preporučimo vam da koristite 300 grama glatkog brašna. Na tu količinu možete staviti 170 ml mlake vode. No prije svega u jako malo također mlake vode (10-20ml) stavite pola vrećice instant kvasca i prstohvat šećera. Moćete naravno koristiti i svježi kvasac.

Kad kvasac uspješno proradi, dodate ga u brašno, i podlijete s malo pripremljene mlake vode. Počnete kuhačom mijesiti dodajući ostatak vode. U tom trenu dodate i pola žlice maslinovog ulja.

Nastavljate mijesiti ručno još barem pet minuta. Tijesto zatim prekrijete čistom krpom i ostavite oko sat vremena  na toplom. Idealno je da tijesto napravite dan ranije i zatim ostavite da odloži 18-24 sata u frižideru, ali i ako ga koristite odmah bit će dobro.

Kada imate tijesto, morate ga razvaljati na veličinu pizze za vašu tepsiju. Kada razvaljate tijesto (idealno rukama), stavite malo brašna na radnu površinu i samo tijesto, kako se ne bi lijepilo. Tijesto razvaljajte do debljine koju želite, ali imajte na umu da će se tijekom pečenja tijesto nadići. Za domaću pizzu dobro je da je tijesto malo deblje, ali ne treba ni pretjerivati.

Sada možete dodati umak i sastojke po vašem izboru. Za umak koristite domaću pasiranu rajčicu ili ako ju nemate kupovnu.

Za nadjev stavite 15-20 dg šunke po izboru koju usitnite na kockice od par centimetara.  Na šunku ide  20-25dg ribanog sira po vašem izboru. Na vrh stavljate kulen i gljive. Ili što god vam je po želji.

Nakon što ste dodali umak i sastojke, prebacite pizzu u maksimalno zagrijanu pećnicu (250 stupnjeva Celzijusa) i pecite 10-ak minuta. Točno vrijeme ovisi o jačini pećnice i o debljini tijesta. Kako god, već nakon 6-7 minuta svakako provjerite koliko je donja strana dobila boje i ako treba pecite još koju minutu. Nekim pećnicama će trebati i duže od 10 minuta.

Kada je pizza gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite ju da se ohladi nekoliko minuta prije nego što ju režete i počnete jesti.

Pečenje pizze kod kuće je zabavna aktivnost za cijelu obitelj i omogućuje vam da se kreativno izrazite s različitim umacima i sastojcima.

Zapamtite da pečenje pizze kod kuće može biti malo različito od pečenja u pizzeriji ili restoranu, pa se može tražiti nekoliko pokušaja da se dobije savršena pizza. No, upravo je to jedna od čarolija pečenja pizze kod kuće - mogućnost kombiniranja i eksperimentiranja s različitim sastojcima, te usavršavanje vlastitog recepta.

Uživajte u procesu i uživajte u svježoj, domaćoj pizzi!


Izdvojeno

Reci što misliš!