Lifestyle / Ostalo

Snijela prvo jaje

Proljeće s Klepetanom: Nova roda Mlada osvaja srca stanovnika Brodske Varoši

Proljeće s Klepetanom: Nova roda Mlada osvaja srca stanovnika Brodske Varoši
Ivica Galović/PIXSELL

Malena je bila roda slomljenog krila kojoj se, unatoč tome što nije mogla letjeti, njezin Klepetan iznova vraćao svakog proljeća punih 19 godina

Najpoznatije hrvatske rode Malene, koju je zavoljela cijela zemlja, više nema, no njezin mužjak Klepetan prošle je godine doveo novu družicu. Zove se Mlada i u Brodskoj Varoši sletjela je desetak dana prije Klepetana, piše net.hr.

"Došao je posljednji jer očito putuje izdaleka. Prije nekoliko su mi godina prijatelji iz Njemačke koji prate rode pomoću GPS-a javili da su njegov čip očitali na jugu Afrike oko Cape Towna, onda nije ni čudo što mu treba toliko. Mislim da su i godine u pitanju, ipak je njemu 35 godina, možda i koja više i treba mu češće stajanje radi odmora. Unatoč novoj mladenki, Klepetan je i dalje vjeran svojoj Malenoj te obvezno posjeti njezino posljednje počivalište ispod jabuke u školskom vrtu. Kakva je to ljubav, nisam mogao vjerovati, i sada sam siguran da ptice pamte", ispričao je Stjepan Vokić koji je desetljećima brinuo o Malenoj za 24 sata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog slomljenog krila, ona je zime provodila s njim, a ljeta s Klepetanom koji ponovno gradi gnijezdo za mlade.

"Do sada je odnio cijeli naramak grana koje sam mu pripremio. Mislim da je ženka već snijela jedno jaje, on užurbano radi kako bi uskoro gnijezdo bilo gotovo", otkriva gospodin Stjepan koji je desetak dana brinuo o Klepetanovoj novoj djevojci.

Mlada je, kaže, probirljiva kada je hrana u pitanju i ne jede ništa osim svinjskog buta. No, podsjetila ga je na Malenu.

"Stajala je cijelo vrijeme u gnijezdu i gledala prema istoku jer znala je iz kojega će smjera doći", govori Stjepan.

Malena je bila roda slomljenog krila kojoj se, unatoč tome što nije mogla letjeti, njezin Klepetan iznova vraćao svakog proljeća punih 19 godina. A priča je ove dvije zaljubljene robe pokazala kako treba izgledati prava ljubav.

Najpoznatija hrvatska roda uginula je u srpnju 2021. nakon što je pala iz gnijezda.

"Ostajemo Klepo i ja. Bit ću tu i dalje za njega. Malenu sam pokopao na posebnom mjestu", rekao je tada Stjepan koji se brinuo o Malenoj punih 28 godina.


Izdvojeno

Reci što misliš!