Lifestyle / Ostalo

31. Hrvatski bal

Predstavljanje OBŽ-a u Beču novi je korak u jačanju međunarodne suradnje

Predstavljanje OBŽ-a u Beču novi je korak u jačanju međunarodne suradnje
PR

Tijekom obraćanja obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić naglasio je kako Osječko-baranjska županija posljednjih sedam godina bilježi pozitivne promjene i snažan infrastrukturni razvoj

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić nazočio je u subotu 31. Hrvatskom balu Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport, održanom u Beču, kojem je Osječko-baranjska županija bila županija partner, a uz župana svečanosti su nazočile i pročelnica UO za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović i direktorica TZ OBŽ Ivana Jurić.

Riječ je o tradicionalnom događanju kojim se povezuje iseljena i domovinska Hrvatska, čuva hrvatski jezik i kultura i njeguje nacionalni identitet. Uz predsjednika Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport Zlatka Šljivića, balu su nazočili veleposlanik RH u Republici Austriji Daniel Glunčić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Croatiana Gregurić te ostali uvaženi gosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom obraćanja obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić naglasio je kako Osječko-baranjska županija posljednjih sedam godina bilježi pozitivne promjene i snažan infrastrukturni razvoj.

''Da smo na ovom balu bili prije nekoliko godina, morali bismo razgovarati o iseljavanju naših stanovnika, o regiji koja se nije uspjela razviti i ojačati nakon Domovinskog rata, međutim, situacija je danas potpuno drugačija. Zajedno s dosadašnjim županom, a sada potpredsjednikom Vlade RH i ministrom obrane Ivanom Anušićem, imao sam sreću i čast biti u timu koji je odlučio napraviti sve za dobrobit žitelja Osječko-baranjske županije, pa i cijelog istoka Hrvatske. Uz podršku Vlade RH osmišljen je i projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem' putem kojega je investirano tri milijarde eura u to područje, od čega 1,1 milijarda eura u našu županiju'', rekao je Lukić.

''Na tom tragu, ne mogu ne spomenuti poljoprivredu koja je ključna za budućnost razvoja naše županije u kojoj se proizvodi 35 % ukupnog hrvatskog svinjskog mesa, obavlja gotovo polovica hrvatske sjetve suncokreta i otkupljuje 33% ukupne proizvodnje mlijeka. Imamo 12.244 poljoprivredna gospodarstva, ulažemo u sustave navodnjavanja i akumulacije te potičemo mlade poljoprivrednike kako bismo stvorili tržišno konkurentno poljoprivredna gospodarstva. Lani smo otvorili Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, kao i Gospodarski centar OBŽ, koji su se već u prvoj godini poslovanja iskazali kao važni gospodarski i poljoprivredni čimbenici. Uz to, bilježimo izvrsne rezultate na području turizma, organizirali smo niz posjećenih manifestacija, a kao ovogodišnji nositelji titule Europske regije sporta, dodatna sredstva uložit ćemo u izgradnju sportske infrastrukture. Također, veliku pozornost posvećujemo Hrvatima izvan domovine, s kojima ostvarujemo projekte prekogranične suradnje te pomažemo radu i djelovanju sportskih i vjerskih zajednica'', dodao je.

Tijekom boravka u Beču, Lukić se susreo i s veleposlanikom Republike Hrvatske u Austriji Danielom Glunčićem s kojim je razgovarao o mogućnostima daljnje suradnje i još jačeg povezivanja gospodarskih i društvenih subjekata Austrije i Osječko-baranjske županije. Tijekom susreta razmotrene su teme ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, pri čemu bi važnu ulogu imalo Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, ali i zaštita okoliša te ekološka proizvodnja s minimalno otpada, u čemu su Beč i Republika Austrija izuzetno napredni. Veleposlanik Glunčić izrazio je zadovoljstvo nedavnim uspjehom hrvatske diplomacije, s obzirom na to da austrijska pokrajina Štajerska od sljedeće akademske godine uvodi hrvatski jezik kao samostalan predmet nastave materinskog jezika u svoj redovni školski sustav.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić susreo se i s domaćinima i organizatorima Hrvatskog bala, predsjednikom AHZ za kulturu i šport Zlatkom Šljivićem te predsjednicom za kulturu Zajednice Jadrankom Vincek, s kojima je razgovarao o položaju i djelovanju hrvatskih udruga u Austriji, istaknuvši snažnu podršku Osječko-baranjske županije svim Hrvatima izvan domovine.


Izdvojeno

Reci što misliš!