Lifestyle / Ostalo

Izradili vlastiti dezinficijens

Učenici OŠ Vijenac posjetili Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Učenici OŠ Vijenac posjetili Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije
PR

Osnovna škola Vijenac je uz Kliniku Dr. Fran Mihaljević, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Akademiju medicinskih znanosti Hrvatske jedan od nositelja nacionalnog projekta Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama

Učenici Osnovne škole Vijenac koji pohađaju izvannastavnu aktivnost i dodatnu nastavu biosigurnosti i biozaštite izrađivali su vlastiti dezinficijens i njegovu učinkovitost provjerili u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i voditeljicom službe za mikrobiologiju doc. dr. sc. Arlen Antolović-Požgain.

Dezinficijens izradili su od ulja ružmarina, lavande, tamjana te sedamdeset postotnog alkohola. Djelatnici Zavoda posjetili su školu i zajedno s učenicima prikupili briseve površina u prostorijama škole prije i nakon uporabe proizvedenog dezinficijensa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon analize prikupljenih uzoraka učenici posjetili su Odjel za mikrobiologiju i zajedno s doktoricom Snježanom Loci-Zvocak analizirali prikupljene uzorke. Dezinficijens se pokazao vrlo učinkovitim na svim analiziranim površinama, a u školi nisu pronađeni opasni mikroorganizmi. Učenici su se također imali prilike informirati o bolestima koje uzrokuju patogeni mikroorganizmi, otkrićima u mikrobiologiji i sl.

Osnovna škola Vijenac je uz Kliniku Dr. Fran Mihaljević, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Akademiju medicinskih znanosti Hrvatske jedan od nositelja nacionalnog projekta Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama. Voditeljica je projekta prof. dr. sc. Alemka Markotić, a nacionalna je koordinatorica mr. sc. Maja Kassa, učiteljica geografije u Osnovnoj školi Vijenac.

Svoje istraživačke projekte učenici će imati priliku predstaviti na Međužupanijskoj smotri biosigurnosti-biozaštite 2. ožujka, čiji su ovogodišnji domaćini. 


Izdvojeno

Reci što misliš!