Kultura / Koncerti - kultura

Proteklog vikenda

Završeno 12. Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski 2024

Završeno 12. Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski 2024
PR

Laureatkinja natjecanja s osvojenih 99,25 bodova pobjednica je treće kategorije, fantastična dvadesetjednogodišnja sopranistica Nela Karolina Sojkova

U organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, od 3. do 5. svibnja održalo se 12. izdanje Međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski. Natjecanje se kontinuirano održava od 2013. godine i okuplja najbolje mlade pjevače iz Hrvatske i inozemstva.

Ove je godine nastupilo preko 80 pjevača u dobi od 14 do 32 godine iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Njemačka, Austrije, Češke, Južne Koreje i Kine. Natjecatelji su nastupili u ukupno sedam kategorija i dvije podkategorije, od kojih su četiri bile organizirane prema dobi natjecatelja, dvije prema glazbenom žanru – opera ili mjuzikl i jedna kategorija koja je bila namijenjena ansamblima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Natjecatelji su program pripremili prema strogo propisanim propozicijama koje podrazumijevaju stilski raznolik i zahtjevan repertoar. Nastupe mladih pjevača ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački žiri sastavljenim od istaknutih vokalnih umjetnika u sastavu: Ivanka Boljkovac (nacionalna prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu), Katarina Simonović-Ivanković (redovita profesorica na Katedri za solo pjevanje na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Nišu, Srbija), Balazs Kocsar (umjetnički ravnatelj i dirigent Mađarske nacionalne opere u Budimpešti, profesor na Fakultetu za glazbu i vizualne umjetnosti u Pečuhu, Mađarska), Terezija Kusanović (docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Hrvatska), dr. Christian Bester (Oklahoma State University; Sjedinjene Američke Države), Maja Đokić (Glazbena škola dr. Vojislav Vučković u Beogradu, Srbija), Ladislav Vrgoč (ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku) i dr. Berislav Jerković (redoviti profesor i Pročelnik Odsjeka za glazbenu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, predsjednik stručnog žirija i umjetnički ravnatelj natjecanja Lav Mirski).

Žiri je ocijenio nastupe svih natjecatelja i kao pobjednike kategorija odabrao sljedeće pjevače:

1. a kategorija Žan Gazvoda (Slovenija)

1. b kategorija Maja Cvijanović (Hrvatska)

2. Magdalena Bermanec (Hrvatska)

3. Nela Karolina Sojkova (Češka Republika)

4. Hongping Ruan (Njemačka)

5. Aleksandra Ušumović (Srbija)

7. a Lorena Vlašić (Hrvatska)

7. b Gabriela Redžić i Domagoj Pintarić (Hrvatska)

Laureatkinja natjecanja s osvojenih 99,25 bodova pobjednica je treće kategorije, fantastična dvadesetjednogodišnja sopranistica Nela Karolina Sojkova, studentica Muzičke akademije u Pragu (Češka Republika).

Održavanje natjecanja poduprli su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Kulturni centar Osijek, Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Lions klubovi: Lions klub Mursa, Lions klub Gea, Lions klub New Century Kuna, Lions klub Valpovo-Belišće, Lions klub Đakovo i Lions klub Buga Đakovo.


Izdvojeno

Reci što misliš!