Kultura / Izložbe

VIDEO: Kolorit Vesne Sokolić

VIDEO: Kolorit Vesne Sokolić

Četrdeset radova koje povezuje živi kolorizam, ujedno presjek slikarskog opusa eminentne umjetnice Vesne Sokolić, predstavljeno je na otvorenju njezine prve samostalne izložbe u Osijeku, u Galeriji likovnih umjetnosti.

- Vesna Sokolić jedna je od najizrazitijih hrvatskih koloristkinja, slikarica duge i samozatajne prisutnosti na hrvatskoj likovnoj sceni. Izgradila je jedinstveni slikarski svijet na reminiscenscijama zavičajnog prostora i primorskoga arhipelaga, što je obilježilo iskonsku svojstvenost njezina slikarstva - istaknula je, otvarajući izložbu, dr.sc. Ivanka Reberski, počasna predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.
Dr. Reberski ujedno je autorica velike likovne monografije, koja donosi cjelokupno slikarstvo Vesne Sokolić, u rasponu od 50 godina.
Vlastimir Kusik, ravnatelj osječke Galerije likovnih umjetnosti, istaknuo je da izložba obuhvaća prošlu i ovu godinu. Naime, prvo je priređena u listopadu 2010. godine u Pečuhu, kao dio programa Pečuh 2010. grad kulture Europske unije, a sada je postavljena u Osijeku.

- Umjetnička biografija Vesne Sokolić, tipičan je obrazac njezine generacije. Stekla je odlično obrazovanje školujući se na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a potom se usavršavala u Parizu, ali i u Nizozemskoj, Španjolskoj, Italiji, Americi - rekao je ravnatelj Kusik.
Njezino je slikarstvo realistično, ali je to realnost kako je vidi Vesna Sokolić. Riječ je o slikarici koja se nikad nije povodila ni za jednim umjetnikom, stvarajući jedinstven slikarski opus, rečeno je na otvorenju izložbe.

BOJE ODRAZ VEDRINE I RADOSTI
“Volim boju i zato je karakteristika mog slikarstva živi kolorizam. Ovo je moja prva samostalna izložba u Osijeku i nadam se da će Osječani osjetiti radost i vedrinu gledajući moje slike. Jer, ja slikam ne zato što moram, već zato što me to raduje”, kaže autorica Vesna Sokolić. Dodaje da izložba obuhvaća presjek njezina rada, u rasponu od 1962. do 2010. godine. U tom retrospektivnom opusu od 50 godina dominiraju pejsaži podsljemenskih i zagorskih vidika, kao i južnjački, jadranski krajolik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VIDEO:
{youtube}JMa3Q_KURos{/youtube}

 

TEKST: Vesna LATINOVIĆ, www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!