porast cijene sirovine

Cijena kulena raste, slavonska delicija koštati će i 300 kuna po kilogramu

OBŽ

Cijena hrane za životinje raste, a samim time raste i cijena finalnih proizvoda od svinje

U Belom Manastiru izgrađena je Kuća baranjskog kulena, ali se za
njezino potpuno stavljanje u pogon čekaju još neki papir, piše
Glas Slavonije.

“Iako je otvorena, Kuća još uvijek nije zaživjela u punom smislu
riječi. Čekaju se još neke potvrde, ali vjerujem da će sredinom
studenoga one pristići te da ćemo početkom iduće godine tamo
početi proizvodnju”, kaže jedan od proizvođača Slobodan
Stanković, vlasnik OPG koji je na natječaju dobio petogodišnje
pravo na korištenje pogona u Kući.

>> Cijena čvaraka doseže i 300 kn za kilogram. Zašto je tomu tako?

>> Tradicija kolinja još uvijek je vemoa prisutna u Slavoniji: “”Šaljemo čvarke, kobasice i kulen djeci u Njemačku””

Do tad će kulene proizvoditi u svojim vlastitim pogonima, ali što
brine njega i ostale proizvođače jest porast cijene sirovine.

“Još prije ovogodišnjeg ljeta rekao sam kako cijena kulena, koja
je tada bila, a i sada je, oko 250 kuna po kilogramu, tijekom
godine mora biti viša. Evo i zašto. U ono je vrijeme kilogram
kukuruza bio kunu, a sada je dvije. Za dvije-tri kune po
kilogramu porasla je i cijena soje. Stoga će za nekoliko dana
teško biti naći domaće svinje starije od godinu i pol po cijeni
od 10 do 12 kuna za kilogram, kao što je bilo do sada. Jeftinije
od 15 kuna sigurno neće biti, što će sigurno poskupiti
proizvodnju. Meso uvoznih svinja, teških nešto više od 100
kilograma prilikom klanja, kakvo se prodaje u trgovačkim lancima,
pravim proizvođačima kulena ništa ne znači. Od njih se proizvesti
može samo kobasica za pečenje” kaže Stanković i dodaje kako bi
realna cijena kulena bila 50 eura po kilogramu, ali će se ona
kretati oko 300 kuna.

Tako slavonske delicije postaju sve skuplje, ali i traženije na
tržištu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari