RTL na tradicionalnoj slavonskoj svinjokolji

Tradicija kolinja još uvijek je vemoa prisutna u Slavoniji: ”Šaljemo čvarke, kobasice i kulen djeci u Njemačku”

Tajna za domaću kobasicu je domaća svinja iz domaćeg uzgoja, domaća slatka paprika i domaći bijeli luk

Vrijeme je kolinja. U Slavoniji ustaju ranom zorom jer, govore
stari, to je najbolje vrijeme za kulen, kobasicu ili slaninu. Ono
što tamošnje obitelji danas naprave, ostat će u njihovim
pušnicama cijelu godinu. 

Vrijedne Slavonce pijetao će probuditi u ranu zoru. A domaćica će
donijeti najsvježiji doručak. Crna kava pomaže, ali domaća
rakijica još više, jer čvarci se moraju ispeći dok su svježi.
Jasni će i poneka gorka suza kapnuti u čvarke, jer dok joj dođu u
Njemačku sina i kćeri ohladit će se.

“Šaljemo čvarke. Svježa kobasica, kulinova seka. Pošto ne mogu
doći radi ove korone, Pa ćemo mi to nekako autobusom. Sve to
spakiramo i pošaljemo i neka im je dobar tek”, rekla je
Jasna Tataj iz Potnjana.

No tradicija ne umire. Naš domaćin govori, ovo što danas rade od
dvije svinje i to na način kao što su radili njihovi djedovi, bit
će dostatno za cijelu godinu.

“Kobasice, kulenove seke, kulenje, krvavice, dvenice, čvarci,
mast”, nabrojao je Robert Tot iz
Potnjana.
>> Slavonsko kolinje – tradicija koja nikad neće izumrijeti

No vodi se računa o svakoj sitnici.

“Mora se paziti na umjerenost. Da se ne pretjera da ne bude
preslano preljuto. To je možda dobro za drugo poluvrijeme”,
pojasnio je Ivan Hajduković, majstor za izradu
kobasica.

Ali i drugo poluvrijeme je pod budnim okom sudačke komisije. No
derbi je to u kojemu, u Slavoniji, zaleđa nema. 

>> Požeški epidemiolog: “Zbog svinjokolje nam raste broj zaraženih koronom i drugom valu ne vidi se skorog kraja”

“Proizvođači nose uzorke na pregled. Tako da je meso zdravstveno
ispravno i svima bih poželio dobar tek”, kazao je veterinar
Josip Daud.

No dobrog teka nema, bez dobrog tajnog recepta. Kojeg bi se
postidjeli i šefovi iz Tri, dva,jedan, kuhaj.

“Tajna za domaću kobasicu je domaća svinja iz domaćeg uzgoja,
domaća slatka paprika, domaći bijeli luk iz bašče i onda mora
valjati!”, kazao je Hajduković.

Običaj je takav da će se cijela pušnica napuniti do samog vrha.
Jer možda može biti hladno, ali Slavonci govore – zime nema.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari