prava delikatesa

Cijena čvaraka doseže i 300 kn za kilogram. Zašto je tomu tako?

Davor Javorovic/PIXSEL

Hrvatska gospodarska komora u svom priopćenju objasnila je zašto cijena čvaraka rapidno raste posljednjih godina

“Čvarci su u posljednjih nekoliko godina postali pravi
gastronomski hit
, a tu popularnost prati i osjetan rast
cijena. Kilogram čvaraka ne tako davno stajao je oko 50 kuna, a
danas se prodaju i po 300 kuna za kilogram. Uz klasične čvarke,
na policama se sve češće mogu naći i inovativni proizvodi poput
namaza i snackova od čvaraka”, kaže HGK.

Povećanu potražnju su ulaganjima u proizvodnju popratile i domaće
tvrtke, a predsjednik uprave karlovačkog PPK u sastavu Grupe
Pivac i potpredsjednik Grupacije klaoničke industrije i prerade
crvenog mesa HGK Igor Miljak pojasnio
je zašto cijena čvaraka tako rapidno raste i zašto postaju sve
privlačniji kupcima: “Glavni razlog njihovoj relativno visokoj
cijeni je činjenica da kvalitetan čvarak zahtijeva kvalitetnu
sirovinu do koje nije lako doći. Suvremeni uzgojni trendovi
preferiraju tzv. mesnate svinje čija genetika jamči više mišićnog
i manje masnog tkiva. Budući da se čvarci proizvode od čvrstog
masnog tkiva, to ujedno znači manje dostupne sirovine za njihovu
proizvodnju. Od jedne svinje, koja u trenutku klanja u prosjeku
teži od 125 do 130 kg, moguće je dobiti tek tri do četiri
kilograma kvalitetne masnoće za topljenje, a od te ulazne
sirovine, nakon topljenja dobijemo svega oko 10 posto prešanih
čvaraka, odnosno oko 15 posto ukoliko se radi o neprešanim
čvarcima. Treba napomenuti i da je cijeli proces, uz sve nužne
standarde proizvodnog procesa, baziran na tradicionalnoj
tehnologiji.”

Miljak naglašava, uz napomenu kako su i moderni trendovi zdrave
prehrane također odigrali ulogu u popularizaciji čvaraka. Naime,
zbog značajnog udjela proteina od čak 31 grama u 100 grama
proizvoda, čvarci su visokokvalitetan proizvod za sve koji paze
na nutrititivnu vrijednost hrane.

Osim plasmana na domaćem tržištu, čvarc se danas izvoze i diljem
Europe, u susjednu Sloveniju i Srbiju, ali i Njemačku, Austriju,
Švicarsku, Švedsku i druge zemlje Europske unije.

“Dio čvaraka iz našeg pogona odlazi i u pekarsku industriji gdje
se dalje koristi u proizvodnji”, rekao je Miljak i dodao su uz
klasične prešane čvarke u pakiranju od 250 grama izbacili i snack
varijantu u vrećici od 100 grama, a rade i namaz od čvaraka koji
je također naišao na odličan odaziv kupaca.”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari