Nataša Pralica je poduzetnica koja je prepoznala internet kao mjesto na kojemu može promovirati svoju ljubav prema slasticama, a time i Slavoniju i Baranju kao područje specifičnih i tradicionalnih okusa
Nastavljamo sa serijalom krovnog imena ”Poduzetnici
u Slavoniji i Baranji” u kojemu svake druge nedjelje iznosimo jedinstvenu priču o lokalnim pojedincima koji ukazuju na to kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaju sve plodnije tlo za razvoj poduzetničkih inovacija.
Šesta je naša sugovornica 43-godišnja Nataša Pralica, Osječanka koja već punih 12 godina dijeli
recepte za svoje slastice na svom blogu Natašine slastice i društvenim mrežama. Za sebe tvrdi kako je osoba koja ne može mirno sjediti kod kuće, pa ima dosta godina radnog staža. S obzirom na to da je imala različite životne prilike, završila je školu za prodavača, frizera i slastičara, a pohađala je i tečaj ukrašavanja torti, točnije cvjetova.
Ljubav prema slasticama i rad u struci
Nataša je odmalena voljela s mamom praviti i ukrašavati torte. Tada je, govori, imala i svoju kuharicu za djevojčice. Kao djevojka, često je kolegicama na poslu dijelila recepte i savjete za ukrašavanje, a kasnije se ta cijela priča razvila u nešto više.
”Budući da sam veliki zaljubljenik u sve ono što je vezano uz slastice, imala sam želju vidjeti i iskusiti kako
to izgleda u proizvodnji kolača. Taj sam posao radila otprilike dvije godine i jako je lijep, ali istovremeno i
naporan, posebice stoga što su mi djeca (danas već dva tinejdžera) bila željna mame. Međutim, drago mi je što sam bila dio te priče jer sam u njihovu proizvodnju i marketing unijela dosta novina”, prisjeća se Nataša za SiB.hr.
Nakon toga, ukazala joj se prilika za suradnjom s Gospodarskim listom, gdje je neko vrijeme bila stručna suradnica i fotografkinja u pripremi njihove kuharice ”Moji čokoladni kolači”. Ubrzo je pokrenula i blog.
Nataša Pralica: ”Blog mi posjeti i do 80 tisuća ljudi dnevno”
Prije 12 godina suprug ju je, taman u vrijeme dok je bila trudna sa kćerkom, potaknuo na otvaranje Natašinih slastica koje danas predstavljaju jedan od najposjećenijih slastičarskih blogova u Hrvatskoj. Tajna tolikog uspjeha bloga, smatra, krije se u tome da sve što objavi, sama napravi u svojoj kuhinji i to se trudi publici prenijeti na najbolji mogući način.
FOTO:
Nataša Pralica
”Dosta mi žena zna javiti da su, gledajući moje
recepte, naučile praviti kolače te ih čak i prodaju, što me
veoma veseli. Kroz sve te godine znalo je biti
recepata kojima nisam bila zadovoljna, pa ih onda nisam ni
objavljivala kako nekoga ne bih razočarala. Također, istaknula
bih u svemu tome iskrenost i mnogo truda koje prenosim na blog,
što je moja publika prepoznala i zato sada imam velike brojke –
jer mi se rado vraćaju”, objašnjava Nataša.
Na pitanje kako privući publiku, a istovremeno ostati
dosljedan sebi, Nataša odgovara kako je cijeli proces vrlo
jednostavan. Bitno je, prije svega, publici ponuditi kvalitetan
sadržaj.
”U današnje vrijeme na internetu postoji sve više stranica koje
pokušavaju uspjeti uzimajući tuđe fotografije
i tekstove, ali publika to prepoznaje i njima je kratak
rok. Meni se znalo dogoditi da su mi preuzeli 80 % bloga i
čak se počeli predstavljati u moje ime, što je publika
prepoznala i prijavila ih”, opisuje Nataša.
FOTO:
Natašine slastice
Za praćenje detaljne statistike, kaže, nema mnogo vremena, a i
nema potrebe za time. Iako se očekuje kako njezin blog prate
udane žene i domaćice različitih godina, javljaju joj se čak i
djeca i muškarci. Najviše pratitelja ima iz Hrvatske, a
dosta ju prate i ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije,
Slovenije i Njemačke.
”Nedavno me netko pitao koliko pratitelja imam na društvenim
mrežama, a ja više nisam ni sigurna u te brojke jer ih ne pratim,
već se samo usmjeravam prema objavama. No, evo, mogu reći kako na
društvenim mrežama imam više od milijun pratitelja. Blog mi
oko Božića dnevno zna imati i po 80 tisuća posjetitelja, zbog
čega sam morala uzeti jači server kako bi to izdržao”, smije se
Nataša te dodaje kako su joj najčitaniji i najgledaniji
recepti za kremaste kolače i torte.
Izdala kuharicu traženu čak i u Australiji
Krajem 2022. godine Nataša je izdala svoju prvu i zasad jedinu
kuharicu ”Natašine slastice – birani recepti”. Kuharica je
nastala upravo zahvaljujući njezinim pratiteljima koji su ju
godinama ispitivali hoće li objaviti recepte u tiskanom obliku.
”Dosta mi je vremena trebalo da shvatim kako bih se mogla
upustiti i u tu priču. Budući da se kuharica dugo
očekivala, nakon moje prve objave o tome da je puštena u
prodaju na webshopu došlo je do pucanja servera zbog velikog
broja posjeta. Nakon toga, uslijedilo je tjedan dana spavanja na
poslu u Vukovaru jer smo željeli svima što prije isporučiti
kuharice kako ih ne bi predugo čekali. Još je i danas veliki
interes za njom te sam ju još dva puta dala ponovno
tiskati”, priča Nataša.
FOTO:
Nataša Pralica
U kuharici se, nastavlja, nalaze pomno birani recepti kako bi
svaka domaćica bila zadovoljna. Kada god treba slasticu za neku
prigodu, prvo otvori svoju kuharicu budući da zna kako je svaki
recept dobitan. Također, pokraj svakog recepta u njoj nalazi se
QR kod koji vodi na video pripremu pojedine slastice.
”Najvažnije su mi povratne informacije od kupaca, a vidim
da su zadovoljni. Knjiga je bila tražena po cijelom
svijetu – nekoliko smo ju puta slali čak i u Australiju”,
ponosna je Nataša.
”Odlučila sam raditi samo ono što me ispunjava”
Ova slastičarka nema određene kulinarske
uzore, već poštuje svačiji rad, a recepte smišlja
samostalno ili ih pak nabavlja preko preporuka pratitelja
te iz časopisa i mamine bilježnice koju, čim otvori, osjeti
miris kolačića iz djetinjstva. Iako je više puta imala priliku
odazvati se na njih, natjecanja i javne nastupe izbjegava,
tvrdeći kako uživa u ”svoja četiri zida” i kako joj je dovoljno
to što ima pratitelje na blogu.
”S obzirom na to da veoma volim pripremati slastice i
dijeliti recepte s drugima, odlučila sam raditi samo ono što
me ispunjava. Imala sam se prilike baviti i drugim poslovima, no
oni su me odvlačili od bloga”, napominje Nataša.
Ipak, blog joj je omogućio otvaranje vlastitog obrta za
promociju i marketing u Vukovaru koji mnogi povezuju s pečenjem i
prodajom kolača, no zapravo nije vezan uz to, već
isključivo uz objavu recepata. Uz to, Nataša je
ambasador poznate tvrtke za prodaju pripravaka za kolače, a
ima i spomenuti webshop na kojemu, između ostaloga, prodaje
svoju kuharicu, topere za torte, bilježnice za pisanje recepata i
brojne personalizirane proizvode.
”Da, mnogo je tu posla i zato sam sretna što imam dva
djelatnika koja mi pomažu u svemu, od kojih je jedan moj
suprug. Slobodnog je vremena malo jer, kada dođem s
posla, kuham za sutra i vozim djecu na treninge. Trudim
se maksimalno posvetiti svojoj 11-godišnjoj
kćerki Tijani i 14-godišnjem
sinu Siniši”, navodi Nataša.
FOTO:
Nataša Pralica
Slavonija i Baranja plodno su tlo za razvoj slastičarske scene
Dodaje kako je na našem području uočila dosta obrta koji se bave
proizvodnjom kolača i torti po tradicionalnoj recepturi, traženih
na različitim proslavama. Što se tiče slavonske hrane, tu su i
braća Tomica i Ivan
Đukić.
Nekome tko pak tek želi pokrenuti blog poput njezinog, poručuje
kako je pritom potrebno mnogo truda, rada i odricanja, a za
zaradu treba proći koja godina, iako je moguća i dobra.
”Drago mi je što mi blogeri koji se bavimo istom tematikom jedni
u drugima uopće ne vidimo konkurenciju jer ima prostora za
sve i super mi je što se odlično slažemo. Često puta pokušam neke
ljude nagovoriti na to da se iskušaju u internet svijetu s bilo
kojom tematikom koju vole. Kažem im da budu uporni i iskreni
jer se to sve prepozna izvana, ali isto im tako znam reći da
budu strpljivi jer treba proći vremena”, savjetuje Nataša.
FOTO: Nataša Pralica
S obzirom na to da se iskušala u proizvodnji i u razgovoru je s kolegicom s drugog radnog mjesta zamalo istovremeno s njom izgovorila kako je taj posao ”robija”, trenutno ne razmišlja u smjeru otvaranja vlastite slastičarnice. Međutim, priprema drugu kuharicu za koju se nada kako će biti dostupna krajem ove godine.
Serijal “Poduzetnici u
Slavoniji i Baranji” otkriva inspirativne priče ljudi koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju poduzetništva na ovim prostorima. Nataša Pralica je poduzetnica koja je prepoznala internet kao mjesto na kojemu može promovirati svoju ljubav prema slasticama, a time i Slavoniju i Baranju kao područje specifičnih i tradicionalnih okusa.
Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: mirela.belaj@sib.hr.