Unatoč mnogim prednostima osječkih menzi poput dugogodišnje stabilnosti cijena i raznolikosti hrane, studenti vegetarijanci i vegani još uvijek ne pronalaze dovoljnu količinu odgovarajućih jela za sebe u njima
Unatoč mnogim pogodnostima koje nudi menza, počevši od raznovrsne hrane, pa sve do jeftinih cijena koje u osječkim menzama nisu poskupjele već 11 godina, brojni studenti njeguju poseban način prehrane.
Među njih pripadaju i vegani, odnosno vegetarijanci, pa smo ih upitali što misle o ponudi jela za njih u osječkim studentskim restoranima i što bi još po tom pitanju trebalo unaprijediti.
Studentica prve godine osječkog Filozofskog fakulteta Magdalena (18) vegetarijanka je od rođenja. Kaže kako joj meso, neovisno o etičkim razlozima, nikada nije odgovaralo te ga je još kao dijete odbijala jesti. Ponudu pak vege jela u osječkim menzama smatra lošom.
”Od vege obroka nude se isključivo pohani sir i torteline sa sirom, što je u redu, ali kada jedeš isto jelo svaki dan, brzo ti dosadi. Ostaju potom samo prilozi poput različitih vrsta rižota i tjestenina, ali to nije potpun obrok. Bilo bi odlično kada bi u ponudi imali više vrsta vege jela poput, primjerice, popečaka od soje. Znam da je u ostalim gradovima ponuda barem malo bogatija”, ističe za SiB.hr.
S obzirom na to da živi u studentskom domu, Magdaleni je najisplativija i najbliža opcija za objedovanje Restoran Campus. Budući da, tvrdi studentica, navedeni objekt sadrži najslabiju ponudu jela za vegetarijance i vegane u odnosu na ostale osječke menze, nerijetko si ih zna sama pripraviti ili pak kupiti u pekari.
Slična je situacija i kod Anje (20), studentice druge godine MATHOS-a koja je vegetarijanka više od tri godine. Ona je pak, govori nam, odmalena pokazivala veliku ljubav prema životinjama, pa čak i prema onima najmanjima kojih se većina ljudi boji. Međutim, uvijek se divila vegetarijancima i veganima te je mislila kako ona to nikada neće moći biti. Živjela je, kaže, u iluziji da životinje ne pate u klaonicama i tako
opravdavala činjenicu kako jede meso.
”Ta je idila prekinuta kada mi se na Facebooku, negdje u drugom razredu srednje škole, pojavio video o tome što se sve događa i radi sa životinjama u klaonicama. Tada sam si rekla da više nikada neću jesti meso i ribu, ali jedem ostale proizvode životinjskog porijekla kao što su mlijeko, jaja i sir”, navodi.
Kako Magdalena, tako je i Anja stanarka studentskog doma, a prvi je put došla u Osijek upravo prilikom useljenja u njega. U glavi su joj, prepričava, bila brojna pitanja, među kojima je bilo i ono vezano uz ponudu vege jela u menzama.
”Otišla sam na stranicu StucOS-a da vidim što je na jelovniku i, naravno, ono što sam i očekivala, to sam i dobila. Na vege meniju nalazili su se isključivo pohani sir i tjestenina sa sirom. Došla sam u Restoran Campus u nadi da ću možda uspjeti uzeti neki prilog, no imali su samo kuhanu rižu i pomfrit. Mislila sam uzeti rižu, ali tada sam vidjela da djelatnik s istom žlicom kojom stavlja nešto mesno grabi i priloge. Znam da će većina ljudi sada možda reći da je moja reakcija bila pretjerana, no jednostavno ne želim da hrana koju jedem dođe u bilo kakav doticaj s mesom. Zapitala sam se potom bila: Ako vani ne obraćaju pozornost na miješanje vege i mesnih obroka, kako je onda tek u kuhinji… Sljedeći sam dan otišla u Restoran Istarska te uzela svježi sir, jogurt i kuhanu cvjetaču. Naravno, na meniju su se opet nalazili pohani sir i tjestenina sa sirom, što se nastavilo do danas”, prisjeća se.
U skladu s time, spomenuta je studentica odustala od objedovanja u menzi, pa kuha u domskoj kuhinji. S obzirom na fakultetske obveze, uglavnom je riječ o jelima koja može pripremiti za maksimalno 15 minuta kao što su ‘noodli’, zobena kaša, kuhano povrće te različite vrste žitarica poput riže, heljde i zobi u kombinaciji sa sojinim ljuskicama. U menze, naglašava, odlazi samo ako treba kupiti jogurt ili salatu.
”Sada sam već druga godina i preživjela sam. Nisam previše zahtjevna i jednostavno sam se pomirila da mi nema druge opcije, nego da se moram snaći. Mislim da ljudi uopće nisu upućeni u vegetarijansku i vegansku prehranu, što se vidi po njihovom pitanju ‘pa što ti onda uopće jedeš’ kada kažem da sam vegetarijanka. Naša hrana ne uključuje samo sir, jaja i vrhnje, nego je jako raznolika. Otkako sam vegetarijanka, kombiniram razne namirnice i začine, pa mi svako jelo ispadne drugačije. Primjerice, imam super recept za vege sarmu i lazanje, a povremeno uspijem ‘zavarati’ i članove obitelji kada im ‘podvalim’ špagete od tofua, umjesto njihovog bolonjeza”, opisuje.
Svoje nam je iskustvo iz osječkih menzi prepričala i Kristina (24), iako je nedavno diplomirala na EFOS-u. Bivša je studentica postala vegetarijanka u trećem razredu srednje škole, odnosno nakon 18. rođendana jer je smatrala kako meso nije nužan dio prehrane te kako će osjetiti više prednosti po zdravlje ako ga prestane konzumirati.
I ona se, stoga, slaže s dvjema prethodnim sugovornicama, smatrajući ponudu vege jela u osječkim menzama poprilično siromašnom.
”Držim da tamošnja ponuda nije zadovoljavajuća i da ne ispunjava potrebe studenata koji se hrane drugačije. Jelovnik bi mogao biti mnogo raznovrsniji te uključiti jela koja se ne svode na tjesteninu s umakom, što su, primjerice, wrapovi te vege burgeri i šnicle. S obzirom na to da čak i trgovine u gradu imaju veći izbor vege hrane, osječke bi se menze trebale ugledati na njih, kao i na jelovnike regularnih osječkih restorana jer gotovo svaki od njih sadrži vege obroke”, savjetuje i dodaje kako se također, s obzirom na navedeno, hrani uglavnom kod kuće, pripravljajući jela po receptima s interneta koji su jednostavni i cjenovno prihvatljivi studentskom budžetu.
Unatoč mnogim prednostima osječkih menzi poput dugogodišnje stabilnosti cijena i raznolikosti hrane, studenti vegetarijanci i vegani još uvijek ne pronalaze dovoljnu količinu odgovarajućih jela za sebe u njima, zbog čega su često primorani kuhati u vlastitom smještaju, tražeći recepte prilagođene svojim financijama. Kritike vezane uz nedovoljnu raznovrsnost vege obroka u menzama trebale bi, stoga, potaknuti unaprjeđenje jelovnika u njima te njihovo usklađivanje s vege proizvodima dostupnim u trgovinama i ostalim restoranima u gradu na Dravi.