Slab izbor jela

Studenti vegetarijanci o osječkim menzama: U ponudi samo sir i tjestenina, kuhaju u domu

Tomislav Miletić/PIXSELL

Unatoč mnogim prednostima osječkih menzi poput dugogodišnje stabilnosti cijena i raznolikosti hrane, studenti vegetarijanci i vegani još uvijek ne pronalaze dovoljnu količinu odgovarajućih jela za sebe u njima

Unatoč mnogim pogodnostima koje nudi menza, počevši od raznovrsne
hrane, pa sve do jeftinih cijena koje u osječkim menzama nisu
poskupjele već 11 godina, brojni studenti njeguju poseban
način prehrane.

Među njih pripadaju i vegani, odnosno vegetarijanci, pa smo ih
upitali što misle o ponudi jela za njih u osječkim studentskim
restoranima i što bi još po tom pitanju trebalo unaprijediti.

Studentica prve godine osječkog Filozofskog
fakulteta Magdalena (18) vegetarijanka
je od rođenja. Kaže kako joj meso, neovisno o etičkim
razlozima, nikada nije odgovaralo te ga je još kao
dijete odbijala jesti. Ponudu pak vege jela u osječkim menzama
smatra lošom.

>> Studenti o hrani iz osječkih menzi: Pire bljutav, riža gumena, a gulaš i varivo odlični

”Od vege obroka nude se isključivo pohani sir i torteline sa
sirom, što je u redu, ali kada jedeš isto jelo svaki dan, brzo ti
dosadi. Ostaju potom samo prilozi poput različitih vrsta rižota i
tjestenina, ali to nije potpun obrok. Bilo bi odlično kada bi u
ponudi imali više vrsta vege jela poput, primjerice, popečaka od
soje. Znam da je u ostalim gradovima ponuda barem malo
bogatija”, ističe za SiB.hr.

S obzirom na to da živi u studentskom domu, Magdaleni je
najisplativija i najbliža opcija za objedovanje Restoran
Campus. Budući da, tvrdi studentica, navedeni objekt sadrži
najslabiju ponudu jela za vegetarijance i vegane u odnosu na
ostale osječke menze, nerijetko si ih zna sama pripraviti ili pak
kupiti u pekari.

>> Rezultati ankete: 92 % studenata podržava veganske obroke

Slična je situacija i kod Anje (20),
studentice druge godine MATHOS-a koja je vegetarijanka više od
tri godine. Ona je pak, govori nam, odmalena pokazivala veliku
ljubav prema životinjama, pa čak i prema onima najmanjima kojih
se većina ljudi boji. Međutim, uvijek se divila vegetarijancima i
veganima te je mislila kako ona to nikada neće moći biti. Živjela
je, kaže, u iluziji da životinje ne pate u klaonicama i tako
opravdavala činjenicu kako jede meso.

”Ta je idila prekinuta kada mi se na Facebooku, negdje u drugom
razredu srednje škole, pojavio video o tome što se sve
događa i radi sa životinjama u klaonicama. Tada sam si rekla
da više nikada neću jesti meso i ribu, ali jedem ostale
proizvode životinjskog porijekla kao što su mlijeko, jaja i
sir”, navodi.

Kako Magdalena, tako je i Anja stanarka studentskog doma, a prvi
je put došla u Osijek upravo prilikom useljenja u njega.
U glavi su joj, prepričava, bila brojna pitanja, među kojima
je bilo i ono vezano uz ponudu vege jela u menzama.

>> Pet najvećih mitova o hrani koje nutricionisti žele da zaboravite

”Otišla sam na stranicu StucOS-a da vidim što je na jelovniku i,
naravno, ono što sam i očekivala, to sam i dobila. Na vege meniju
nalazili su se isključivo pohani sir i tjestenina sa sirom. Došla
sam u Restoran Campus u nadi da ću možda uspjeti uzeti neki
prilog, no imali su samo kuhanu rižu i pomfrit. Mislila sam
uzeti rižu, ali tada sam vidjela da djelatnik s istom žlicom
kojom stavlja nešto mesno grabi i priloge. Znam da će većina
ljudi sada možda reći da je moja reakcija bila pretjerana,
no jednostavno ne želim da hrana koju jedem dođe u bilo
kakav doticaj s mesom. Zapitala sam se potom
bila: Ako vani ne obraćaju pozornost na miješanje vege
i mesnih obroka, kako je onda tek u kuhinji… Sljedeći sam dan
otišla u Restoran Istarska te uzela svježi sir, jogurt i kuhanu
cvjetaču. Naravno, na meniju su se opet nalazili pohani sir i
tjestenina sa sirom, što se nastavilo do danas”, prisjeća se.

U skladu s time, spomenuta je studentica odustala od
objedovanja u menzi, pa kuha u domskoj kuhinji. S obzirom na
fakultetske obveze, uglavnom je riječ o jelima koja može
pripremiti za maksimalno 15 minuta kao što su ‘noodli’, zobena
kaša, kuhano povrće te različite vrste žitarica poput riže,
heljde i zobi u kombinaciji sa sojinim ljuskicama. U menze,
naglašava, odlazi samo ako treba kupiti jogurt ili salatu.

>> Isprobajte ove smoothije za jačanje imuniteta i izbjegnite prehladu

”Sada sam već druga godina i preživjela sam. Nisam previše
zahtjevna i jednostavno sam se pomirila da mi nema druge opcije,
nego da se moram snaći. Mislim da ljudi uopće nisu upućeni u
vegetarijansku i vegansku prehranu, što se vidi po njihovom
pitanju ‘pa što ti onda uopće jedeš’ kada kažem da sam
vegetarijanka. Naša hrana ne uključuje samo sir, jaja i vrhnje,
nego je jako raznolika. Otkako sam vegetarijanka, kombiniram
razne namirnice i začine, pa mi svako jelo ispadne drugačije.
Primjerice, imam super recept za vege sarmu i lazanje, a
povremeno uspijem ‘zavarati’ i članove obitelji kada im
‘podvalim’ špagete od tofua, umjesto njihovog bolonjeza”,
opisuje.

>> Ispovijest veganke Anite: “”Cijeli život sam neshvaćena i samo tražim svoje mjesto pod suncem””

Svoje nam je iskustvo iz osječkih menzi prepričala i
Kristina (24), iako je nedavno diplomirala
na EFOS-u. Bivša je studentica postala vegetarijanka u trećem
razredu srednje škole, odnosno nakon 18. rođendana jer je
smatrala kako meso nije nužan dio prehrane te kako će osjetiti
više prednosti po zdravlje ako ga prestane konzumirati.

I ona se, stoga, slaže s dvjema prethodnim sugovornicama,
smatrajući ponudu vege jela u osječkim menzama poprilično
siromašnom.

”Držim da tamošnja ponuda nije zadovoljavajuća
i da ne ispunjava potrebe studenata koji se hrane drugačije.
Jelovnik bi mogao biti mnogo raznovrsniji te uključiti jela koja
se ne svode na tjesteninu s umakom, što su,
primjerice, wrapovi te vege burgeri i šnicle. S obzirom na
to da čak i trgovine u gradu imaju veći izbor vege
hrane, osječke bi se menze trebale ugledati na njih, kao i na
jelovnike regularnih osječkih restorana jer gotovo svaki od
njih sadrži vege obroke”, savjetuje i dodaje kako se također, s
obzirom na navedeno, hrani uglavnom kod kuće, pripravljajući jela
po receptima s interneta koji su jednostavni i cjenovno
prihvatljivi studentskom budžetu.

>> Student medicine osnovao Facebook grupu za komentiranje jela iz osječkih menzi, bečki je 10/10

Unatoč mnogim prednostima osječkih menzi poput dugogodišnje
stabilnosti cijena i raznolikosti hrane, studenti vegetarijanci i
vegani još uvijek ne pronalaze dovoljnu količinu odgovarajućih
jela za sebe u njima, zbog čega su često primorani kuhati u
vlastitom smještaju, tražeći recepte prilagođene
svojim financijama. Kritike vezane uz nedovoljnu
raznovrsnost vege obroka u menzama trebale bi, stoga, potaknuti
unaprjeđenje jelovnika u njima te njihovo usklađivanje s vege
proizvodima dostupnim u trgovinama i ostalim restoranima u gradu
na Dravi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari