Kuća Biljkinog oca Lug: Dvodnevna radionica bojenja tekstila, cijanotipije i izrade botaničkih tinta

PR
Sub
26
26. listopada - 27. listopada
cijeli dan
Lug
Ulica Šandora Petefija 110
Lug

Za radionicu nije potrebno predznanje te su svi dobrodošli na vikend slavlja održivog stvaranja i poticanja kreativnog izričaja, u najboljem društvu i u najljepšem ambijentu

Loading Događaji

Svjetski stručnjaci održivog tekstila i mode, Zoë Burt i Allan Brown održat će 26. i 27. listopada u tradicijskoj Kući Biljkinog oca u selu Lug u Baranji dvodnevnu radionicu prirodnog bojenja tekstila, cijanotipije i izrade botaničkih tinta. Na radionici će prenijeti znanje o prirodnom bojenju tekstila, od početnog do naprednog, preko klasičnih boja poput bojadisarskog broća, žute rezede, hibiskusa, kempeče i brazilskog drva, žirova i čaja, pa sve do indiga.

Svaki će sudionik naučiti proces bojenja te načine modificiranja palete jednostavnom ”kuhinjskom kemijom” i proširivanja raspona boja koristeći kiseline, alkalije i željezo koje imamo kod kuće. Također, istraživat će cijanotipiju na papiru, rani oblik fotografije uz sunčevu svjetlost i vodu te će prikazati kako izraditi tintu od hrastovih šišarki, uz crtanje i skiciranje. Svaki će polaznik radionice izraditi karticu uzoraka prirodnog bojenja, jedinstvene otiske cijanotipije i crteže s botaničkim tintama za ponijeti kući. Za radionicu nije potrebno predznanje te su svi dobrodošli na vikend slavlja održivog stvaranja i poticanja kreativnog izričaja, u najboljem društvu i u najljepšem ambijentu.

Zoë Burt je umjetnica, dizajnerica i edukatorica. Istražuje povezanost ekologije, botaničkih boja, aktivizma i održivosti. Zoë podučava Sezonsko prirodno bojenje i Održivi tekstil na Morley Collegeu u Londonu. Također, održava radionice gdje ”dizajn susreće hortikulturu” u The South London Botanical Institute, Royal Botanic Gardens, Chelsea Physic Garden, Kraljevskom hortikulturnom društvu, Bergen Arboretumu, itd.

Allan Brown umjetnik je i najveći svjetski stručnjak za tekstil od koprive. Radi s održivim vlaknima poput koprive, lana, konoplje i vune, kao i s biljkama za bojenje koje je sam prikupio ili uzgojio kod kuće. Sirovine polako pretvara u prekrasne tkanine sa ciljem stvaranja funkcionalne i trajne odjeće koja se oslanja na zemlju, odražavajući vlakna i boje krajolika u kojemu živi i radi.

Autohtona kuća u srcu mjesta Lug poznatog po proizvodnji mljevene paprike, osim smještajnih kapaciteta, nudi široki spektar raznovrsnih radionica od ekoloških, preko kreativnih, pa sve do gastronomskih. U svoje tri godine poslovanja zaradila je i nagradu za Najbolju tradicijsku kuću u Hrvatskoj 2022. i srebrni Suncokret ruralnog turizma 2023. godine. Ove godine slavi i 120 godina od svoje izgradnje, a svojim uređenjem vodi vas baš u ta vremena s početka 20. stoljeća pomno biranim restauriranim namještajem.

Institut održive mode, IOM osnovan je u listopadu 2020. godine sa ciljem proizvodnje, edukacije i širenja zamisli održive mode. U srži je njegova djelovanja transparentnost, iskrenost i vjerovanje u to da je održivost put koji zajedno stvaramo. Osnivačica je i voditeljica IOM-a Ivana Biočina, magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva, istraživačica i autorica nekoliko knjiga o modi i tekstilnoj industriji. Proizvodnja se odvija u Podravini u kojoj postoji bogata tekstilna povijest i naslijeđe. Uz to, Drava pripada ekološki najvažnijem europskom riječnom području te, zajedno s Murom i Dunavom, čini Europsku Amazonu koje povezuju više od milijun hektara jedinstvenih prirodnih i kulturoloških krajolika, kao simbol zajedništva pet zemalja, postavši prvim svjetskim UNESCO-vim prekograničnim rezervatom biosfere “Mura-Drava-Dunav”.

Program je dio nastojanja stvaranja i njegovanja zajednice, uz godišnja okupljanja regionalnih umjetnika, dizajnera, hortikulturista, uzgajivača i entuzijasta te svih onih koji su za usmjerenje odabrali održivost i prirodu. Radionica je organizirana u suradnji Kuće Biljkinog oca i Instituta održive mode. U duhu prave održivosti, radionica je potpuno nezavisna, što znači da su polaznici, zajedno s organizatorima, prikupili budžet da se dovedu cijenjeni predavači i održi radionica.

Cijena radionice za jedan dan iznosi 55, a za dva dana 75 eura (u cijenu nije uključen smještaj). Potrebne su prijave jer je broj polaznika ograničen, i to na e-mail adrese institutodrzivemode@gmail.com ili biljkinotac@gmail.com.

Povezani sadržaj
Preporučeno