Promjene gastronomskih navika

Ćevapi, pljeskavice i kobasice više nisu in? Osječani sve više vole azijsku hranu

Pixabay

Iako postoji prostor za daljnje usavršavanje autentičnosti azijske hrane, entuzijazam i pozitivne reakcije gostiju svjedoče o velikom potencijalu navedenog kulinarskog trenda

Azijska kuhinja postaje sve popularnija u Osijeku, privlačeći ljubitelje egzotičnih okusa i raznolikih kulinarskih tradicija. U gradu na Dravi tako postoji već nekoliko restorana koji nude specijalitete iz Kine, Japana, Tajlanda i ostalih azijskih zemalja, stvarajući jedinstveno gastronomsko iskustvo u srcu Slavonije.

”Riječ je o trenutno najpopularnijem konceptu u cijeloj Hrvatskoj. Međutim, većina osječkih azijskih restorana, pa tako i mi prilagođavamo hranu okusom, izgledom i namirnicama kako sebi, tako i gostima, stoga ne možemo govoriti striktno o azijskim jelima, već o tzv. ‘fusion’ kuhinji u kojoj spajamo tradicionalne
sastojke s modernim”, ističe za SiB.hr Marko Alilović, vlasnik osječkog azijskog restorana koji je nedavno proslavio prvu godišnjicu rada.

Bilo da preferirate sushi, wok ili curry, osječka azijska scena nudi nešto za svakoga. Ipak, najpopularnije je jelo koje Osječani traže ramen, japanska gusta juha s rezancima koju u navedenom objektu rade po originalnoj recepturi.

>> Ne, nisu slavonska jela. Osječani najviše naručuju hranu koja nije tipična za taj dio Hrvatske

”Čak su i Japanci pohvalili način na koji spravljamo to jelo. No, oduševljeni smo reakcijama upravo Osječana na naš rad – imamo goste svih generacija, a najviše smo se brinuli oko starije publike jer su Slavonci dosta tradicionalni po pitanju prehrane. No, većina ih kaže kako su jedva dočekali da se u gradu otvori neki drugačiji koncept, što nam je velika motivacija za daljnji napredak”, navodi Alilović.

Osim Osječana, u Markov restoran sve češće dolaze i turisti te stanovnici okolnih mjesta. Međutim, najdraže mu je vidjeti obitelj na okupu – mladi, primjerice, odu na neko putovanje na kojemu probaju azijska jela, pa ih požele pokazati roditeljima ili bakama i djedovima.

”Hrana je postala kao odjeća – kako modni, tako se mijenjaju i gastronomski trendovi. Nama je prednost ta što u Osijeku prije nije bilo ničega sličnoga, dok ljudi istovremeno žude za određenim promjenama. Mislim da će, stoga, svaki novi restoran s originalnom ponudom hrane publika lijepo pozdraviti”, smatra Alilović koji je u proteklih godinu dana napravio više od 150 azijskih jela, a cilj mu je otvoriti i još sličnih objekata u
gradu na Dravi.

Mesne okruglice od svinjetine u umaku sa suhim šljivama i ‘shitake’ gljivama; FOTO: Marko Alilović

Iako osječka gastronomska scena nudi pregršt tradicionalnih slavonskih obroka, ljudi su svakodnevno u doticaju s novim trendovima na društvenim mrežama te ih žele isprobati i u svojemu gradu. Razlozi zbog kojih Osječani sve češće konzumiraju upravo azijsku hranu uglavnom se kriju u inovativnom spoju autentičnih namirnica koji nudi drugačije i osebujnije okuse u odnosu na ostala jela.

>> Debljina sve veći problem, iako se Slavonci hrane sve zdravije

”Osim toga što su raznolikiji, takvi obroci sadrže mnogo više voća i povrća te različitih vrsta začina koji se u pripravljanju većine slavonskih jela rijetko koriste. Također, pretpostavljam da je azijska hrana zdravija od burgera ili pak janjetine i prasetine s krumpirima koji se u Slavoniji često konzumiraju. Ljudi su već pomalo navikli na tradiciju i normalno je da žele isprobati nešto novo, posebice ako negdje putuju i susretnu se s drugačijom kombinacijom sastojaka kakva se nudi u azijskim jelima. Ja sam osobno tu hranu isprobao iz čiste znatiželje i svidjela mi se”, govori Osječanin Rino koji barem jedanput tjedno posjeti neki azijski restoran, dok su mu omiljena jela u tom smislu ramen i green curry.

Ramen;
FOTO: Marko Alilović

S njime se slaže
Osječanin Matija koji, osim toga što
nekoliko puta tjedno jede u azijskom restoranu, i samostalno
spravlja slične obroke. Najdraže su mu, tvrdi, gyoze, japanske
knedle sa specifičnim načinom motanja koje se sastoje od
mljevenog mesa i povrća.

”Ja u njih stavljam svinjetinu, kupus, sojin umak, češnjak
i đumbir. Rubove tijesta nakvasim vodom, zamotam i skuham na pari
u poklopljenoj tavi. Jelo nije zahtjevno, no treba dosta
vremena za njegovu pripravu zbog motanja”, objašnjava Matija
kojemu je azijska hrana privlačna upravo zbog
slatko-slanih i ljutih kombinacija.

Gyoze; FOTO: Sebastijan Placento

Osim inovativnih sastojaka, Osječani tvrde kako su i cijene azijskih jela u restoranima prihvatljive s obzirom na autentičnost koju nude i njihovu težu dostupnost. Tako ćete u Markovu restoranu mesne okruglice, japanska pohana pileća prsa ili pržene rezance platiti 12, porciju ramena ili green curryja 15, a mljevenu junetinu i lungić 16 eura.

”Ako želite dobiti kvalitetu, morate biti spremni izdvojiti i više novca. Količinski gledano, azijske hrane ima manje u tanjuru, a Slavonci su naučeni da moraju pojesti kilogram mesa da bi bili zadovoljni, što nije nužno najzdravije. Osim toga, danas jedan burger u Osijeku prosječno košta osam ili devet eura, dok ako popijete nekoliko piva u kafiću, račun će vam biti isti, a ako ne i viši od cijene jela iz azijskog restorana”, napominje
Rino.

>> Danas je Svjetski dan pizze: I Osječani poludjeli za napoletanom, klasična pizza više nije “in”

S obzirom na rastuću zainteresiranost Osječana za azijsku hranu, sugovornici smatraju kako takvim restoranima nedostaje inovativnijih jela kao što je, primjerice, patka u umaku od manga. Osim toga, u obroke se, primjerice, stavlja velika količina riže kako bi se gosti uspjeli najesti, umjesto većeg naglaska na izvornim azijskim namirnicama.

”Azijska kuhinja u Osijeku još uvijek nije dovoljno ljuta i začinjena kakva bi trebala biti i kakva već i jest u
inozemnim objektima. Možda ugostitelji pretpostavljaju kako se to Hrvatima ne bi svidjelo jer nisu navikli na takvu hranu. Na primjer, kineska su jela jako masna, dok će se osječki kuhari po tom pitanju suzdržati.
Ima još mnogo prostora tu za napredak, no vjerujem kako će i on doći s vremenom kada azijska hrana postane još malo prihvaćenija”, pojašnjava Našičanin Sebastijan koji već nekoliko godina živi u Osijeku i aktivno prati gastronomske trendove.

Pečena
patka u žutom curryju; FOTO: Sebastijan Placento

Iako postoji prostor za daljnje usavršavanje autentičnosti
azijske hrane, entuzijazam i pozitivne reakcije gostiju svjedoče
o velikom potencijalu navedenog kulinarskog trenda. S obzirom na
rastuću popularnost i otvorenost Osječana prema novim
gastronomskim iskustvima, azijski restorani imaju svijetlu
budućnost u gradu na Dravi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari