Unatoč neznatnom porastu cijena, ljubitelji ovog specifičnog jela ne odustaju od tradicije, što potvrđuju gužve u ribarnicama i trgovačkim centrima
Kako mnogi smatraju da Božić nije Božić bez pečenog odojka na stolu, tako je i dan prije, odnosno Badnjak gotovo nemoguće zamisliti bez fiša paprikaša.
Navedeno se jelo tradicionalno pravi od riječne ribe, a među Slavoncima najpopularniji je šaran. Cijene mu, govore nam prodavači, nisu mnogo poskupjele u odnosu na prethodnu godinu, a negdje nisu uopće. Također, ne planiraju ih povisivati ni do Božića.
Tako mu u osječkim ribarnicama cijena iznosi 5,20 eura po kilogramu. Istu cijenu drže i ribarnice u Belom Manastiru, Orahovici, Slatini i Požegi.
”Prošle smo godine šarana prodavali po cijeni od 39,18 kuna, dok ove sezone košta 5,20 eura po kilogramu, što je isti iznos”, pojašnjava za SiB.hr prodavačica Danijela Andrišek iz Požege.
U pojedinim ribarnicama u Osijeku još je moguće pronaći i iznutrice šarana po cijeni od 1,38 eura po pakiranju od 500 grama i 2,80 eura po kilogramu. Svježi šaran u filetu koštat će vas 13, a dimljeni 16 eura po kilogramu.
FOTO: Damir Špehar/PIXSELL
Da navedene cijene ne sprječavaju kupovinu spomenute ribe i ove godine, dokazuju pune prodavaonice. Prodavači tvrde kako očekuju još i veći odaziv kupaca u predstojećim danima.
”Odjek je mušterija već sada velik. Gužva je abnormalna, kupuje se, a u redu zna biti i po 30 ljudi”, govori nam prodavačica Anita Cingel iz Slatine.
Cijene su šarana slične i u trgovačkim lancima. Tako ćete kilogram svježeg šarana u Konzumu platiti pet eura, a u Kauflandu 90 centi više.
Unatoč neznatnom porastu cijena, ljubitelji ovog specifičnog jela ne odustaju od tradicije, što potvrđuju gužve u ribarnicama i trgovačkim centrima. Cijene šarana, koje su ostale stabilne ili se tek blago povisile, ni ove godine vidljivo neće omesti ljude u uživanju u omiljenom fiš paprikašu, čime se tradicija i gastronomska ljubav isprepliću i obogaćuju blagdanski duh.