Vijesti / Regija

između gradiške i broda

Napokon kreće obnova dijela autoceste u Slavoniji kojom godišnje prođe čak 22 milijuna vozila

Napokon kreće obnova dijela autoceste u Slavoniji kojom godišnje prođe čak 22 milijuna vozila
Tomislav Miletić/PIXSELL

Dionica između Slavonskog Broda i Nove Gradiške godinama vapi za ovako opsežnom obnovom

Dionica autoceste koja već godina vapi za obnovom, a na kojoj se u proteklih nekoliko godina dogodilo i nekoliko teških prometnih nesreća, napokon će doživjeti svoju obnovu.

Posljednji put ovako opsežna obnova dogodila se prije 20 godina i bilo je krajnje vrijeme da se ova dionica obnovi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako će sutra započeti velika sanacija kolnika u smjeru Lipovca i zamjene odbojne ograde na oba kolnika na tri lokacije između dionica Nova Gradiška – Slavonski Brod zapad na autocesti A3, priopćili su danas iz Hrvatskih autocesta (HAC), a prenosi Index.

Radovi u više faza

Kako se radi o opsežnim i kompleksnim zahvatima, radovi na ovoj dionici odvijat će se u više faza. Prva faza će obuhvatiti tri dionice, u dužini od 15 km od ukupno 44 km, koliko se ukupno planira sanirati, objavio je HAC.

Prometna nesreća na autocesti A3 Fotogalerija

S obzirom na to da se radi o radovima koji se izvode pod prometom, nužno je uspostaviti i regulaciju prometa. Već je dio pripremnih radova izveden, kao što je proširenje službenih prolaza te ojačanja kolnika u smjeru Zagreba, a sve u cilju sigurnijeg vođenja ukupnog prometa tim kolnikom u vrijeme trajanja radova na kolniku u smjeru Lipovca, stoji u priopćenju.

U utorak, prvi dan uspostave privremene regulacije prometa, za promet će biti zatvorene preticajne trake u oba smjera, a promet će se voditi voznim trakama. Sljedećih pet dana na kolniku u smjeru Zagreba postavljat će se betonska New Jersey ograda za razdvajanje smjerova kretanja vozila, a promet će se odvijati dvosmjerno kolnikom u smjeru Lipovca.

U ponedjeljak, 8. travnja, predviđeno je dvosmjerni promet preusmjeriti na kolnik u smjeru Zagreba te nakon toga započinju radovi kompletne sanacije kolnika u smjeru Lipovca.

Na ovim dionicama projektom sanacije, a u cilju sprječavanja daljnjeg propadanja konstrukcije, bit će u cijelosti zamijenjena kolnička konstrukcija na voznoj, preticajnoj i zaustavnoj traci. U sklopu predmetnih radova zamijenit će se i postojeća dotrajala elastična odbojna ograda.

Radovi na ovim dionicama odvijat će se sve dane u tjednu, uključujući i blagdane i praznike, za vrijeme dnevne vidljivosti. Uz povoljne vremenske uvjete, rok sanacije ovih 15 km je 60 dana, navodi HAC.

Promet će na dionici autoceste koja je i inače najopterećenija, budući njome godišnje prođe 22 milijuna vozila, teći otežano pa iz HAC-a mole putnike za razumijevanje.


Izdvojeno

Reci što misliš!