
Najveća peka u Slavoniji i otklopljena je pomoću dizalice, a miris, izgled i okus jela u njoj potvrdio je da i za peku vrijedi isto što i za kotlić - što veće količine, to bolje
U Dugoj Međi pokraj Orahovice posjetitelje je oduševila nesvakidašnja atrakcija – najveća peka u Slavoniji. Impresivna konstrukcija promjera čak tri metra teži više od jedne tone, a u njoj se ovoga puta pripremalo čak 70 kilograma graha i bunceka.
Izrada i korištenje ovakve peke zahtijevaju posebno znanje i iskustvo, no kada je riječ o najvećoj, posao ne može obaviti samo jedan majstor. Potrebno je desetak ljudi, a često i pomoć dizalice, kako bi se sve uspješno pripremilo i poslužilo.
“Peka nam je promjera tri metra, sveukupne težine 1100 kilograma. Kad stavimo još nešto našeg nadjeva, našeg današnjeg specijaliteta što pripremamo bit će negdje oko 1300 kilograma“, objasnio je za RTL Danas predsjednik Udruge kuhara i slastičara Grada Slatine Dražen Šafar.
U peki glavni grah i suho meso
Jer u impresivnoj peki su i impresivne količine namirnica koje se pripremaju.
“Stavili smo 70 kilograma graha, 65 kilograma suhomesnatog, kobasice, slanine i bunceka, luka, mrkve, paprike i začina”, otkriva majstor peke Udruge kuhara i slastičara Grada Slatine Zoran Putniković.
Domaći pekmez od šljiva
Peka je poklopljena, a dok žar odradi svoje na tradicionalnoj Pekmezijadi, u kotlovima se kao nekada kuhao pekmez od šljiva.
“Ispučile ih, samljele i onda se nekih tri do četiri sata bavimo time i naravno pazimo da ne zagori”, otkriva tajnu zanata Natalija Ivezić iz Voćina.
A svoju tajnu dobrog pekmeza otkrila je Stoja Andrić iz Čađavice: “Ne treba se osjetiti šećer nego šljiva. Stvar je u šljivama i u ljubavi prema njima. Kad kuhaš s ljubavlju onda je to to”.
Što veće količine – bolja peka
A najveća peka u Slavoniji i otklopljena je pomoću dizalice, a miris, izgled i okus jela u njoj potvrdio je da i za peku vrijedi isto što i za kotlić.
“Što veće količine – to bolje ispadne. Teško je napraviti recimo za dvije ili tri osobe, a puno lakše i ukusnije kada se na veliko priprema”, kaže Putniković.
I kada pripremaju kulinarski majstori koji imaju iskustva s postavljanjem rekorda. “Čak četiri tisuće i 200 litara Begove čorbe, 1475 palačinki, dva puta Guinnessova knjiga”, najavljuje Dražen Šafar.
Više u video prilogu RTL televizije:



