važan projekt

U Brodskoj bolnici počela izgradnja heliodroma za Hitnu pomoć

Ivica Galovic/PIXSELL

Samo sletište bit će opremljeno kompletnom nužnom infrastrukturom, pristupnim prilazima, liftom, elektronikom, bit će osvijetljeno i prilagođeno za noćno slijetanje helikoptera

Već ranije na djelu smo mogli vidjeti helikoptersku hitnu pomoć na području Osijeka, a koliko je važna ovakva služba u današnje doba, svjedoči i izgradnja heliodroma u Slavonskom Brodu.

Početkom veljače u Općoj bolnici ‘Dr. Josip Benčević’ u Slavonskom Brodu započela je izgradnja ovog važnog objekta, a riječ je o projektu kojega će najvećim dijelom financirati Vlada Sjedinjenih Američkih Država.
 
Gradilište se nalazi na zemljištu južno od zgrade bolničke kirurgije, odnosno  istočno od zgrade bolničke Poliklinike, uz ulicu Matije Antuna Reljkovića. Završetak radova bio je planiran za kasno proljeće no evidentno je kako se radovi ipak nešto odužiti. Samo sletište bit će opremljeno kompletnom nužnom infrastrukturom, pristupnim prilazima, liftom, elektronikom, bit će osvijetljeno i prilagođeno za noćno slijetanje helikoptera. 

>> Helikopterska hitna u Osijeku do sada je obavila pet intervencija: “”To je upravo ono za što smo tu””

“Dobili smo obećanje od investitora i od izvođača radova da će helidrom biti završen do proljeća, odnosno do upostave HEMS sustava u RH. A HEMS, odnosno helikopterska hitna medicinska služba obuhvaća Zagreb, Split, Rijeku, Osijek, Slavonski Brod i Karlovac, s izgradnjom heliodroma. Ukupno je cijeli HEMS projekt težak oko 62,5 milijuna eura, a izgradnja helidroma u Slavonskom Brodu oko 500 tisuća eura. Kolika je njegova važnost za brodsku Opću bolnicu koja je i nacionalni Centar za edukaciju zdravstvenih djelatnika u masovnim nesrećama – ni u jednom trenutku prilikom apliciranja i petogodišnje pripreme projekta nitko nije dovodio u pitanje”, rekao je za SBTV doc. dr. sc. Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice ‘Dr. Josip Benčević’.

Foto: Ivica Galović/Pixsell
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari