ŽIVOT S KORONAVIRUSOM

Od ponedjeljka možemo opet u kafiće: Socijaliziranje uz kavu na distanci

Javnost je napokon saznala kako će izgledati ispijanje kave prema jučer objavljenim preporukama epidemiologa

Samo tri dana dijele nas od otvaranja kafića i restorana. Čiste
se terase, glancaju stolovi, sve se prilagođava posebnim mjerama.

”Unazad tri dana čistimo, pripremamo, farbamo, friškamo
restoran, morali smo to jer smo dva mjeseca bili skoro
zatvoreni”, kaže ugostitelj Miloš Belizar.
Ugostiteljski objekti zatvoreni su već 50 dana.

”Veselimo se, doma smo dugo i jedva čekamo da otvorimo, da
počnemo raditi”, kaže ugostitelj Satinder
Sing
.

Javnost je napokon saznala kako će izgledati ispijanje kave
prema danas objavljenim preporukama epidemiologa. Na ulazu je
obvezna dezinfekcija ruku. Na preporučenom razmaku konobar ili
konobarica uzima narudžbu noseći preporučenu zaštitnu masku.
Propisani razmak između stolova treba biti metar i pol.

>> Evo kako ćemo od ponedjeljka piti kavu i jesti u kafićima i restoranima

Predsjednik udruženja ugostitelja Zagreb Franz
Letica
je pomagao pri sastavljanju preporuka i obašnjava
što i kako treba: ”Obavezno koristiti dezinfekcijsko sredstvo za
ruke, na ulazu u toalet isto tako, zabrana će stajati na šanku da
nema na šanku zadržavanja, nema ispijanja pića na šanku, držati
se treba distanca od metar i pol, ako dođu veće grupe te grupe
moraju tražiti od osoblja da ih smjesti na odgovarajuće
mjesto”.

Uz to što i zaposlenici moraju često prati ruke, imaju još jedan
važan zadatak, ističe Letica: ”Djelatnik prije dolaska na posao
mora mjeriti temperaturu i on obavještava nas ako ima veliku
temperaturu to jest temperaturu od 37,2 stupnjeva i ako ima
sukladno tome ne može doći taj dan na posao”.

Novine će se ipak moći čitati, ali nema dijeljenja zbog
nehigijenske navike lizanja prstiju pa listanja. Nakon
odlaska gostiju temeljito će se dezinficirati stolove i
stolce. U restoranima – slična priča.

”Mi smo uvijek u restoranima funkcionirali tako da svaku stanicu
drži jedan konobar tako da ćemo nastaviti s time s još većim
oprezom. Vjerojatno će se svi jelovnici printati na jednokratnom
papiru koji će se poslije baciti. Sol i papar će se morati svaki
puta ispočetka izdenficirati i oprati na šanku – kako peremo
suđe tako ćemo i to. Pribor friški donosimo pred gosta na sam
stol onog časa kad gost počinje jesti”, objašnjava Marin
Medak
, predsjednik Nacionalne udruge
ugostitelja

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je
kako se proširenje terasa na javnim površinama neće naplaćivati
za vrijeme pandemije. Od ponedjeljka dakle slijedi novi način
druženja – socijaliziranje na kavi uz takozvanu socijalnu
distancu. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari