analiza kvalitete

Što zapravo jedemo za blagdane? U samo 10 dana inspekcija uništila 300 kilograma hrane

Najčešći problemi uključivali su pogrešno označena jaja, istekli rok trajanja i prekid hladnog lanca tijekom skladištenja ili transporta

Dok se pripremamo za blagdanske stolove, postavlja se važno pitanje: kakvu hranu zaista konzumiramo? Državni inspektorat u samo dva tjedna uklonio je gotovo 300 kilograma nepravilno označenih namirnica i proizvoda kojima je istekao rok trajanja. U isto vrijeme, RTL Danas je provjerio kvalitetu šunke i jaja – nezaobilaznih uskrsnih delicija.

Od šunke do jaja – sve mora biti pravilno čuvano

Mesari već mjesecima pripremaju šunke za uskrsnu potražnju. Iako su proizvodi svježi, pravilno skladištenje nakon kupnje ključno je za očuvanje kvalitete.

“Mi u principu ne skladištimo robu, to vam može biti jedan eventualno dva dana u rashladnim komorama koje drže svježinu, a kupci kada kupe ako trebaju pričuvati dva-tri dana u svojem prostoru, u frižideru, mogu je naravno sačuvati”, objasnio je veterinar Nikola Pohovski.

Dimljene šunke mogu potrajati do tjedan dana, dok jaja, ako su pravilno čuvana u hladnjaku, mogu biti ispravna i do mjesec dana nakon nesenja.

“Jaje se može upotrijebiti, ako se drži u rashlađenom prostoru, odnosno frižideru na temperaturi do osam stupnjeva i do mjesec dana nakon što je sneseno”, ističe profesor Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Rezultati inspekcija zabrinjavaju

Od 1. do 10. travnja, Državni inspektorat proveo je više od 700 nadzora. Veterinarska inspekcija obavila je 320 kontrola i pronašla 216 nesukladnosti, pri čemu je naplaćeno više od 33.000 eura kazni.

Poljoprivredna inspekcija u 213 nadzora utvrdila je 62 nepravilnosti, dok je sanitarna u 173 kontrole otkrila propuste kod čak 81 subjekta. Kazne su ukupno dosegnule 14.500 eura, a gotovo 300 kilograma hrane je uništeno.

Najčešći problemi uključivali su pogrešno označena jaja, istekli rok trajanja i prekid hladnog lanca tijekom skladištenja ili transporta.

Analiza šunke i jaja otkrila nepravilnosti

Novinari RTL-a kupili su šunku i jaja u trgovini i na tržnici, a zatim ih odnijeli na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Prva kritika bila je – nepravilno skladištenje tijekom transporta.

“Hranu kada držimo u ispravnim uvjetima i transportiramo u hladnom režimu, a ako je ne držimo u predviđenim uvjetima, doći će do kvarenja”, upozorio je dr. Zdenko Mlinar.

Njegov kolega, dr. Zoran Barušić iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, upozorio je na moguće zdravstvene rizike.

“Manje-više simptomi su vrlo slični – to obično kreće s povišenom tjelesnom temperaturom, proljevom i povraćanjem”, rekao je Barušić, napominjući da su infekcije hranom u vrijeme blagdana češće.

Kako prepoznati svježu hranu?

Građani se sve češće oslanjaju na vlastite metode za procjenu svježine namirnica.

“Ako je tamno, zatamnjeno dosta – onda je staro! Kad izgleda svježe kad se prereže, onda je dobro!”, kaže Katarina iz Zagreba.

Postoji i jednostavan trik za jaja: “Na litru vode stavi se nekih 120 grama soli i onda takvo jaje možemo uroniti unutra. Ako je jaje starije, ono će isplivati prema gore”, savjetuje profesor Janječić.

Analize kupljenih uzoraka dat će precizne rezultate u narednim danima, a do tada – oprez pri kupnji i čuvanju namirnica ostaje najbolji način za očuvanje zdravlja u blagdansko vrijeme.

Iz naše mreže
Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest