
Iako se cijene ponegdje razlikuju, mnogi su spremni izdvojiti koji euro više za domaći proizvod i poznato lice iza štanda
Mladi luk, rotkvica, mrkva, kupus, zelena salata… Sve su to namirnice koje obilježavaju kako proljeće, tako i uskrsne blagdane koji će nam pokucati na vrata za nešto više od tjedan dana. Iz toga smo se razloga ponovno zaputili prema osječkoj Glavnoj tržnici kako bismo provjerili njihove cijene i dosadašnju prodaju.
Srećom, cijene su svih navedenih proizvoda istovjetne prošlogodišnjima, odnosno kreću se od 0,70 do jednoga eura po kilogramu, odnosno po vezici u slučaju rotkvica i mladoga luka. Kupuje se sve podjednako, dok će daljnji tijek kretanja cijena ovisiti o potražnji, ali ne bi se trebale uvelike mijenjati.
“Kako se bliže blagdani, tako očekujemo još veći interes kupaca koji je i inače velik, ali s cijenama ne bi trebalo biti velikih iznenađenja. Štoviše, održavamo ih uglavnom jednakima tijekom cijele godine, a ne samo ovih dana, barem kada su u pitanju spomenute namirnice”, istaknuo je za SiB.hr jedan od tamošnjih prodavača.
Jednaku cijenu drže jaja i šunka: “Sve je domaće i provjerene kvalitete”
Osim povrća, sve su traženija i tamošnja jaja koja također nisu mijenjala svoje cijene. Tako se iste kreću od 20 do 25 centi po komadu, odnosno od 2 do 2,5 eura po pakiranju od deset komada.
Cijene šunke kao slasne i neizostavne uskrsne delicije na otvorenome dijelu tržnice ponešto se razlikuju od onih u mesnicama. Kilogram rolovane šunke na štandu platit ćete tako 13, a u Ravliću 8,99 eura, dok ćete za istu količinu srce šunke na tržnici trebati izdvojiti 14, a u spomenutoj mesnici euro više.
Klasična pak šunka u Ravliću koštat će vas 13,99, a dimljena šunka u Mesopreradi 10,99 eura po kilogramu. Istu količinu dimljene seljačke šunke za kuhanje platit ćete tamo oko devet eura.
“Naša je šunka domaća i provjerene kvalitete, što prepoznaju i kupci pa rado dolaze na tržnicu, čak i ako joj je cijena za koji euro viša. Ljudi za Uskrs žele nešto fino i tradicionalno na stolu, što im i nudimo. Sve je sušeno i dimljeno na prirodan način i bez žurbe”, objasnio je tamošnji prodavač šunke.



Kako su uskrsni blagdani pred vratima, tako osječka tržnica ponovno postaje živahno središte priprema za obiteljske stolove. Iako se cijene ponegdje razlikuju, mnogi su spremni izdvojiti koji euro više za domaći proizvod i poznato lice iza štanda. U moru ponude i potražnje, jedno ostaje sigurno – tradicija i kvaliteta još uvijek imaju svoju vrijednost.