Šareni kulinarski dragulj

Ljuta, slatka, mljevena i uvijek svježa: Kako lokalna domaća paprika obogaćuje jesensku kuhinju

Mirela Belaj/SiB.hr

Njezina dostupnost u raznim sortama i cjenovnim rasponima koji se dugo vremena nisu povisivali omogućuje svakome kupcu pronalazak one koja najbolje odgovara njegovim preferencijama

Lug, Kopačevo, Bijelo Brdo, Podravlje, pa i sam Osijek, točnije Filipovica… Sve su to samo neka od mjesta u Slavoniji i Baranji u kojima se uzgaja slatka i ljuta paprika, a potom prodaje na osječkoj Glavnoj tržnici i na ostalim lokacijama. Njezine razne vrste idealne su za konzumiranje u ovom dobu godine, odnosno pred nadolazeću jesen, a mnogi od nje pripremaju i zimnicu.

Aktivnu kupovinu navedene povrtne namirnice ne sputavaju ni njezine cijene koje se, kako na tržnici, tako i kod ostalih lokalnih proizvođača uglavnom kreću u rasponu od jednoga do 2,5 eura po kilogramu, ovisno o njezinim sortama. Ako želite kupiti samo komad, za njega ćete prosječno trebati izdvojiti oko 30-ak centi, dok ćete na popularnoj osječkoj autopiji sedam kilograma crvene babure idealne za proizvodnju ajvara platiti desetak eura.

”Nismo povisivali cijene jer je potražnja za paprikom izuzetno visoka, što nam omogućava stabilan promet. Trenutno ne vidimo ni razloga za njihovim poskupljivanjem s obzirom na iznimno dobar trend prodaje, posebice sada kada je vrijeme kiseljenja i kada se paprika najviše kupuje. Zahvaljujući tome, održavamo stabilnost na tržištu i zadovoljavamo potrebe naših kupaca bez dodatnih troškova”, objasnio nam je prodavač paprike na osječkoj Glavnoj tržnici.

U kupovini paprike nema pravila, a sataraš od domaće je fantazija

Da je navedena povrtna namirnica ovih dana iznimno tražena, dokazuje i činjenica kako ju u jednakoj mjeri kupuju i stari i mladi. U tom kontekstu posebno nas je zaintrigirao štand na tržnici na kojemu papriku već dvadeset godina prodaje uzgajivačica iz Podravlja. Iako na spomenutu lokaciju dolazi isključivo subotom, kazala nam je kako uspije sve prodati, a broj joj mušterija konstantno raste.

”Kada mladi u prolazu vide kako izgledaju moje paprike, zastanu, probaju ih i odmah odluče kupiti. Moje su paprike debele, mesnate i jako ukusne. Možete ih malo začiniti bijelim lukom, a potom ispeći cijele, bez rezanja i tako jesti. Ipak, fantazija je upravo sataraš koji se kuha od njih”, istaknula je prodavačica koja je ljute ukrižala sa slatkim sortama paprike pa je, stoga, svaka među njima specifičnog oblika.

Dodala je kako u kupovini paprike nema pravila, odnosno kako se podjednako uspiju prodati i slatke i ljute sorte. Ipak, ljubitelji ponešto ‘žešćih’ paprika koje vole stavljati u jela poput fiša i čobanca morat će za njih izdvojiti i veću svotu novca – cijene se ljute paprike na osječkoj tržnici penju i na pet eura po kilogramu.

Kod lokalnih su OPG-ova navedeni iznosi još i skuplji, pa tako uzgajivač iz Đakova Perica Franjić kilogram chilli papričica prodaje za 20, ukazavši na to kako ga neki prodaju i za 40 eura. Međutim, proces je njihove proizvodnje uistinu zahtjevan, o čemu potom ovisi i krajnja cijena dobivenoga proizvoda.

”Vi u vrećicu stavite osam do deset babura i već imate kilogram paprika, pa stoga on i jest toliko jeftin. S druge strane, ljute su papričice sitnije – prosječna je težina jedne Caroline osam grama, što znači da mi treba oko 130 papričica da bih uspio nakupiti njihov kilogram. Tako je i njihova berba mnogo sporija te mi za nju treba mnogo više vremena u odnosu na berbu slatke paprike. Naravno, u njihovu cijenu ulaze i brojni drugi parametri poput ulaganja u plastenike, koncept etiketa i načine proizvodnje pod, primjerice, ekstremnim visokim temperaturama s kojima smo se suočavali ljetos. Ako određeni čimbenici nisu složeni kako treba, biljka ne može dobro ni rasti niti se razvijati”, pojasnio je Franjić koji ujedno organizira i natjecanje u jedenju ljutih papričica na nadolazećim Ribarskim danima u Kopačevu.

Domaća mljevena paprika ide u sva jela i daje im snažniji okus

Sve se više OPG-ova odlučuje prodavati i mljevenu začinsku papriku čija prosječna cijena na štandovima osječke Glavne tržnice iznosi 2,5 eura po pakiranju od stotinu grama, dok se po ostalim mjestima u Slavoniji i Baranji prodaje i po cijeni od 20 eura po pakiranju od 500 grama.

Ipak, bilo da je riječ o slatkoj ili ljutoj, vidljivo i mljevena paprika također brzo nađe put do zadovoljnih kupaca. Među njima je 57-godišnja Ljiljana iz Luča kod Belog Manastira koja već godinama po cijeni od deset eura za 250 grama (prije je isto pakiranje plaćala 50 kuna) kupuje slatku mljevenu papriku u Kneževim Vinogradima koju potom stavlja u razna jela.

”Otkako sam prešla na korištenje domaće, a ne kupovne mljevene paprike, moji su obroci mnogo ukusniji i bolje ispadnu. Uvijek ju, stoga, imam u rezervi i stavljam u gotovo sva jela, uključujući grah, mahune, paprikaš, perket, čobanac i fiš. Netko ju stavlja i u rižoto, ali ja to ne volim. Također, uvijek vodim računa o tome da na jedan kilogram mesa stavim jednu jušnu žlicu mljevene paprike. Domaća ima ponešto snažniji okus u odnosu na onu iz trgovina, a i jela su kada se skuhaju s njom crvenija, pa sve ovisi o vašim vlastitim preferencijama”, ispričala je Ljiljana.

Paprika kao neizostavni sastojak mnogih jela predstavlja pravi kulinarski dragulj zbog svoje svestranosti i bogatog okusa. Njezina dostupnost u raznim sortama i cjenovnim rasponima koji se dugo vremena nisu povisivali omogućuje svakome kupcu pronalazak one koja najbolje odgovara njegovim preferencijama. Zahvaljujući kvaliteti i tradiciji uzgoja, paprika iz Slavonije i Baranje ostaje omiljeni izbor za pripremu zimnice i svakodnevnih obroka.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest