Jedne su od omiljenih izbora Osječana za osvježenje od vrućina svakako dinje čije se cijene nisu mnogo mijenjale
Toplo ljetno vrijeme, ali bez velike vrućine potaknulo je Osječane na to da i ovoga četvrtka istraže ponudu na osječkoj tržnici koja uistinu vrvi sezonskim voćem i povrćem.
Jedne su od tamošnjih sočnih plodova trenutnog godišnjeg doba, stoga,
lubenice čija se cijena na nekim štandovima spustila na jedan euro po kilogramu. Po istim se cijenama kao i prije dva tjedna prodaju
domaće šljive – njihov kilogram sada možete kupiti za jedan do dva eura, a negdje i za čak 50 centi. Uglavnom za jednaku količinu centi dobit ćete i klip
kukuruza, dok njegovih sedam komada na jednom štandu koštaju tri eura.
”Kukuruz svake godine pojeftini jer je velika potražnja za njime. Naše ga mušterije redovito kupuju, neovisno o blagom porastu cijena, pa zaključujemo kako ga vole samostalno i kuhati i peći”, pojašnjava za SiB.hr Vesna iz OPG-a Ranko Bosanac.
Iako su stigle s lubenicama još prije mjesec dana, ovoga je tjedna na štandovima osječke tržnice sve više i slatkih dinja. Dok su tada držale cijenu od četiri, sada koštaju od jednoga do dva, odnosno prosječno 1,5 euro po kilogramu. Njihovi proizvođači kažu kako su im cijene istovjetne prošlogodišnjima, a na odmaku sezone snizit će ih eventualno za 50 centi, ovisno o kretanju tržišta i potražnji.
”Do jučer smo dinje prodavali za dva eura jer je bila riječ o plasteničkoj proizvodnji, dok smo im danas spustili cijenu na 1,5 euro jer su krenule zriti vanjske. Osim toga, neke već prodajemo i po cijeni od jednog eura, a to su one koje su malo oštećene”, govori nam Ivana Šunjić koja će od ponedjeljka sniziti i cijenu lubenice na 80 centi.
Dinje
na osječkoj tržnici; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr
U pitanju su dvije vrste dinja – dinje ananas
koje predstavljaju srednje ranu sortu koja sazrijeva u 75 dana i
sastoji se od zelenih, ovalno okruglih plodova i crvenog
mesa te klasične rebraste dinje sa žutom
ili narančastom bojom mesa. Proizvođači se nadaju kako će ih
prodavati do početka rujna, kada im ujedno i završava sezona.
”Bilo koja vrsta dinja idealna je voćka za ljetnu okrjepu. Naši
kupci od njih prave kolače, ali ih najčešće jedu zasebno kao
osvježenje u poslijepodnevnim satima. Vjerujemo, stoga, u to kako
će i njihova prodaja ići dobro, iako se zbog prisutnih
poskupljenja i godišnjih odmora smanjuje broj mušterija na
tržnici”, tvrdi uzgajivač.
Dinje na osječkoj tržnici; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr
Među ostalim namirnicama na osječkoj se tržnici i dalje izdvajaju
kajsije, breskve i nektarine koje se prodaju po
cijenama od jednoga do tri eura po kilogramu. Ista količina mahuna još uvijek košta tri do četiri eura, dok je trenutnih mjeseci aktualan i
mladi krumpir čiji se kilogram prosječno plaća svega 50 centi.
”Navedenim namirnicama polako odmiče sezona, pa su zato i pojeftinile. Međutim, i dalje su iznimno tražene zbog svojekvalitete, svježine i jednostavnosti pripreme koja se odnosi na, prije svega, mladi krumpir. Uz sve to, imaju veliku nutritivnu vrijednost, a cijene su im prihvatljive u odnosu na one u trgovini”, smatra drugi prodavač.
Bogatstvo
ljetnih voćki na osječkoj tržnici; FOTO: Mirela
Belaj/SiB.hr
Unatoč povećanju cijena i eventualnom smanjenju broja kupaca u
ljetnim mjesecima, proizvođači na osječkoj tržnici nadaju se
dobroj prodaji svojih namirnica. Jedne su od omiljenih izbora
Osječana za osvježenje od vrućina svakako dinje čije se cijene
nisu mnogo mijenjale – štoviše, tijekom predstojećih se dana
očekuje i njihovo spuštanje. Osim toga, nastavlja se
održavati i potražnja za ostalim sezonskim voćem i povrćem
poput krumpira, kukuruza, šljiva i lubenica.