Vijesti / Osijek

Sočno ljetno voće

Osječka tržnica obiluje dinjama, a cijene su im iste kao prošle godine

Osječka tržnica obiluje dinjama, a cijene su im iste kao prošle godine
Duško Jaramaz/PIXSELL

Jedne su od omiljenih izbora Osječana za osvježenje od vrućina svakako dinje čije se cijene nisu mnogo mijenjale

Toplo ljetno vrijeme, ali bez velike vrućine potaknulo je Osječane na to da i ovoga četvrtka istraže ponudu na osječkoj tržnici koja uistinu vrvi sezonskim voćem i povrćem.

Jedne su od tamošnjih sočnih plodova trenutnog godišnjeg doba, stoga, lubenice čija se cijena na nekim štandovima spustila na jedan euro po kilogramu. Po istim se cijenama kao i prije dva tjedna prodaju domaće šljive – njihov kilogram sada možete kupiti za jedan do dva eura, a negdje i za čak 50 centi. Uglavnom za jednaku količinu centi dobit ćete i klip kukuruza, dok njegovih sedam komada na jednom štandu koštaju tri eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Kukuruz svake godine pojeftini jer je velika potražnja za njime. Naše ga mušterije redovito kupuju, neovisno o blagom porastu cijena, pa zaključujemo kako ga vole samostalno i kuhati i peći'', pojašnjava za SiB.hr Vesna iz OPG-a Ranko Bosanac.

kukuruz tržnica
Ljetni favorit Gradom na Dravi zavladao miris kukuruza, Osječani uživaju u njegovoj ranijoj konzumaciji

Iako su stigle s lubenicama još prije mjesec dana, ovoga je tjedna na štandovima osječke tržnice sve više i slatkih dinja. Dok su tada držale cijenu od četiri, sada koštaju od jednoga do dva, odnosno prosječno 1,5 euro po kilogramu. Njihovi proizvođači kažu kako su im cijene istovjetne prošlogodišnjima, a na odmaku sezone snizit će ih eventualno za 50 centi, ovisno o kretanju tržišta i potražnji.

''Do jučer smo dinje prodavali za dva eura jer je bila riječ o plasteničkoj proizvodnji, dok smo im danas spustili cijenu na 1,5 euro jer su krenule zriti vanjske. Osim toga, neke već prodajemo i po cijeni od jednog eura, a to su one koje su malo oštećene'', govori nam Ivana Šunjić koja će od ponedjeljka sniziti i cijenu lubenice na 80 centi.

Dinje na osječkoj tržnici; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

U pitanju su dvije vrste dinja – dinje ananas koje predstavljaju srednje ranu sortu koja sazrijeva u 75 dana i sastoji se od zelenih, ovalno okruglih plodova i crvenog mesa te klasične rebraste dinje sa žutom ili narančastom bojom mesa. Proizvođači se nadaju kako će ih prodavati do početka rujna, kada im ujedno i završava sezona.

''Bilo koja vrsta dinja idealna je voćka za ljetnu okrjepu. Naši kupci od njih prave kolače, ali ih najčešće jedu zasebno kao osvježenje u poslijepodnevnim satima. Vjerujemo, stoga, u to kako će i njihova prodaja ići dobro, iako se zbog prisutnih poskupljenja i godišnjih odmora smanjuje broj mušterija na tržnici'', tvrdi uzgajivač.

Dinje na osječkoj tržnici; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Među ostalim namirnicama na osječkoj se tržnici i dalje izdvajaju kajsije, breskve i nektarine koje se prodaju po cijenama od jednoga do tri eura po kilogramu. Ista količina mahuna još uvijek košta tri do četiri eura, dok je trenutnih mjeseci aktualan i mladi krumpir čiji se kilogram prosječno plaća svega 50 centi.

''Navedenim namirnicama polako odmiče sezona, pa su zato i pojeftinile. Međutim, i dalje su iznimno tražene zbog svoje kvalitete, svježine i jednostavnosti pripreme koja se odnosi na, prije svega, mladi krumpir. Uz sve to, imaju veliku nutritivnu vrijednost, a cijene su im prihvatljive u odnosu na one u trgovini'', smatra drugi prodavač.

Bogatstvo ljetnih voćki na osječkoj tržnici; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Unatoč povećanju cijena i eventualnom smanjenju broja kupaca u ljetnim mjesecima, proizvođači na osječkoj tržnici nadaju se dobroj prodaji svojih namirnica. Jedne su od omiljenih izbora Osječana za osvježenje od vrućina svakako dinje čije se cijene nisu mnogo mijenjale – štoviše, tijekom predstojećih se dana očekuje i njihovo spuštanje. Osim toga, nastavlja se održavati i potražnja za ostalim sezonskim voćem i povrćem poput krumpira, kukuruza, šljiva i lubenica.


Izdvojeno

Reci što misliš!