Ljetni favorit

Gradom na Dravi zavladao miris kukuruza, Osječani uživaju u njegovoj ranijoj konzumaciji

Duško Jaramaz/PIXSELL

Ova namirnica, omiljena među svim generacijama, posebno je cijenjena zbog svoje svestranosti u pripremi i zdravstvenih koristi

Jedna od omiljenih ljetnih slavonskih delicija nisu samo lubenice i sladoled, nego i kukuruz koji je ove sezone, kao i mnogo drugih namirnica, u grad na Dravi stigao ranije.

Na osječkoj se tržnici ovaj proizvod tako prodaje već nekoliko dana. Kako prošle, tako mu je i ove godine cijena 80 centi po klipu, a očekuje se da će se ista smanjivati kroz predstojeća dva mjeseca, odnosno tijekom trajanja njegove sezone.

”Počeli smo prodavati kukuruz prije pet dana. Potražnja je za njime dobra i vjerojatno će još i rasti. Šaljemo ga i na more, no tamo se malo slabije kupuje jer mu još uvijek nije počela sezona, dok nam ovdje dolaze stalne mušterije koje već znaju gdje se nalazimo i ne gledaju cijenu, nego kvalitetu”, govori nam Vesna iz OPG-a Ranko Bosanac koja prodaje kukuruz na tržnici već više od 20 godina.

>> Provjerili smo cijene kukuruza u Osijeku: Iznosi prihvatljivi, pa raste i potražnja

Dodaje kako je prije eura njegova početna cijena iznosila pet, a završna dvije kune, dok mu se prošlogodišnja krajnja cijena spustila na 50 centi. Uglavnom je riječ o šećercu, kukuruzu koji najbolje prolazi kod kupaca budući da se može pripremati na različite načine, odnosno i kuhati i peći.

”Kukuruz je u Slavoniji tradicionalna namirnica i djeca ga se odmalena uče jesti. Osim toga, dobar je za probavu i prilično kaloričan – primjerice, jedan naš klip ima 40 dekagrama, a mušterije nekada inzistiraju da im ostavimo i kukuruznu svilu koju suše i konzumiraju u obliku čajeva jer je pogodna za urinarni trakt”, navodi prodavačica.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Osim na tržnici, kukuruz je u nedjelju počeo prodavati i poznati osječki kokičar Mirsad Selmani u Šamačkoj ulici kod Šetališta Petra Preradovića. Njegovu cijenu koja iznosi dva eura po klipu u odnosu na prošlu godinu nije podizao, no naglasak također stavlja na kvalitetu i tradiciju ove namirnice koja se u njegovom slučaju održava već 65 godina.

”Moja je obitelj možda i prva u Jugoslaviji koja je krenula s kuhanjem kukuruza. Vole ga jesti svi, a još je pritom slavonski, mladi, svježi i izrazito zdrav. Cijene će mu uvijek varirati, no bitno je da je u Osijeku stalna ta praksa jedenja kukuruza i da je riječ o izrazito traženoj namirnici kod pripadnika svih generacija”, kaže Mirsad koji će ovaj proizvod na spomenutoj lokaciji prodavati tijekom lipnja i srpnja.

FOTO: Josip Mikačić/PIXSELL

Ova namirnica, omiljena među svim generacijama, posebno je cijenjena zbog svoje svestranosti u pripremi i zdravstvenih koristi. Svi koji ju kušaju, ne biraju samo hranu, već i komadić slavonske tradicije utkane u svaki klip.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari