Raniji početak sezone

Provjerili smo cijene kukuruza u Osijeku: Iznosi prihvatljivi, pa raste i potražnja

Goran Kovačić/PIXSELL

Jedan od prodavača tako navodi kako je danas do 11 sati prodao više od 500 kukuruza po cijeni od 80 centi, a vjeruje da će tako biti iz dana u dan

Osim sladoleda i osvježavajućih pića, ljeto obilježava i konzumacija popularnog kukuruza. Iako se vrhunac njegove sezone očekuje uglavnom krajem srpnja i tijekom kolovoza, ove se godine prodaje ponešto ranije. Prodavačica iz Zaprešića za Index.hr objasnila je zašto je tome tako, ali i zašto je cijena klipa kukuruza na zagrebačkom Dolcu čak dva eura.

“Ovaj je kukuruz uzgojen. Sjemenka po sjemenka posijana je u plasteniku pa preseljena na foliju i taj proces, osim što je trajao, i koštao je. Zato je i primjerena cijena. Ha, nije od kiše izrastao”, govori.

Ipak, na osječkoj su Glavnoj tržnici cijene kukuruza mnogo prihvatljivije, odnosno kreću se od 30 do 80 centi po komadu. Jedan OPG prodaje i paket od sedam klipova kukuruza po cijeni od tri eura. Uglavnom je riječ o šećercu, iako će se, ističu proizvođači, vrlo vjerojatno tijekom sezone prodavati i njegove ostale sorte.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

S druge strane, prodavače na osječkoj tržnici ne iznenađuje činjenica kako je kukuruz stigao ranije nego što je to uobičajeno. Štoviše, određeni ga OPG-ovci tamo prodaju već tri tjedna, dok je nekima pak danas prvi dan prodaje kukuruza jer ga nisu ranije mogli uzgojiti zbog obilnih kiša. Također, mnogima su i nedavno nevrijeme, led i tuča djelomično uništili usjeve, no svejedno žele te vjeruju da će uspjeti prodati ovu sve popularniju namirnicu.

>> Šest minuta užasa u Baranji odnijelo cjelogodišnje urode

Prodavači dodaju i kako građani sve više kupuju kukuruz upravo na tržnici, neovisno o tome što ga moraju sami kuhati ili peći i o njegovoj cijeni koja, kažu, ne bi trebala rasti do kraja sezone. Jedan od prodavača tako navodi kako je danas do 11 sati prodao više od 500 kukuruza po cijeni od 80 centi, a vjeruje da će tako biti iz dana u dan.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Za one koji nemaju volje samostalno kuhati kukuruz po ovim vrućinama, navedeni se već skuhani proizvod prodaje i na drugim mjestima u Osijeku, ali i po očekivano znatno skupljim cijenama. Tako ćete klip kuhanog kukuruza u Šamačkoj ulici kod Šetališta Petra Preradovića, gdje svoj obrt drži i poznati kokičar, platiti dva eura.

Naravno, višlju cijenu kukuruza u odnosu na onu prisutnu na osječkoj tržnici drže i prodavači na popularnim manifestacijama Slavonije i Baranje kao što su, primjerice, bili nedavno održani Đakovački vezovi. Tamo je komad kuhanog kukuruza koštao također dva eura.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari