Vijesti / Osijek

izrada urbanističkog plana

Intenzivno se razmišlja što će biti s prostorima OLT-a, Šibicare, Šećerane i Tehnike betona

Intenzivno se razmišlja što će biti s prostorima OLT-a, Šibicare, Šećerane i Tehnike betona
OBŽ

Nekad tvornički giganti danas zjape prazni, a njihovi prostori čekaju prenamjenu

Nekad tvornički giganti, a danas već i prijetnja građanima, prostori nekoliko bivših osječkih tvornica zjape prazni i napušteni.

OLT, Tvornica šećera, Tvornica žigica i Tehnike betona veliki su gradski prostori na kojima je nužno provesti urbanizaciju i dati tim prostorima novi život i namjenu. Prostor OLT-a već se nekoliko godina spominje kao prostor na kojem će Osijek dobiti olimpijski bazen i sportski inkubator, dok se o preostalim prostorima do nedavno ništa nije znalo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako bi tim prostorima dao buduću namjenu, Grad Osijek kao jednu od točki dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća stavio je i Prijedloge odluke o izradi urbanističkog plana upravo za ove lokacije.

Radi se o prostorima bivših industrijskih postrojenja kao značajnom prostornom potencijalu u središnjem gradskom prostoru za kojeg je propisana obveza provođenja urbanističko-arhitektonskog natječaja, koji će poslužiti kao podloga za izradu predmetnog Plana. 

Procesom urbane preobrazbe ovi prostori u potpunosti će promijeniti svoju namjenu, sadržaje i način korištenja tako da će sada devastirani prostor većinom ograđen, isključen i javnosti nedostupan, bez prvobitne namjene, biti sadržajno i oblikovno uključen u gradsko tkivo, a Plan će ispuniti osnovne ciljeve svog donošenja. 

olt
revitalizacija brownfield područja OLT Radovi na području OLT-a kreću kroz godinu dvije, evo što će se sve graditi

Kako smo već ranije spomenuli, prostor OLT-a već se spominje kao buduća brownfield lokacija u suradnji Grada i Županije, a prostor OLT-a na taj način će u potpunosti promijeniti svoju namjenu, sadržaje i način korištenja.

olt
Iz drugih vremena ''Zlatno doba'' Osijeka: Prisjetimo se nekadašnjih najpoznatijih gradskih tvornica

Iako još nije poznato što će se u konačnici graditi na tim prostorima, sigurno je kako će Plan definirati osiguranje uvjeta za uređenje prostora u skladu sa odabranim rješenjem urbanističko-arhitektonskog natječaja temeljem programa natječaja utvrđenog od strane Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije kao vlasnika prostora, definiranje prostornih i prometnih rješenja, planiranje novih sadržaja mješovite, javne i društvene, stambene i poslovne namjene te rješavanja mreže javne, komunalne i druge infrastrukture. 

Zasigurno, prenamjena ovih prostora dati će potpuno nove vizure gradu, a možemo očekivati i cijele nove stambene blokove kakvi trenutno nedostaju Osijeku.


Izdvojeno

Reci što misliš!