Dvije sezonske namirnice

Nova inflacija na osječkoj tržnici: Grah skuplji od mesa, a kilogram krumpira 1,5 eura

SiB.hr

Najskuplji su među njima uglavnom bijeli i zeleni grah, dok je najjeftiniji onaj grah koji OPG-ovci nisu uspjeli prodati prošle godine, pa to sada pokušavaju učiniti po nižoj cijeni

Proteklih se dana na hrvatskim tržnicama počeo prodavati domaći grah, a sezona je i krumpira, pa smo provjerili njihove cijene.

Prema podatcima Ministarstva poljoprivrede, u kolovozu prošle godine grah je na tržnicama držao prosječnu cijenu u iznosu od oko četiri, dok je ona ove sezone negdje i viša od pet eura, što znači da je spomenuta namirnica u godinu dana poskupjela za oko 13 posto. U usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom, u kojoj je grah prosječno koštao oko 3,5 eura, cijene su mu porasle za nevjerojatnih 43 posto.

Najviša je cijena domaćeg bijelog graha u Hrvatskoj tako nedavno izmjerena u Bjelovaru, gdje mu je kilogram koštao rekordnih osam eura, odnosno više od 60 kuna. Jednaku količinu graha u Zagrebu i Čakovcu mogli ste u prosjeku platiti pet, u Koprivnici 4,80, a u Pakracu 6,71 euro, piše Danica.hr.

Na osječkoj su Glavnoj tržnici cijene graha ipak nešto niže. U prosjeku, kreću se od 4,5 do 6,5 eura po kilogramu, ovisno o njegovoj vrsti. Najskuplji su među njima uglavnom bijeli i zeleni grah, dok je najjeftiniji onaj grah koji OPG-ovci, iskreno priznaju za SiB.hr, nisu uspjeli prodati prošle godine, pa to sada pokušavaju učiniti po nižoj cijeni. Moguće je kupiti i pakiranje graha od pola kilograma koje prosječno košta tri eura, dok je ranije to bila cijena njegova kilograma, navode uzgajivači.

Istovremeno, svinjska lopatica u mesnicama na osječkoj tržnici košta između pet i šest eura po kilogramu, dok ćete kilogram svinjskog buta, leđa i lopatice na istom mjestu platiti između šest i sedam eura. Grah kao nekad sirotinjska namirnica danas je, stoga, vidljivo skuplja čak i od mesa.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Višu cijenu od prethodne drži i domaći krumpir. Tako mu se u svibnju ove godine prosječna veleprodajna cijena u Hrvatskoj kretala od 70 centi do 1,30 eura po kilogramu, što predstavlja porast u iznosu od gotovo 50 posto u odnosu na prošlu sezonu, piše Gospodarski list. Na osječkoj pak tržnici kilogram mladog krumpira košta 1,50 euro, odnosno više od 11 kuna. Samo je kod jednog OPG-a cijena krumpira niža za 30 centi.

Najisplativije bi bilo kupiti pakiranje od 10 kilograma krumpira koje kod drugog pak prodavača košta 12 eura, ali samo ako se krumpir planira u skorije vrijeme iskoristiti kako ne bi proklijao. U protivnom je, govori uzgajivač, bolje uzeti manju količinu krumpira, iako joj je cijena skuplja.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Ostali prodavači ističu kako ni njima nije lako jer ove sezone nisu uspjeli uzgojiti mnogo voća i povrća zbog posljedica nevremena. Poskupljenje namirnica, tvrde, ne ovisi o njima, nego o ostalim troškovima kao što su cijene gnojiva, sušenja, goriva te, na kraju krajeva, zakupa štandova i klupa na tržnici.

>> Krumpir poskupljuje, a sve ga je i teže naći. Cijena ide gore i do 15 centi

U svakom slučaju, ne sumnjamo kako će ljubitelji krumpir paprikaša i dobrog graha s kobasicom naći svoje mjesto na osječkoj tržnici te ipak odlučiti kupiti spomenute namirnice, neovisno o njihovim rastućim cijenama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari