Omiljene proljetne voćke

Stigle uvozne jagode na tržnicu i dvostruko su skuplje nego u trgovinama

Mirela Belaj/SiB.hr

S obzirom na njihove brojne zdravstvene prednosti, jagode ostaju omiljeni izbor proljetnih užitaka

Usprkos tome što im sezona još uvijek nije službeno započela, na nekoliko se štandova osječke Glavne tržnice već uvelike prodaju i kupuju jedne od najomiljenijih proljetnih voćki – jagode. Dakako, trenutno je riječ o onima uvoznima i plasteničkima, što kažu i sami prodavači, dok bi domaće trebale stići sredinom ovoga mjeseca.

Ipak, mnoge iznenađuje njihova cijena koja je dvostruko skuplja u odnosu na one u trgovačkim centrima. Dok ćete, primjerice, u Konzumu, Kauflandu i Lidlu za kilogram jagoda koje isto tako nisu domaće trebati izdvojiti od 3,5 do četiri, na tržnici njihovu jednaku količinu platit ćete čak sedam eura.

Ako se pak odlučite na kupovinu 500 grama navedenih voćki na tržnici, to će vas koštati između tri i 3,5 eura. Zanimljivo je to kako smo sve do prije koju godinu iste te jagode na istome mjestu plaćali oko 20 kuna po kilogramu, dok se danas njihova cijena, preračunata u prijašnju valutu, penje i na više od 50 kuna po istoj gramaži.

Cijena im se povisila za euro u odnosu na lani

U usporedbi pak s istim razdobljem prošle godine, tada je njihov kilogram koštao tri eura po pola, odnosno šest eura po kilogramu, što predstavlja povećanje od jednoga, ali i dalje, kada se sve zbroji, značajnoga eura.

Mirela Belaj/SiB.hr
Mirela Belaj/SiB.hr

Srećom, njihovi prodavači ističu kako će se njihova cijena najvjerojatnije s odmicanjem sezone i povećavanjem prodaje snižavati, kao što je to, na kraju krajeva, slučaj i s većinom ostalih namirnica koje se prodaju na tržnici. U svakome slučaju, s obzirom na njihove brojne zdravstvene prednosti, jagode ostaju omiljeni izbor proljetnih užitaka, bez obzira na njihove trenutne cijene.

Inače, spomenute voćke sadrže pregršt vitamina C koji je izvrstan u borbi protiv raznih upala i prehlada. Također, bogate su i magnezijem, kalcijem, kalijem, vitaminom K i fosforom, a sadrže i vlakna koja su dobra za probavu. U konačnici, dobra je stvar i ta da ne sadrže masti, a imaju i malo kalorija, što ih čini izrazito ukusnom i idealnom užinom, ali onda kada se jedu bez šećera.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest