Aktualno s tržnice

Domaće grožđe već dominira osječkom ‘pijom’: ”Berba je počela mjesec dana ranije!”

Duško Jaramaz/PIXSELL

Od ovoga se tjedna prodaje na velikom broju štandova, i to ponajprije stoga što mu je berba, radi iznimno visokih temperatura, uranila

Kao što smo pisali prošloga tjedna, osječka je tržnica i dalje bogata ljetnim sezonskim namirnicama. Iako je dobar dio kupaca na godišnjim odmorima na Jadranu, prodavači s pije tvrde kako prodaja ide dobro, svakodnevno plasirajući svježe plodove iz svojih domaćih radinosti.

U odnosu na proteklih sedam dana, na tržnici se nije ništa posebno promijenilo, osim toga što su se cijene ponekih namirnica s odmicanjem sezone drastično spustile. Tako dinje sada više ne koštaju 1,5, nego euro po kilogramu ili čak komadu. Istoj se količini šljiva cijena snizila s 2,5 na također euro, a ono je što nas je ugodno iznenadilo smanjenje cijena kilograma rajčice koja se s početnih četiri do pet spustila na euro.

Nadalje, kukuruz koji je i inače sve povoljniji u ovom dobu godine na jednom je štandu pojeftinio na čak 15 centi po klipu, dok mu je početna cijena bila 80 centi. Ipak, cijene se njegova klipa kod ostalih prodavača kreću u rasponu između 30 i 50 centi, dok pakiranje s više klipova košta dva eura. Istu cijenu kao i prošloga tjedna drže lubenice čiji kilogram košta 80 centi.

>> Sve se šareni na osječkoj piji: Evo kolike su cijene paprika, rajčica, tikvica, krastavaca…

Međutim, voće je koje je sve više aktualno, a koje na tržnici i jest prisutno već nekoliko tjedana grožđe. Naime, od ovoga se tjedna prodaje na velikom broju štandova, i to ponajprije stoga što mu je berba, radi iznimno visokih temperatura, uranila. U pitanju je kalifornijska sorta stolnog grožđa koja zrije među prvima i naziva se kardinal.

”Grožde nam je sazrjelo mjesec dana ranije, i to ne samo zbog vrućina, već stoga što je već u ožujku krenula vegetacija. Obično bismo ga najprije krenuli brati krajem srpnja, dok je sada, evo, postao zrelim već gotovo početkom mjeseca, iako smo ga krenuli prodavati prije desetak dana”, priča nam uzgajivač Huđik.

>> Berba grožđa na vrhuncu, a mi smo provjerili kako se radi vrhunsko slavonsko vino

Cijene se grožđa na njegovom i ostalim štandovima kreću u rasponu od dva do pet eura, ovisno o vrsti, veličini i mjestu uzgoja. Primjerice, uvozni je plod trenutno najskuplji, no uglavnom je riječ o grožđu iz Erduta i Dalja. Nadalje, ističe se i grožđe bez sjemenki koje, s obzirom na veću osjetljivost i pažljiviji uzgoj u odnosu na ostale vrste, drži cijenu od 3,5 eura po kilogramu.

Cijene grožđa na piji; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Naravno, cijene će se navedene namirnice još mijenjati, ovisno o daljnjem kretanju sezone i vremenskim uvjetima. Huđik se prisjeća kako su se ranije mnogo brže smanjivale, i to ponajprije tijekom plaćanja bivšom hrvatskom valutom kada je prvotna cijena kilograma grožđa kod njega iznosila oko 20, a kasnija 12 kuna. Unatoč tome, od uvođenja eura, cijene previše i ne variraju.

”Kako je potražnja velika, tako i nema potrebe za podizanjem cijena. Kod nas su u pitanju plantažni uzgoj i samostalna berba, pa ne moramo plaćati ni dodatnu radnu snagu. Kako grožđe prodamo, tako ga nadopunjavamo svakoga dana i nadamo se kako će i ove godine biti traženo”, pojašnjava Huđik koji planira prodavati grožđe sve do zime.

Cijene ostalih sezonskih namirnica na piji; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Unatoč ljetnim praznicima, osječka tržnica nastavlja privlačiti kupce, a pad cijena sezonskog voća i povrća poput dinja, šljiva, rajčica i kukuruza prodaju još više potiče. Zbog ranije berbe, dostupno je već i grožđe sa cijenama koje se razlikuju, ovisno o vrsti i porijeklu, dok uzgajivači optimistično očekuju dobru potražnju i stabilnost cijena do kraja sezone.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari