Omiljeno jelo

Koliko košta burek u gradu na Dravi? Ispitali smo cijene u svakom kvartu i mišljenja Osječana

Davorin Visnjic/PIXSELL

Zbog čega su neki objekti povisili cijene bureka, a neki ne, ne znamo, ali i ne zanima nas previše dokle god vidimo da se uspješno prodaje, kao što tako sigurno razmišljaju i vlasnici pekarnica

Burek je nesumnjivo jedan od obroka koji se može jesti u svim prigodama – bilo za klasični doručak, ručak ili večeru, bilo za užinu na poslu ili pak kada ogladnite nakon večernjeg izlaska. Osim toga što je ukusan, burek je izuzetno i zasitan te dolazi u različitim okusima, pa smo provjerili kako se kreću njegove ovogodišnje cijene u osječkim pekarnicama te ih usporedili po kvartovima.

Obišli smo prvo objekte u centru i shvatili kako se ne razlikuju mnogo od onih u ostalim dijelovima grada. Tako pekarnica Ideal u Županijskoj ulici, osim velikog bureka s mesom za dva i velikog bureka sa sirom za 1,90 eura, prodaje i mali motani burek s višnjom, jabukom, sirom, špinatom ili krumpirom po 1,10 euro. Mali motani burek s mesom tamo košta deset centi više.

Sljedeća nam je pekarnica bila Mlinar na Trgu Ante Starčevića u kojoj se prodaje veliki burek s mesom po 2,32, veliki burek sa sirom po 1,99, burek s piletinom po 1,53, mali motani burek sa špinatom po 1,33 te mali motani burek sa sirom po 1,25 euro. U usporedbi s prošlom godinom, nije mijenjala cijene navedenog pekarskog proizvoda.

>> Provjerili smo cijene bureka u Osijeku, negdje su veće i od dva eura

Objekt u kojemu cijene bureka jesu povisili, ali za svega deset centi pekarnica je Jug 2 preko puta Eurodoma. Tako mali burek raznih okusa ovoga ljeta košta 1,10 euro, dok ćete veliki burek sa sirom platiti 2,10, a s mesom 2,20 eura.

”Poskupjelo je sve – od plina, struje i cjelokupnih režija, pa sve do namirnica kao što su ulje, šećer, brašno, sol i svi sastojci, tako da i mi moramo tome prilagoditi svoje cijene. Nažalost, nerijetko ispadne da varamo kupce, no sve je stvar zakona ponude i potražnje, a i kada malo bolje razmislite, toliko vam danas košta i jedna kava u kafiću”, govori nam prodavač.

Neke pekarnice drže gotovo potpuno iste cijene bureka

Kada idemo Vukovarskom cestom, nešto dalje nalazi se pekarnica Hit u kojoj ćete za veliki burek sa sirom trebati izdvojiti 2,10, a za veliki burek s mesom 2,20 eura. S druge strane, mali ćete burek s mesom tamo platiti 1,10, a sa sirom 1,05 eura. Gotovo su iste cijene i u pekarnici Novi Rekord na Bosutskom i u blizini Sjenjaka, osim toga što u njoj i burek sa sirom košta 2,20 eura, dok u ponudi još ima i mali motani burek s jabukom, višnjom, krumpirom, sirom ili mesom koji prodaje po cijeni od 1,10 euro.

Identično se kreću cijene i u pekarnicama Olimp koje nude veliki burek s mesom za 2,20 i veliki burek sa sirom za 2,10 eura. Mali ”zvrkovi” sa sirom koštaju 1,10, s mesom 1,15 te s krumpirom ili višnjom 1,35 euro.

”Kod nas jede dosta majstora i bauštelaca, i to najviše burek, pa nam je prometno u svako doba godine. Ipak, ovih se dana osjeti pad potražnje s obzirom na godišnje odmore, ali vjerujemo u to kako bi se do rujna prodaja trebala stabilizirati”, tvrdi prodavačica.

Mali motani burek; FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

U konačnici, Pekara Retfala u Kalničkoj ulici jednostavna je i konkretna u svojoj ponudi – veliki burek s mesom ili sa sirom prodaje za dva, a mali burek sa sirom za jedan euro.

Kada je u pitanju dobar burek nakon izlaska, svi putevi vode u Tvrđu

Poslije večernjeg provoda, većina se Osječana voli najesti. Srećom, Tvrđa tradicionalno ima dvije popularne pekarnice koje tijekom vikenda rade cijelu noć i u koje, stoga, dolaze pripadnici svih generacija u to vrijeme po topli burek.

Tako Pekara Tvrđa nudi veliki burek s mesom ili sirom po cijeni od dva te dugački burek s mesom ili sirom po cijeni od jednog eura i dugački burek s krumpirom po cijeni od 70 centi. Slične su cijene i u Pekari Noć i dan koja je, unatoč visokoj potražnji, povisila cijene svojih bureka u odnosu na lani za 20 centi. Naime, prošle je godine tamo veliki burek sa sirom koštao 1,80, a s mesom dva eura.

>> Noćni život u Osijeku: Nakon korone manje se izlazi, a i dalje prevladavaju narodnjaci

”Budući da Tvrđa obiluje srednjim školama, naša prodaja ne ovisi samo o kupcima koji se vraćaju iz noćnih izlazaka, nego i o učenicima, pa nam je također u skorije vrijeme malo opala i čekamo jesen”, objašnjava prodavačica.

U Tvrđi i treća pekarnica, a kultni El Pan znatno je povisio cijene bureka

Stara je gradska jezgra nedavno dobila i treći ugostiteljski objekt koji, između ostaloga, prodaje i burek. U pitanju je Zyarr koji je, prema svemu do sada navedenomu, jedan od najjeftinijih osječkih lokala kada je u pitanju prodaja bureka – u njemu ćete isti platiti 1,30 ako je sa sirom i 1,50 eura ako je s mesom. U ponudi imaju i akciju u okviru koje također za 1,50 euro možete, uz burek, dobiti i jogurt.

Unatoč tome, jedna od najprometnijih osječkih pekarnica povisila je cijene bureka za čak 50 centi. Dok ste prošle godine za veliki burek s mesom ili sirom u pekarnici El Pan na Jugu 2 morali odvojiti dva, ovoga ćete ljeta iz novčanika za isti proizvod s mesom, sirom, špinatom ili krumpirom trebati izvaditi 2,50 eura.

Osječani i dalje ludi za burekom: ”Poskupljenja će uvijek biti, ali važna je kvaliteta”

Zbog čega su neki objekti povisili cijene bureka, a neki ne, ne znamo, ali i ne zanima nas previše dokle god vidimo da se uspješno prodaje, kao što tako sigurno razmišljaju i vlasnici pekarnica. Naime, ni poskupljenje navedenog pekarskog proizvoda koje vidljivo nije toliko drastično u odnosu na lani ne sprječava Osječane da i dalje uživaju u njemu.

”Inače, El Pan mi ima najbolji burek u gradu i uvijek ga tamo kupujem nakon izlaska. Poskupljenja će uvijek biti – sjećam se kako sam, još dok su postojale kune, kupio u jednoj pekarnici dva bureka s mesom i dva jogurta te mi ih je prodavačica naplatila gotovo 40 kuna. Važno je kakav burek ćete dobiti i koliko će biti kvalitetan”, smatra Sebastijan.

S druge strane, Iva je znala kupovati burek u pekarnici Colibri u Ružinoj ulici, no kako je ista trenutno zatvorena, sada ga jede iz Olimpa ili pekarnice Dva goluba u Višnjevcu. Ipak, u posljednje ga vrijeme voli i sama ispeći, i to ponajviše s krumpirom ili mesom.

”Kupim gotove kore, zagrijem pećnicu, namotam ga na brzinu i za 15 minuta imam gotov ručak. Riječ je o pravom ljetnom jelu koje me nerijetko zasiti za cijeli dan tijekom ovih vrućina, a i ne moram stajati satima za štednjakom. Međutim, kada se dogodi da ga ne stignem napraviti, uzmem ga bez problema u pekarnici i opet se svi najedemo, a cijene k’o cijene – prije je koštao pet, pa deset kuna, pa je sada uglavnom dva eura, no na to se moramo naviknuti”, ističe Iva.

Burek sa sirom i špinatom; FOTO: Screenshot/Youtube

Iako cijene bureka u osječkim pekarnicama pokazuju blage varijacije, jasno je da popularnost ovoga jela ostaje stabilna, unatoč njegovim manjim poskupljenjima. Bez obzira na kvart u kojemu živite, burek je uvijek dostupan i omiljen izbor Osječana u svako doba dana ili noći.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari