30. rujna do 6. listopada

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Koncert Tedija Spalata i Šumskih, HeadOnEast, Paprikafest, Zlatni Wineend…

PIXSELL/PR/Josip Bolonić

Predstojeći tjedan bit će u znaku sportskih, vinskih, glazbenih i kulturnih manifestacija namijenjenim pripadnicima svih generacija

Po završetku rujna i ulasku u mjesec listopad očekuju nas i brojne zanimljive te nadasve raznolike manifestacije diljem Slavonije i Baranje, ali uglavnom ovoga tjedna u gradu na Dravi.

Tako se još danas održava jedna od manifestacija u okviru Europskog tjedna sporta, a to je vježbanje na radnom mjestu u Biosu, Materri i Unikomu. U današnje vrijeme, kada je sjedilački način poslovanja sve zastupljeniji, važno je prepoznati negativan utjecaj takve metode rada na zdravlje i produktivnost zaposlenika. Vježbanjem na radnom mjestu cilj je, stoga, prezentirati vježbe i aktivnosti koje djelatnici mogu provoditi na svom radnom mjestu u pauzama za vrijeme radnog dana.

Podsjetimo, Europski tjedan sporta organizirali su GSSR “Sport za sve” Osijek, Zajednica osječkog sporta i Školski športski savez Grada Osijeka kao odgovor na sve veću tjelesnu neaktivnost europskih građana, motivirajući ih i pružajući im više mogućnosti za tjelesnu aktivnost sa ciljem podizanja svijesti o važnosti aktivnoga načina života. U programu su tako sudjelovale brojne sportske, rekreacijske i umirovljeničke udruge, izviđači, plesni klubovi, poduzeća, fitness centri i osnovne škole.

25.rujan, 10:00 – 30.rujan, 23:30
Mjesto: Osijek

Srednjika: Europski tjedan sporta

U tom će duhu Savez sportske rekreacije “Sport za sve” Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Športskom zajednicom Osječko-baranjske županije, Udrugom za rekreativni biciklizam Kotrljaneri i Hrvatskim savezom sportske rekreacije “Sport za sve” organizirati 7. FEBIRE – 19. Festival biciklističke rekreacije Hrvatske. Manifestacija će od četvrtka do nedjelje okupiti oko 600 biciklista s područja cijele Hrvatske u svrhu širenja svijesti o važnosti kretanja i zdravog načina života.

Centralna će se biciklijada i glavni dan FEBIRE-a održati u nedjelju s početkom u 11 sati na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, s ukupnom dužinom rute od 36 kilometara i kretanjem predviđenom brzinom od 15-16 km/h. Nakon završetka zabavnog programa predviđenog za 16,30 sati, odmah pola sata kasnije na osječkoj Kopiki započet će utrka “Trčimo za mentalno zdravlje” koju FFOS organizira po treći puta kako bi odgovarajuće obilježio Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Prebacujemo se ponovno na početak tjedna, točnije na utorak, srijedu i četvrtak u kojima će se, svakoga dana u deset sati, u novootvorenoj dvorani “Franjo Krežma osječkoj Kulturnog centra odigrati dječji mjuzikl “Postolar i vrag”, i to za osnovnoškolce iz OŠ Antuna Mihanovića Osijek, OŠ Jagode Truhelke Osijek, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića – Levanjska Varoš, OŠ Matije Petra Katančića Valpovo i OŠ Franje Krežme Osijek.

Autorski tim predstave, osim redatelja Kovača, čine i dramaturg Milan Fošner, scenografiju i kostime potpisuje dvojac Leo Vukelić i Iva Matija Bitanga, glazbu Tomislav Babić, koreografiju Branko Banković, a oblikovanje rasvjete Igor Elek. U ulozi je Postolara Grgur Grgić, Vrag je Gordan Marijanović, postolareva je žena Tena Milić Ljubić, Sinak je Božji Srđan Kovačević, a vražice su utjelovile Ivana Vukićević, Aleksandra Colnarić i Lidija Helajz.

Nakon ljetne stanke, u četvrtak u osječkoj Vinoteci Vinita od 19,30 sati upriličit će se zanimljiva vinska radionica s temom “Autohtone sorte Hrvatske” koju će predvoditi poznati hrvatski sommelier Darko Lugarić. U namjeri da polaznicima u opuštenoj atmosferi omogući da spoznaju svoje vinske emocije, nauče prepoznavati i razlikovati određene vinske sorte te se napokon odluče za svoje omiljeno vino – Lugarić u Osijek dolazi s buteljama kvalitetnih hrvatskih vinara.

Vina su koja će se kušati tako Kujundžuša Katich, Grk Cebalo, Malvasija Dubrovačka Kuća Glavić, Škrlet Mikša, Žlahtina Šipun, Sansigot Šipun, Babić Testament, Tribidrag Rizman, Dobričić Kalebić i Svrdlovina Figuric, dok je organizator radionice Hrvatski Sommelier Klub.

Petak rezervirajte za koncert splitskog kantautora Tedija Spalata koji će od 20 sati u osječkom Vikarijatu publici predstaviti svoje najveće hitove i zvukove Dalmacije. Inače, Spalato je dobitnik mnogih festivalskih nagrada te ponosni vlasnik četiri Porina. Ozbiljno bavljenje glazbom započeo je s 18 godina, a djelovao je i kao gitarist grupe More koja je kasnije izrodila poznate glazbenike kao što su Oliver Dragojević, Doris Dragović, Meri Cetinić i Jasmin Stavros.

>>> KALENDAR DOGAĐANJA U SLAVONIJI I BARANJI <<<

Navedeni je glazbenik danas prepoznatljiv po svom opusu dalmatinske zabavne glazbe s prizvukom šansona, jazza i world music elemenata. Ulaznice za njegov koncert potražite na fizičkim prodajnim mjestima na raznim osječkim lokacijama ili na poveznici.

4.listopad, 20:00 – 22:00
Mjesto: Vikarijat Osijek

Vikarijat Osijek: Koncert Tedi Spalato

Osim Tedija Spalata, u Osijeku će iste večeri u okviru svoje europske turneje nastupiti i zagrebački bend Šumski koji već više od 30 godina korača alternativnim glazbenim vodama, kombinirajući kraut rock, world music, new wave te muziku iz animiranih filmova.

U osječkoj će Tvrđi nastupiti u sklopu još jednog, točnije šestog izdanja popularnog HeadOnEasta koji će započeti u petak i trajati do nedjelje. Festival je to okusa, doživljaja, susreta i užitaka za sva čula koji će u staroj gradskoj jezgri iznova okupiti zadovoljne posjetitelje iz cijele Hrvatske. Mnogobrojnu će publiku zasigurno privući i koncerti Psihomodo Popa, Vojka V, Letu Štuke i Dade Topića.

4.listopad, 11:00 – 6.listopad, 16:30
Mjesto: Tvrđa, Osijek

Tvrđa: HeadOnEast 2024. [PROGRAM]

Ljubitelji filma i medijske kulture svoje će mjesto istovremeno moći pronaći na besplatnoj radionici praktičnog filma koja će se održati uoči nadolazeće devete Filmske RUNDE, revije hrvatskog kratkometražnog filma. Njezin je program namijenjen filmskim početnicima od srednje škole na dalje i bez obzira na vaše iskustvo, spomenuta će vam radionica pružiti priliku da se okušate u stvaranju filma – praktično i zabavno.

Osim tehničke podloge, polaznici će s voditeljima proći osnove filmskog jezika te razlike u njihovoj primjeni kada je riječ o različitim filmskim rodovima, od igranog do namjenskog filma. Polaznici će, osim snimanja slike i tona, naučiti i osnove programa za montažu te obradu slike i zvuka kako bi s tim alatima poslije mogli uspješno kročiti u vlastite filmske pothvate.

Subotnje jutro obilježit će već tradicionalni festival Obiteljske igre u osječkom Perivoju kralja Tomislava namijenjen djeci, roditeljima i obiteljima, ali i svim zainteresiranim građanima. Manifestaciju organizira ISKRA waldorfska inicijativa kako bi proslavila pobjedu arkanđela Mihaela nad zmajem (Svjetlom nad tamom), i to ni više ni manje, nego igrama hrabrosti i povjerenja, pjesmom i gestovnim kolom, izradom vatrenih kuglica, Miholjskom pričom za male i velike te gađanjem i pobjeđivanjem zmaja.

Naravno, u ponudi bit će i iće i piće, kako je i primjereno jednom blagdanu žetve. Događanje je pod pokroviteljstvom MRMSOSP, MZO, OBŽ, Grada Osijeka i Središnjeg ureda za demografiju i useljeništvo.

Za vrijeme trajanja navedene manifestacije, moći ćete iznova prošetati i do osječke Tvrđe jer će se kod Rondela od deset do 13 sati održati novi Posh Store Udruge Pobjede iz koje poručuju kako su prikupili toliko stvarčica da ćete se naprosto zaljubiti u second hand kulturu.

U ponudi će, stoga, biti odjeća, knjige, nakit i promotivni materijali Udruge ako ste raspoloženi aktivistički. Također, kao i uvijek, Udruga će vas počastiti i kavom kako biste imali energije za “vrpanje”.

5.listopad, 10:00 – 13:00
Mjesto: Osijek

Tijekom jeseni očekuje vas tri Posh Storea Udruge Pobjede

U isto vrijeme na osječkom Trgu Ante Starčevića obilježit će se Dan ružičaste vrpce sa ciljem upozorenja na važnost ranog otkrivanja raka dojke i preventivnih pregleda kod žena i muškaraca. Naime, mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke, stoga spomenuti humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta.

>>> KALENDAR DOGAĐANJA U SLAVONIJI I BARANJI <<<

Ovogodišnje obilježavanje u gradu na Dravi organiziraju Mammae Osijek – Klub žena liječenih na dojci, Gradska liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Osim educiranja o važnosti prevencije raka dojke, sugrađanima se želi približiti važnost i protektivan utjecaj hodanja kao tjelesne aktivnosti dostupne i provedive ljudima svih dobnih skupina.

5.listopad, 10:00 – 13:00
Mjesto: Osijek

Trg Ante Starčevića: Dan ružičaste vrpce 2024.

Ako se ovoga vikenda poželite maknuti iz grada na Dravi, u dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće u petak s početkom u 20 sati dočekat će vas nova komedija Kerekesh Teatra pod nazivom “Babinjak”. Predstava je to u okviru svojevrsnog Mjeseca komedije u Belišću koja govori o nasilju nad ženama, o etiketiranju i omalovažavanju žena u društvu te o empatiji i međusobnoj pomoći kojih danas u društvu ima sve manje.

Glavne likove predstave čine KataSekaRužica i Boža, članice Udruge žena “Moramo” koje imaju mnogo većih problema od običnog uživanja u traču. Odlučne u svojoj nakani da opljačkaju lokalnu mesnicu jer im je bahati mesar prodao staro i pokvareno meso zbog kojega je smrtno stradao Katin pas, počinju pripreme za dugoočekivanu osvetu kako bi se konačno zauzele za sebe i pomogle u humanitarnoj akciji.

U srcu brdovite Trnave u subotu od 16 sati održat će se Zlatni Wineend, događanje organizirano od strane Općine Trnava i Turističke zajednice Grada Đakova te zamišljeno kao idealan spoj vina, domaće hrane te uživanja u prirodnim ljepotama i glazbi. Uz simboličnu kupovinu čaša i bonova za degustaciju, posjetitelji će moći uživati u raznim sortama vina koja reflektiraju bogatu tradiciju vinogradarstva ovoga kraja.

Tako će na manifestaciji svoja vina predstaviti Vinarija OPG Milanović, Vinarija Agro Zlatarevac, Vinarija Apostol, Vinarija OPG Hrvoje Lukačević, Vinarija LI OPG Ivan Lukačević te Misna vina. Pozivaju se, stoga, svi ljubitelji vina, gastronomije i prirode da rezerviraju svoje mjesto i budu dio ovog jedinstvenog događanja.

Bogati gastronomski i zabavni program upriličit će se u subotu i nedjelju i u Lugu u sklopu 15. Paprikafesta. Crvene slatke, a napose ljute papričice navodno imaju brojne ljekovite učinke i duša su svakog baranjskog jela, a posebno ribljih specijaliteta poput paprikaša i perkelta, ali i čobanca i kulena.

U okviru navedene manifestacije tako će se organizirati natjecanje u jedenju ljute paprike, bogoslužje, dan otvorenih vrata u Kući Biljkinog oca te proglašenje pobjednika fišijade. Za glazbeni će dio, između ostalih, biti zaduženi Les Filles i Bodonyi Bea.

Među ostalim događanjima ističu se predavanje “Starenje i demencija” u maloj vijećnici OBŽ-a sutra u deset sati, duhovna obnova “Gospine riječi utjehe našem narodu” u osječkom Vikarijatu u srijedu u 19,30 sati, Dani europske baštine u Muzeju Slavonije do četvrtka, radionica mindfulnessa “Just be” u Osijeku u petak u 19 sati, Mjesec židovske kulture Osijek do subote, državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu na Pampasu u subotu i nedjelju, koncert sastava Igor Lumpert & Innertextures u kinu Urania u nedjelju u 21 sat te izložba ”Izumrla industrijska baština Osijeka” u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek do iduće subote.

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na redakcija@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest