Osječki kvartovi

Brijest: Malo naselje velikog poduzetničkog i gospodarskog potencijala

SiB.hr

Brijest je omeđen Industrijskom četvrti sa sjevera i Antunovcem s juga, dok se u njegovoj blizini, uz Osijek, nalaze Ivanovac, Tenja, Čepin i Briješće

Na redu je još jedan članak u okviru serijala ”Osječki kvartovi” u kojemu svake druge nedjelje predstavljamo prigradska naselja te njihove karakteristike, odnosno prednosti i mane. Mnogi među nama nerijetko požele odseliti ili otputovati negdje kako bi promijenili okolinu, a još uvijek ne poznajemo dovoljno dobro grad u kojemu živimo i sve ono što on zapravo nudi.

Peto je na redu Brijest, južno osječko prigradsko naselje koje se nalazi između Osijeka i Općine Antunovac, točnije uz Vinkovačku cestu.

Navedeno je naselje do 1915. godine predstavljalo pustaru nekadašnje barunske obitelji Adamovića Čepinskog, a potom i drugih veleposjednika. Nakon agrarne reforme i zemljišne raspodjele 1922., Brijest su prvotno krenuli naseljavati Bosanci te iza njih Osječani i ostali Slavonci. 

Intenzivniji razvoj Brijesta započeo je nakon Drugog svjetskog rata, iako su u tom razdoblju i dalje, umjesto kuća, diljem naselja bila prisutna poljoprivredna zemljišta. Najpoznatije su osječke pustare smještene upravo u Brijestu bile Cerenko i Veliki Cimer nazvane prema svojim vlasnicima.

”Brijest je prije rata bilo isključivo radničko naselje. Primjerice, umjesto Drave International djelovao je OLT, dok su se na području današnjeg Caffe bara Loco nalazili restoran i ‘baraka’ za smještaj sezonskih radnika. Ja sam kuću krenuo graditi tek 80-ih godina”, objašnjava Božidar (77) koji u spomenutom naselju živi cijeli život. 

Pogoni OLT-a Brijest 1970 i 1980-ih godina; IZVOR: Ivanka Kasumović

Budući da je bila riječ o naselju koje je, iako kasnije planski izgrađeno, ponajviše bilo uređeno kao manje selo, nije imalo ni mnogo ugostiteljskih objekata. Među njima se jedino izdvajaju gostionice Diskont (današnji spomenuti Caffe bar Loco) te MojsijeTwins (današnji salon motornih vozila) na ulazu u Brijest iz pravca centra. Njegovi su se starosjedioci, stoga, uglavnom družili na ulici.

”Nogomet se igrao što na ulici, što na staroj INI, a na kraju i u prostoru bivšega OLT-a. Košarka se igrala na igralištu kod crkve iliti, bolje rečeno, na parkingu na kojemu se okupljalo more ljudi. Kuka, Keka, Vinovčić i ostala ekipa tamo su bili maheri i zvijezde. Mlađi su čekali na to da stariji završe pa, ako nije bio mrak, da i oni ubace koji koš. Nove godine i rođendani slavili su se u svlačionici pokraj prostora za košarkašku igru, dok su se svakodnevna druženja odvijala u zgradi koja danas predstavlja društveni dom u nastanku. To je nekada bilo mjesto rađanja mnogih prijateljstava i novih ljubavi”, opisuje Stipe (36).

>>> Osječki kvartovi [KARTA] <<<

Sve do 1992. naselje je pripadalo Općini Antunovac, dok se godinu dana nakon toga pripojilo gradu na Dravi. Postepeno je dobivalo i nazive svojih ulica (uglavnom po rijekama) kojih je sveukupno devet – Dobra, Južno predgrađe, Kaninska, Usorska, Tešanjska, Sprečanska, Vojlovica i Vinkovačka cesta. Također, zanimljivo je da se u Brijestu tek početkom 2000-ih godina uvela kanalizacija, što je slučaj i u
Višnjevcu i
Josipovcu

Novinski članak o uvođenju kanalizacije u Brijestu; IZVOR: Vladimir Krajišnik

Danas više nije riječ toliko o radničkom, koliko o mirnom obiteljskom naselju s nešto više od tisuću stanovnika i oko 350 domaćinstava. Brijest je omeđen
Industrijskom četvrti sa sjevera i Antunovcem s juga, dok se u njegovoj blizini, uz Osijek, nalaze Ivanovac, Tenja, Čepin i Briješće.

”Od Osijeka smo udaljeni svega dva kilometra i zasigurno bliži centru nego, primjerice, Donjograđani. Iako nemamo restorane i klubove, od Brijesta do Tvrđe kao središta noćnih izlazaka dođemo automobilom za svega nekoliko minuta. Osim Vinkovačke ceste i biciklističke staze koja se proteže duž cijelog naselja, blizu nam je i južna obilaznica koja također vodi do grada”, navodi student Marko (20). 

Ulaz u Brijest i biciklistička staza; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Blizina grada i istovremena mirnoća naselja privlačna je ponajprije obiteljima s djecom koje sve više doseljavaju u Brijest. Iako naselje nema nijednu osnovnu školu i vrtić (učenici gravitiraju prema OŠ Dobriše Cesarića i OŠ Augusta Šenoe do koje vozi
školski autobus), u Brijest doseljavaju čak i oni koji su, nakon odrastanja u njemu, preselili u Osijek, no odlučili su se vratiti u naselje kako bi u njemu osnovali obitelj.

”Živjeli smo u gradu pet godina, a potom kupili kuću u Brijestu i preporodili se. Ovdje gotovo svaka obitelj ima veliko dvorište i vrt, pa je znatna potražnja i za nekretninama te je jako malo praznih. Čak i one koje se oglase uspiju se prodati za nekoliko dana”, naglašava Dino (34) koji u Brijestu živi sa ženom i dvoje djece. 

Dječja igrališta u centru naselja i Sprečanskoj ulici; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Uz osnovne sadržaje poput dvaju trgovina s pekarskim proizvodima, kultnog Loca u kojemu se okupljaju mještani, Centralnog groblja u blizini te Župe mučeništva sv. Ivana Krstitelja osnovane 1987. godine, Brijest predstavlja relativno malo naselje s velikim razvojnim potencijalom. Naime, njegova su gospodarska osnova poljodjelstvo, pčelarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo, građevinarstvo, knjigovodstvo te razni obrti.

U naselju se tako nalaze Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Lovački dom Mursa osnovan 1995. s gotovo 40 članova, tvrtka Drava InternationalMjesno društvo Crvenog križa Brijest, Plesni klub Broadway i UHDDR Temeljnog ogranka Brijest

Kafić i crkva u Brijestu; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Ipak, može se reći kako je najpoznatija lokacija u Brijestu svakako ŠRC Stjepan Špiranec Špiro nazvan po kultnom treneru kojega se mnogi dan danas rado sjećaju. Centar je obnovljen prošle godine te se u njemu nalaze igrališta za veliki i mali nogomet, fitness sprave, boćalište te košarkaški i odbojkaški teren.

U njegovim okvirima djeluju navijačka skupina Turbo Vod osnovana 2011. godine s 20-ak članova raznih uzrasta te NK Brijest sa 75 članova koji je prošle godine proslavio 60 godina postojanja i trenutno se natječe u drugoj županijskoj ligi NS Osijek. 

Sadržaji u ŠRC-u Špiranec; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Uz navedenu, kultna je lokacija Brijesta ulaz iz naselja iz pravca Antunovca i južne obilaznice. Osim Loca i sjedišta Mjesnog odbora, tamo se nalazi Raskrižje Žarka Kaića, novinara kojega je upravo na tom mjestu usmrtio hitac iz vojnog transportera JNA tijekom snimanja prolaska tenkova kroz Brijest.

Kaiću u čast 2019. godine podignut je znakoviti spomenik
”Posljednji kadar”
ispred kojega se tradicionalno na godišnjicu njegove smrti 28. kolovoza pale svijeće i polažu vijenci. Zanimljivo je kako se upravo dan nakon toga obilježava Mučeništvo Svetog Ivana Krstitelja, kada je ujedno i Dan Mjesnog odbora Brijest.

Koje je najbolje prigradsko naselje za život?

Vidi rezultate

 

”Krenuli smo i s organizacijom Adventa u centru naselja, što ćemo uskoro uvesti kao tradiciju i podići na višu razinu nakon dovršetka društvenog doma i trga ispred njega. Također, svake godine obilježavamo i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem svijeća na ulazima u naselje i kod spomen-obilježja Hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata u Usorskoj ulici”, ističe Ivan Požgain, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Brijest. 

Spomenik Žarku Kaiću na kružnom toku u Brijestu i spomenik braniteljima u Usorskoj ulici; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Među nedostatcima naselja stanovnici navode rijetke autobusne linije i nedostatak tramvajske pruge koja bi im uvelike olakšala prijevoz do centra grada, željezničku stanicu koja vapi za obnovom te nepostojeću dostavu hrane, što je slučaj i s Lijevom obalom. Naravno, Brijest mnogi povezuju i s velikim požarom u tvrtki Drava International iz listopada prošle godine, a zbog kojega su brojni njegovi stanovnici (osobito stariji) imali problema sa zdravljem i usjevima.

Međutim, trenutno je najveći kamen spoticanja Briješćanima spomenuti društveni dom u Usorskoj ulici čiji se dovršetak izgradnje planira već desetljećima. Naime, u navedenu bi se ustanovu trebalo prebaciti Vijeće Mjesnog odbora, dok bi u njoj bili ponuđeni i brojni sadržaji za pripadnike svih generacija kojih u naselju itekako nedostaje. Srećom, njezin se završetak očekuje iduće godine.

”Osigurali smo 600 tisuća eura u proračunu grada Osijeka za dovršetak društvenog doma, što je projekt započet davne 1987. godine, a ujedno i gorući problem naselja. Trenutno završavamo projektnu dokumentaciju i nakon toga idemo u natječaj za izvođenje, pa uskoro možemo očekivati početak radova”, najavljuje Stipe Grubišić, osječki gradski vijećnik. 

Društveni dom u izgradnji u Brijestu; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Dodaje i kako su nedavno završeni radovi na spajanju Usorske ulice na Vinkovačku cestu te Kaninske ulice prema ŠRC-u Špiranec, kao i na uređenju cjelokupnog sportskog centra. Do početka nove školske godine postići će se još veća razina prometne sigurnosti na Vinkovačkoj cesti postavljanjem vertikalne prometne signalizacije i smanjenjem dozvoljene brzine, dok su pripadnici Kohorte prije mjesec dana oslikali zid zgrade Mjesnog odbora zanimljivim muralom. 

Mural na zgradi Mjesnog odbora; FOTO: Stipe Grubišić

”Mnogo nas projekata čeka u nadolazećim godinama jer imamo brojne planove – od rekonstrukcije Usorske i Kaninske ulice, preko širenja naselja prema južnoj obilaznici, pa sve do uvođenja tramvaja, tako da ću biti slobodan reći da bi kroz koju godinu Brijest mogao biti najpoželjnije mjesto za život u gradu Osijeku”, zaključuje Požgain.

Brijest je peto u nizu osječkih prigradskih naselja koje smo obradili u okviru ovoga serijala. Naš Osijek prikazujemo na što detaljniji, zanimljiviji, kreativniji i kvalitetniji način jer shvaćamo da svaki njegov stanovnik ima za reći – zašto je baš i po čemu naselje u kojemu on živi posebno i što bi u njemu eventualno trebalo promijeniti.

Ako i vi želite pridonijeti serijalu s bilo kakvom pričom o svom naselju koju smatrate važnom, javite nam se na e-mail adresu: mirela.belaj@sib.hr i pratite nas jer već za dva tjedna pišemo o Tenji!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari