Zabave za pamćenje

Od princeza do znanstvenika: Osječke igraonice sve su češća mjesta rođendanskih proslava

Game Over

Svojom bogatom ponudom tematskih aktivnosti i sigurnim okruženjem, igraonice pružaju djeci priliku za zabavu, učenje i stvaranje novih uspomena

Kućne zabave sve više zamjenjuju igraonice kao mjesta proslave dječjih rođendana, što rezultira rastućim brojem djece na takvim događanjima. To predstavlja veliku promjenu u odnosu na prijašnja razdoblja u kojima su se na proslave zvali samo najbliži prijatelji i rodbina, dok danas na njima sudjeluju cijeli razredi ili vrtićke grupe.

Među njima je Bajkovita kuća, jedinstvena rođendaonica i igraonica koja u Osijeku posluje već pet godina. Njezina je posebnost posjedovanje dviju dvorana – za juniore do sedam i seniore do 13 godina, dok u sadržaju proslava svatko može pronaći nešto za sebe.

”Za juniore organiziramo društvene, natjecateljske, plesne i sportske igre, dok su seniorima namijenjeni laseri, modna revija, karaoke, lažno vjenčanje, stolni hokej, bilijar, nogomet… Osim toga, u ponudi imamo i tematske rođendane usmjerene prema znanstvenicima, kuharima, slastičarima, princezama i umjetnosti, ovisno o interesima slavljenika, a po potrebi odlazimo i na teren”, ističe za SiB.hr vlasnica objekta Marija Kapoši.

>> U švedskim vrtićima zabranjen unos hrane i pića tijekom rođendanskih proslava, a evo kako je u Osijeku

Najčešća se dob slavljenika kreće između pete i devete godine, dok prosječno na proslavi bude prisutno od 15 do 20 uzvanika. Najveći su rođendan do sada organizirali za 52 djeteta, a istovremeno najljepša i najteža proslava bila im je ona u okviru koje je rođendan slavila djevojčica s posebnim potrebama.

”U takvom se poslu najvažnije prilagođavati željama djece, ali i svakodnevno pratiti nove trendove i sadržaje koji im mogu održavati pozornost sva dva sata koliko traje proslava. Međutim, najvažnije je da ste vi duša te rođendaonice – ako ne osjećate ljubav prema toj djeci te ako niste sanjar, niste za vođenje rođendaonice”, pojašnjava Marija.

FOTO: Bajkovita kuća

Osim Bajkovite kuće, jedan je od trenutno najpopularnijih zabavnih centara za djecu u Osijeku Game Over koji, osim velikog broja igara, nudi i proslave dječjih rođendana. Iako je otvoren prije manje od godinu dana, bilježi sve veći broj djece koja u okviru programa imaju priliku zaigrati Laser Tag te uživati u b-day roomu.

”Riječ je o novom i jako interaktivnom konceptu – tko ga god zaigra, mora biti u stalnom pokretu i oprezu, ukoliko želi postići dobar rezultat. Tako se ujedno razvija i timski rad, dok su tjelesna aktivnost i adrenalin na maksimumu. Nakon svake je igre, stoga, obvezan odmor od nekoliko minuta u okviru kojega se ekipa osvježi te biva spremna za repete”, opisuje vlasnik centra Andrej Ilišin.

FOTO: Game Over

Pri organizaciji rođendanskih proslava najdraže mu je primijetiti roditelje kako stoje sa strane i gledaju klince kako se zabavljaju, uz ‘i ja bih’ pogled. Ukoliko ima slobodnih prsluka, nerijetko im ekipa koja vodi rođendan, stoga, ponudi da se zaigraju s djecom bez dodatne naplate, na što velika većina pristane, ali se i vrati za koji dan po još.

”S obzirom na popularnost ovoga koncepta, od jeseni planiramo uvesti i brojne novitete u proslave kao što su izgradnja još nekoliko escape room-ova koji će obogatiti našu ponudu i time još više popularizirati takve vrste slavlja”, naglašava Andrej.

FOTO: Game Over

Uz gejmerske, u gradu na Dravi nude se i sportske proslave dječjih rođendana koje već više od deset godina organizira Gimnastičko društvo Osijek-Žito. Dok prethodne dvije rođendaonice omogućuju svakodnevna slavlja, u navedenoj se ustanovi ista održavaju uglavnom vikendima.

”Djeca kroz proslavu prođu kroz različite sportove prema vlastitim željama i afinitetima. Iako osluškujemo i tržište, ponajprije nastojimo da slavljenik i uzvanici uvijek budu sretni i zadovoljni, tako da im na nekim rođendanima osiguramo i slobodno vrijeme, disko kuglu i samostalni glazbeni odabir, dok su im najprivlačniji spužve i trampolin”, govori tajnik kluba Tomislav Marković.

FOTO: GD Osijek-Žito

U svim trima rođendaonicama popunjenost je stalna, a najrjeđa je tijekom ljeta budući da djeca ne idu u školu i roditelji su na godišnjim odmorima. Podjednake su i cijene proslava koje u svima iznose oko 150 eura za prosječno desetero uzvanika s uključenim sokovima, grickalicama i tortom. Ako roditelji žele donijeti svoje namirnice, trebaju potpisati kratku izjavu i/ili donijeti račun kao potvrdu o kupljenom proizvodu.

”Cijene su se, naravno, povisile, ali računajte na to da vas ništa manje ne bi koštala ni organizacija rođendanske proslave u kućnom aranžmanu. Kod nas su, primjerice, cijene većinom jednake jer radimo samo preko vikenda, dok su u brojnim rođendaonicama još i niže ako je u pitanju proslava tijekom radnog dana, tako da su uvijek dostupni i neki popusti”, napominje Tomislav.

>> U Osijeku otvorena rođendaonica, kuća za zabavu i proslave s 4 zvjezdice

S navedenime se slažu i roditelji koji svoju djecu već godinama vode u osječke rođendaonice. Među njima je Milan, otac dvaju sinova starih devet i 11 godina te šestogodišnje kćeri.

”Vođenjem djece u igraonice mičemo ih od ekrana i iz kuće. Također, kreću se i u društvu su, što im svakako može samo koristiti, neovisno o cijeni koja je prihvatljiva s obzirom na sadržaj koji dobiju”, smatra Osječanin.

FOTO: Game Over

Iva kao majka dviju djevojčica u dobi od dvije i šest godina još jednom prednošću takvih rođendanskih proslava drži činjenicu kako se djeca tada, osim što se provedu i budu u sigurnim rukama, ujedno uče i natjecateljskom duhu.

”Uz to, roditeljima je osigurano vrijeme u kojemu mogu obaviti sve što trebaju po gradu, ne razmišljajući o tome gdje im je dijete i kako mu je jer znaju da se zabavlja. Ako pak nemaju obveza, mogu odmoriti i popiti kavu koja je u većini rođendaonica uključena u cijenu proslave. Osim toga, nemaju sve obitelji kuće i velika dvorišta, pa su proslave u igraonicama idealne za njih”, tvrdi Osječanka koja je svoje kćeri vodila u nekoliko rođendaonica u gradu na Dravi.

FOTO: Bajkovita kuća

Dječje igraonice u Osijeku nastavljaju osvajati srca djece i roditelja, nudeći nezaboravne i raznovrsne rođendanske proslave prilagođene različitim slavljeničkim interesima. Svojom bogatom ponudom tematskih aktivnosti i sigurnim okruženjem, igraonice pružaju djeci priliku za zabavu, učenje i stvaranje novih uspomena. Njihova sve veća popularnost potvrđuje činjenicu kako su postale neizostavan dio dječjih proslava u gradu na Dravi, pružajući radosne trenutke cijeloj obitelji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari