održan festival kulena

Stanko ima najbolji kulen u Baranji: ”To su muka i nauka, skoro morate uz njega spavati”

Screenshot/RTL

U pripremi se koristi samo birano svinjsko meso, ljuta i slatka paprika, sol i bijeli luk

U Kući Baranjskog kulena u Branjinom Vrhu održan je i prvi
Festival kulena. Vrhunski proizvođači ovog suhomesnatog
specijaliteta razmijenili su svoja iskustva i vizije te
proglasili pobjednika Nacionalnog ocjenjivanja kulena.

Baranjci kažu kako je proizvodnja kulena više od posla. “Mi domaći, da ne kažem
domoroci, smo usko vezani za taj proizvod. Baranjac bez kulena,
ne bi bio Baranjac”, kaže Milorad Stojković,
proizvođač kulena.

U Baranji je i Kuća kulena, a u njoj i festival koji okuplja sve
koji kulen proizvode i vole. “Ovo je predivna priča za naš
tradicionalni prepoznatljiv proizvod koji se radi, ja sam stoput
rekao jedino u Slavoniji i Baranji”, kaže Zvonko
Barić
, proizvođač kulena. Najbolji je kulen, kažu u
Baranji, a najboljeg među tridesetak vrhunskih kulena koji su
stigli na nacionalno ocjenjivanje nije bilo lako izabrati.
Presudne su bile nijanse.

“Prije svega onaj osjećaj okusa, nježnosti pri zagrizu, sočnosti,
punoće, mirisa, osjećaja dobrih začina, to su te nijanse
tehničkog dijela izvedbe samog kulena – svi su naši proizvođači
pravi majstori”, kaže Miodrag Komlenić,
predsjednik Udruge proizvođača Baranjski kulen.

Najbolji među njima ponosno je podigao pobjednički pokal i
pokazao svog šampiona. U pripremi se koristi samo birano svinjsko
meso, ljuta i slatka paprika, sol i bijeli luk.

“A sve ostalo je muka i nauka, o tom bi se moglo pisati romane i
knjige, morate svaki detalj uskladiti od vlage, temperature i
svega ostaloga – da bi dobili proizvod morate, da ne kažem, skoro
spavati pored njega”, kaže Stanko Josipović,
proizvođač kulena šampiona.

>> Kaže li se kulen ili kulin? Koja je razlika?

Kulen se smatra najkvalitetnijim poljoprivrednim proizvodom
kontinentalne Hrvatske, pa se puno nade polaže i u njega i ovaj
festival. “Koji će pomoći svim baranjskim kulenarima i
proizvođačima ostalih domaćih proizvoda da što lakše i
transferiraju i prezentiraju svoje proizvode”, kaže Matej
Perkušić
, direktor Turističke zajednice područja
Baranje. Za koje su kažu Baranjci vezani, kao i generacije prije
njih, a vjeruju i one koje tek dolaze, piše Danas.hr.

Više u video prilogu:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari