Osječki kvartovi

Cvjetno i Briješće: Urbana naselja mladih obitelji s djecom i cvjetnih ulica

SiB.hr

Prema popisu iz 2021. godine, Cvjetno naselje ima četiri tisuće stanovnika koji se većinom odnose na mlade obitelji s djecom

Nastavljamo sa serijalom ”Osječki kvartovi” u kojemu svake druge nedjelje predstavljamo prigradska naselja te njihova obilježja, odnosno prednosti i mane. Mnogi među nama nerijetko požele odseliti ili otputovati negdje kako bi promijenili okolinu, a još uvijek ne poznajemo dovoljno dobro grad u kojemu živimo i sve ono što on zapravo nudi.

Četvrti su na redu Cvjetno i Briješće, jugozapadna osječka prigradska naselja koja se nalaze između Osijeka i Općine Čepin, točnije uz nekadašnju Čepinsku cestu, a danas Mandićevu ulicu.

Navedena su se naselja, kao i većina njih u gradu na Dravi, krenula razvijati početkom 20. stoljeća. Na tom su se prostoru prvotno nalazile pustare, a poslije Prvog svjetskog rata u naselja su stigli kolonisti koji su se tamo zadržali sve do 1950-ih godina. 

Nakon Drugog svjetskog rata, Cvjetno su naselje krenuli naseljavati Dalmatinci, Hercegovci, Bosanci, Zagorci te stanovnici ostalih područja bivše Jugoslavije.

S druge strane, Briješće je kao naselje južno od Cvjetnog nastalo još oko 1880. godine od nekadašnje pustare baruna Adamovića. Od 1993. smatra se službenim dijelom grada Osijeka, nakon čega su ga intenzivno počele naseljavati obitelji iz Posavine, Vojvodine i Srijema. Naselje se danas sastoji od devet ulica. 

Ulaz u Briješće iz Mandićeve ulice, ulaz u Briješće kod Tomana i đakovačka željeznička pruga u Briješću; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Zanimljiva je činjenica kako je većina ulica u naseljima, kojih danas sveukupno ima 29, dobila nazive po cvijeću i drveću, po čemu su Cvjetno i Briješće specifični i drugačiji od ostalih osječkih prigradskih naselja. Među njima su najznačajnije Kestenova na početku naselja koju još od sredine 80-ih naseljavaju uglavnom obitelji s djecom te Jela na sredini Cvjetnog u koju ista populacija doseljava tijekom posljednjih desetak godina.

”Tu je oduvijek bilo mladih parova s djecom. Mi smo, primjerice, igrali nogomet kod table na ulazu u Livanu, a kada smo ušli u dvadesete, krenuli smo zalaziti u objekt Lovačke priče (kasnije Škorpion) preko puta današnjeg Tomana, gdje je postojala i kuglana, te u noćni klub Boa”, prisjeća se 69-godišnji Josip

Neke od ulica u Cvjetnom naselju; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Danas su Cvjetno i Briješće sve razvijenija osječka prigradska naselja omeđena ulazom u Livanu (zapadno), Kestenovom, Mandićevom i Ulicom Čempresa (istočno) te poljoprivrednim zemljištima (sjeverno i južno).

>>> Osječki kvartovi [KARTA] <<<

Prema popisu iz 2021. godine, Cvjetno i Briješće imaju četiri tisuće stanovnika koji se većinom odnose na mlade obitelji. Naselja se tako uglavnom sastoje od kuća, dok se u Ulici Jela gradi sve više urbanih vila. Kako u cijelom Osijeku, tako su i u Cvjetnom porasle cijene nekretnina koje su više u spomenutoj ulici u odnosu na Briješće. 

Ulica Jela; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

”Riječ je o svojevrsnom novom naselju za koje interes sve više raste. Samo naša Ulica Jela broji preko 120-ero malodobne djece, što znači da svako kućanstvo prosječno sadrži tri djeteta. Međutim, ne samo Jela, nego i cjelokupno naselje ima sve potrebno za obiteljski život. Također, ovdje se djeca igraju vani kao nekada, a i mi roditelji organiziramo razna slavlja i roštiljanja jedni kod drugih”, navodi 36-godišnja Jelena koja živi u Cvjetnom sa suprugom i tri sina.

Cvjetno i Briješće sadrže tri dječja igrališta, dok je Osnovna škola Cvjetno u Briješću obnovljena 2021. godine te opremljena modernom dvoranom i nogometnim terenom, a ima organiziranu i jednosmjensku nastavu te produženi boravak za dvije učeničke skupine. Osim toga, trenutno broji 251 učenika u 14 razrednih odjela, dok će se do rujna taj broj popeti i na 270. 

Dječja igrališta u Dugoj i Kestenovoj ulici te Ulici Jela i Osnovna škola Cvjetno; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Među ostalim sadržajima u naseljima ističu se pekarnica u Kestenovoj ulici, nekoliko manjih trgovina, Calzedonia Outlet, ambulanta otvorena 2020. godine, ljekarna, dom za starije i nemoćne, groblje, Poludnevni boravak Briješće Centra ”Ivan Štark” te tvrtke i obrti uglavnom vezani uz servis automobila.

Osim u Župi svetog Leopolda Bogdana Mandića u Cvjetnom naselju koja prva u svijetu nosi naziv po navedenom svecu, a koji je dobila 1976. kada je proglašen blaženim, svete se mise povremeno održavaju i u katoličkoj crkvi u Briješću. Također, prije četiri su se godine časne sestre, nakon više od 80 godina djelovanja u Dvorcu Pejačević, preselile u Samostan Marijinih sestara čudotvorne medaljice u Mandićevoj ulici. 

Dvije crkve i spomenik sv. Leopolda Bogdana Mandića u Cvjetnom; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Iako u naseljima nema restorana i klubova, njihovi su kultni ugostiteljski objekti Caffe bar PlatanaCaffe bar Tomislav, odnosno popularni Toman.

”U navedene lokale zalaze pripadnici svih generacija, pa tako i mi mladi. Primjerice, u Platani se uvijek okupljamo nakon mise, dok vrijeme provodimo i šetajući ili biciklirajući na stazi duž Mandićeve ulice. Ako nam trebaju dodatni sadržaji, u blizini su nam Mall, Portanova i Gospodarski centar, a za noćne nam je izlaske rezervirana Tvrđa do koje lako možemo doći automobilom ili autobusom koji vozi u dvije linije – do Briješća i do Čepina”, govori 26-godišnja studentica Sara koja je odrasla u Cvjetnom te odlučila nastaviti samostalno živjeti u njemu.

Caffe bar Platana i Caffe bar Tomislav; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Od sportskih se sadržaja u naseljima ističu treninzi karatea i pilatesa, dok glavninu tamošnjih kulturnih manifestacija organizira KUD Leopold osnovan 2015. godine. Navedeno društvo broji 50-ak aktivnih članova, i to uglavnom onih starije dobi, odnosno umirovljenika koji su prošle godine organizirali svoju prvu međunarodnu smotru folklora naziva ”Širi kolo i ne štedi glasa”.

Značajno je događanje u naseljima i obilježavanje Dana Mjesnog odbora Cvjetno koje se upravo nedavno, točnije 12. svibnja na sv. Leopolda Bogdana Mandića upriličilo svečanom sjednicom Vijeća te potom druženjem uz čobanac i nastupom KUD-a.

Koje je najbolje prigradsko naselje za život?

Vidi rezultate

 

Među završenim radovima u naseljima izdvajaju se asfaltiranje Grobljanske ulice i Ulice Jorgovana te postavljanje nogostupa u Dugoj Ulici i Ulici Joha. Ove su godine pak izdvojena sredstva za održavanje i poboljšanje komunalne infrastrukture naselja, pri čemu je njihov najveći dio namijenjen postavljanju novog asfalta u Ulici Jasena i asfaltiranju kraja Zelene do spajanja s Tihom ulicom.

”U Dugoj ulici rekonstruirat će se nogostup, dok će novi asfalt dobiti i Vrtna ulica. Također, Grad Osijek prijavio je projekt sufinanciran sredstvima iz EU fondova vezan uz obnovu kolnika, nogostupa i rasvjete na dijelu Zelene i Grobljanske ulice te Ulice Jorgovana”, pojašnjava Marin Rebrina, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Cvjetno. 

Ulaz u Cvjetno s istočne i zapadne strane; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Ipak, najveći je naglasak trenutno stavljen na prijeko potrebnu izgradnju novog velikog vrtića na Vijencu Lipa koji bi trebao biti gotov do početka nove pedagoške godine, a u koji je uloženo 1,4 milijuna eura, od čega je 907 tisuća bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Naselja trenutno imaju jedan vrtić u sklopu mjesne zajednice, dok će se spomenutim projektom osigurati nova takva ustanova za četiri skupine djece vrtićke i jednu skupinu djece jasličke dobi.

Cvjetno i Briješće su četvrti u nizu osječkih prigradskih naselja koje smo obradili u okviru ovoga serijala. Naš Osijek prikazujemo na što detaljniji, zanimljiviji, kreativniji i kvalitetniji način jer shvaćamo da svaki njegov stanovnik ima za reći – zašto je baš i po čemu naselje u kojemu on živi posebno i što bi u njemu eventualno trebalo promijeniti.

Ako i vi želite pridonijeti serijalu s bilo kakvom pričom o svom naselju koju smatrate važnom, javite nam se na e-mail adresu: mirela.belaj@sib.hr i pratite nas jer već za dva tjedna pišemo o Brijestu!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari