Lifestyle / Ostalo

Dan zaljubljenih

Evo kako će Slavonci provesti Valentinovo: "Radni je dan i post, pa nikako posebno"

Evo kako će Slavonci provesti Valentinovo:
Emica Elveđi/PIXSELL

Napominjemo kako se posljednji put podudaranje Valentinova i Čiste srijede dogodilo 2018., a potom davne 1945. godine

Dan je zaljubljenih. Budući da je ujedno i Čista srijeda, pitanje je hoće li vjernici održati zapovjedni post na način na koji je propisan.

Provjerili smo, stoga, kako će ga slavonski parovi provesti i hoće li uopće ići na večeru, ili će ju pak ostaviti za vikend.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Kao i svaki obični dan, tako ćemo i za Dan zaljubljenih biti zajedno i nećemo ga posebno slaviti jer kada se dvoje ljudi voli i poštuje cijele godine, njima je Valentinovo svakoga dana i to je najbitnije'', rekla nam je Matea.

valentinovo film par
Klasični i novi naslovi TOP 10 najromantičnijih filmova za gledanje na Valentinovo

Ipak, otići će na večeru u restoran sa svojim partnerom i neće postiti, iako ima lokala u Osijeku koji nude brojne posne obroke. Tako je i kod Andreje, no ona je pak odabrala ostati s dečkom kod kuće, uz gledanje dobrog filma i kuhanje tjestenine.

''Moj partner inače posti uoči takvih blagdana, no ove godine neće. Valentinovo je samo jedanput u godini i šteta je da ga ne obilježimo, posebice zato što mi dečko i inače voli pripremati različite kulinarske specijalitete, pa je tako dobio ideju za spravljanje 'amatriciane' baš na Valentinovo'', pojašnjava.

Ima i onih parova koji navode kako ne mogu postiti budući da je riječ o radnom danu. Takav je, primjerice, slučaj Majinog supruga koji radi noćnu smjenu i preko dana mora spavati, pa zbog toga uopće ni neće obilježiti Valentinovo.

''Nemamo planove, osim što će za ručak dobiti omiljeno jelo i kolače. Nema posta jer se mora najesti kako bi mogao raditi'', ističe Maja.

ruže cvijeće valentinovo
Dan zaljubljenih Osječki cvjećari uoči Valentinova: Najtraženije su crvene ruže, a cijena im je kao i lani

Neki, s druge strane, upravo danas ne samo da obilježavaju Valentinovo, nego idu i na rođendan.

''Slavljenik će naručiti riblji meni, no to nema veze s početkom korizme, nego sa činjenicom da mu je na svakom dosadašnjem rođendanu bio roštilj, pa je htio neku promjenu, a ribu svi volimo. No, i da je ponovno bilo u pitanju meso, jeo bih ga jer se ne želim izdvajati'', navodi Mario, dodavši kako je sa suprugom još u subotu proslavio Valentinovo, pri čemu su jeli morske plodove, no to je opet stoga što su htjeli isprobati nešto novo.

Pojašnjava vlč. Benaković Čista srijeda i Valentinovo: Romantična večera ili post? Evo što kaže svećenik

U konačnici, pojedini parovi uopće ne slave Dan zaljubljenih, što posebice neće učiniti ni danas budući da počinje korizma. Dok Ivana smatra kako je Valentinovo svaki dan, a Pepelnica jedanput godišnje, Ana i njezin dečko provest će dan na svetoj Misi, a nakon toga na zajedničkoj obiteljskoj posnoj večeri, usmjeravajući se prema svrsi obilježavanja Čiste srijede.

''Možda će zvučati neobično, ali dečko i ja ni inače ne prakticiramo valentinovsku proslavu. Mislim da je to 'marketinški' praznik i ne vidim nikakvu potrebu za njegovim posebnim obilježavanjem. Valentinovo se naziva praznikom samo kako bi trgovine i cvjećari što više zaradili, što je, primjerice, slučaj i s Noći vještica. Svi su ti pokloni dostupni bilo kojega dana u godini, i to po upola jeftinijoj cijeni nego na Dan zaljubljenih. Zabavljamo se, putujemo, izlazimo na večere i volimo stalno te, stoga, mogu reći kako nam je Valentinovo svaki dan i nemamo potrebu naglašavati ljubav jedno prema drugome baš danas'', objašnjava Ana.

Hoćete li postiti danas?

Rezultati
Da: 1136 odgovora
Ne: 210 odgovora
  • Da:

    84% (1136)

  • Ne:

    16% (210)

Vrati se na glasanje

Napominjemo kako se posljednji put podudaranje Valentinova i Čiste srijede dogodilo 2018., a potom davne 1945. godine. Idući će se put ponovno poklopiti za pet godina, točnije 2029.

U svakom slučaju, svatko zasebno bira na koji će način i hoće li uopće obilježiti Valentinovo, neovisno o početku korizme i tradicionalnim vjerskim običajima koji se njeguju na Pepelnicu. Sve ovisi o tuđim preferencijama te dogovoru i odluci svakoga para, no najvažnija je njihova međusobna ljubav koju je uistinu potrebno uvijek prakticirati, a ne samo danas.


Izdvojeno

Reci što misliš!