Pizza sve više postaje luksuzno jelo koje si sve manje ljudi može priuštiti, pa smo se odlučili izračunati koliko ćete potrošiti ako si pizzu sami radite kod kuće
U godinu dana pizza je u Hrvatskoj poskupjela za čak 28 posto!
Prosječno poskupljenje na razini EU je 16 posto, a lošije od
Hrvata prošli su samo Mađari, Litavci i Bugari, kojima je pizza u
prosincu 2022. godine bila 36 do 47 posto skuplja nego u istom
mjesecu 2021. godine. U zemlji kolijevci pizze Italiji, cijena
skočila nešto manje od 10 posto. Potrebno je naglasiti da se
navedeni iznosi odnose na rast cijene u trgovinama, a ne u
ugostiteljskim objektima.
Ali i cijene u restoranima otišle su u nebo. Pregledom cijena po
osječkim pizzerijama otkrivamo kako se popularna Capricciosa
klasične veličine prodaje za 7-8 eura, a za Slavonsku pizzu
izdvojit ćete još barem jedan euro više. Ako pak pogledamo cijene
u top osječkim pizzerijama koje rade
napoletansko tijesto, tamo su cijene još više. Margheritu ćete
platiti 7-7.6 eura, a najskuplje pizze te vrste idu i do 11
eura.
S obzirom na gore navedeno, pizza sve više postaje luksuzno jelo
koje si sve manje ljudi može priuštiti, pa smo se odlučili
izračunati koliko ćete potrošiti ako si pizzu sami radite kod
kuće.
Cijene smo gledali na web shopu Konzuma, a za izračun smo uzeli
za standardnu veličinu pizze od 34 centimetara za koju će vam
biti potrebno cca:
– 200 grama brašna (0,13 eura)
– 80 g šunke (0,83 eura)
– 125 g sira (1,1 eura)
– 100 g šampinjona (0,39 eura)
– 200 g pasirane rajčice (0,38 eura)
– 3 g suhog kvasca (0,27 eura)
– sat vremena rada pećnice na maksimalnoj jačini (0,20 eura)
Tu još treba dodati vodu, sol i origano (po želji i koju maslinu
ako imate) pa možemo zaokružiti da će vas izrada pizze
Capricciose kod kuće koštati oko 3,5 eura.
Namirnice koje smo uzimali za izračun su bile srednje cijene i
kvalitete, ako ćete uzimati one niže kvalitete (npr šunka za
pizzu) ili na akciji cijena može ići još dosta niže. Također,
možete i smanjiti nadjev, ali čar domaće pizze i je da bude
bogata 🙂 Plus uvijek možete dodati što pronađete u frižideru.
Naravno, pizza koju sami radite nikad neće biti kao ona iz
pizzerija, prvenstveno jer kućne pećnice ne mogu postići
temperaturu koje postižu peći u pizzerijama, pa samim time i
tijesto se ne može tako fino i brzo ispeći. Ne treba ni
zanemariti profesionalnost i iskustvo pizzaiola, ali uz brojne
video recepte na YouTubeu i malo prakse, i vaša domaća pizza može
biti barem približno dobra kao njihove.