Osječka konkatedrala: Šesti koncert studenata orgulja zagrebačke i ljubljanske akademije

Pixabay
Pixabay
Uto
24
24. rujna
19:00
Osijek
Ulica Pavla Pejačevića 1
Osijek

Ovaj koncertni ciklus financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Osijek, Županija osječko-baranjska, Grad Valpovo, Grad Đakovo te Đakovačko-osječka nadbiskupija

Loading Događaji

U Konkatedrali svetoga Petra i Pavla, apostola sutra s početkom u 19 sati upriličit će se šesti po redu koncert u okviru Koncertnoga ciklusa Panona Organo, i to u čast obljetnice rođenja graditelja orgulja Jozsefa Angstera.

Održat će ga studenti orgulja u klasi red. prof. dr. art. Ljerke Očić (Muzička akademija Zagreb) i red. prof. art. Renate Bauer (Akademija za glasbo Ljubljana), a to su Magdalena Muše, Josip Ružić, Klara Čanić, Filip RadićHana Mojzeš.

Program će biti sljedeći:

J.S. Bach: Preludij i fuga u e-molu BWV 548 – Magdalena Muše, MA

F. Mendelssohn-Bartholdy: Preludij i fuga u c-molu Op. 37. Nr. 1. – Josip Ružić, MA

M. Reger: Fantazija u d.molu, Op. 135b – Klara Čanić, MA

M. Reger: Toccata Op. 59, Nr. 5 – Filip Radić, MA

M. Duruflé: Preludij (iz Suite Op. 5) – Magdalena Muše, MA

H. Andriessen (1892-1981): Sonata da Chiesa; Tema, varijacije i finale – Hana Mojzeš, AG

J. Alain: Litanies, JA  119 – Filip Radić, MA

Josef Angster, rođeni Baranjac, bio je osječki stolarski šegrt i značajni europski graditelj crkvenih orgulja. Djetinjstvo je proveo u Jagodnjaku, školovao se u Osijeku, putovao je po Europi te prikupljao iskustava i učio kod najznačajnijih graditelja orgulja toga vremena (Titz-Beč, Cavaillé-Coll-Pariz). Njegov uspon do položaja europski značajnog graditelja orgulja i povezanost s Kolpingovom organizacijom značajno je obilježila njegov život.

Njegov opus, 961 crkvene orgulje koje je za života izgradio, kvaliteta je koju je za sobom ostavio. Njegov uzoran život, po Kolpingovim načelima, donio mu je odličje Sv. Grgura koje mu je dodijelio papa Benedikt XV. 1918. godine.

”Ime graditelja orgulja Josefa Angstera već dugi niz godina urezano je u europsku kulturnu povijest kao trajna vrijednost. Svojim instrumentima, koji su rasprostranjeni u mnogim kršćanskim i židovskim crkvama, izgradio je ne samo ugled i status svog imena, nego preko jednog stoljeća služi na čast crkvene glazbe na području tadašnje Mađarske i cijele bivše Austro-Ugarske monarhije. Njegove orgulje još i danas odzvanjaju u većini mađarskih katedrala i 2006. proglašene su kulturnom baštinom Mađarske, što je počast velikom majstoru nakon dugo vremena. Stjecao je znanja i učio kod jednog od najznačajnijih graditelja orgulja 19. stoljeća, Cavaillé-Colla u Parizu te je usvojio puno značajki francuskog graditeljstva orgulja koje je donio sa sobom. Angster je tijekom cijelog svog života bio istinski vjernik, a to dokazuje i njegov dnevnik koji je izdao EDITION MUSIC SÜDOST u Münchenu 2004. godine”, ispričao je o njemu dr. Franz Metz, orguljaš, dirigent i glazbeni stručnjak te predsjednik Udruge za njemačku muzičku kulturu jugoistočne Europe.

Ovaj koncertni ciklus financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Osijek, Županija osječko-baranjska, Grad Valpovo, Grad Đakovo te Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Povezani sadržaj
Preporučeno