Čak 13 dana nakon što su kuhali volonteri i chefovi iz cijele Hrvatske, uključila se državna kuhinja
Kuhanje u mjestima razrušenim potresom već dulje je vrijeme
glavna tema. Kuhali su svi – volonteri, vrsni chefovi, vlasnici
restorana… Svi, osim državne kuhinje koja se uključila 13 dana
nakon potresa.
Na cijeli problem u jučerašnjem je RTL Direktu
ukazao i poznati kuharski šef Mate Janković:
“Koliko mi je poznato nitko od države nije dobio ništa od
infrastrukture, bio je jedan vojni kamion kojem se više
možete smijati nego ima nekakve koristi od njega. Ako država
ima firmu koja se bavi kuhanjem onda ne smije dopustiti da mi
kreiramo sustav, trebalo se onda sve organizirati i staviti
punktove i poljsku kuhinju, a ne da onda volonteri, navijači i
neki odrpani kuhari to rade i organiziraju sve. A ne da
mi prvi dođemo, onda krenu svojatanja i onda nam se zahvali ali
vrlo politikantski, onda se kaže da smo kuhali s nečijim
namirnicama… Sada u ovom trenutku treba prekinuti takav odnos”,
rekao je između ostalog Janković.
Sada je kuhanje preuzela državna kuhinja Pleter.
Jedan od njihovih obroka koji su spremili objavljen je na raznim
društvenim mrežama uz komentar: “Ne, nije šala”
Obrok iz državne kuhinje. Ne, nije šala, sad stiglo s terena.
pic.twitter.com/9VHXJKuSuC— Nenad Ljubić (@09Nenad)
January 11, 2021
Mnogi su komentirali kako izgleda kao “pseća hrana”, “neukusno”,
a neki su dodali i da bi se takvo što trebalo “servirati u
Saboru”.
Podsjetimo, predsjednik uprave Pleter usluge Marijan
Mareković, tvrtke koja je preuzela pripremu obroka za
stradale u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji, izjavio je za
RTL kako je Pleter u prvim danima nakon potresa
počeo pripremati obroke za osobe u vojarni, te kako su bili
spremni reagirati. Odluka je bila stožera da reagiraju tek nakon
13 dana pomoći volontera.