o prehrani stradalog stanovništva

Kuharski šef Mate Janković za Direkt: ‘Hranu smo ‘žicali’ od mesnica i dobavljača, država nam nije ništa dala’

Do 7. siječnja bili smo prepušteni sami sebi i žicanju svojih dobavljača

Zadnjih je dana je bilo i dosta nesmotrenih izjava vladajućih
političara i raznih stožeraša, od toga da dobrovoljci previše
kuhaju, da ne može hranu svatko dobivati, da će to sad država od
njih preuzeti, da je to državni Pleter mogao raditi od prvog
dana, da su oni zapravo pod okriljem Crvenog križa, to je onda
izazvalo i dosta ogorčenja kod samih volontera, kuhara i
ugostitelja.

Jedan od njih je i poznati šef Mate Janković, koji je sa svojim
kolegama u Petrinji i Zagrebu od prvog dana potresa pripremao
hranu, a bio je gost u RTL Direktu.

Dosta ste bili ogorčeni ovim nekim izjavama, zašto i zbog
čega?

Mi zapravo nismo ogorčeni s činjenicom da pomažemo jer smo došli
pomagati, ali ogorčeni smo s činjenicom da smo u jednom
vremenskom periodu primjetili da nam nitko ne dolazi zamijeniti
naša radna mjesta, a da Crveni križ je uključen – od nekog dana,
da država je stavila na raspolaganje svoje robne zalihe
isto  – od nekog dana, točnije  7. siječnja, a do tada
smo bili prepušteni sami sebi i žicanju svojih dobavljača. 

Doslovno smo mi zvali mesnice, dobavljače i žicali osobno hranu.

Udruga i ljudi s kojima surađujem počeli smo kuhati s
Medakom tri sata nakon potresa, nakon što došli Medakovi
zaposlenici mi smo se snalazili u restoranu Apetit i nakon toga
otvorili vlastitu lokaciju u Sisku. Mi nismo dobili donaciju od
Crvenog križa, mi smo kuhali s privatnim donacijama i tako ćemo i
nastaviti i dalje, sve ima papirnati trag. 

Jesu ugostitelji  dobili od vojske i države neku
podršku?

Koliko mi je poznato nitko od države nije dobio ništa od
infrastrukture, bio je jedan vojni kamion kojem se više
možete smijati nego ima nekakve koristi od njega. 

Medved rekao da je Pleter bio tamo i da je mogao preuzeti
kuhanje, ali da ste vi bili ondje. Kako to komentirate?

Super da tako razmišlja, mislim to nije u redu. Ako
država ima firmu koja se bavi kuhanjem onda ne smije dopustiti da
mi kreiramo sustav, trebalo se onda sve organizirati i staviti
punktove i poljsku kuhinju, a ne da onda volonteri, navijači i
neki odrpani kuhari to rade i organiziraju sve. A ne da
mi prvi dođemo, onda krenu svojatanja i onda nam se zahvali ali
vrlo politikantski, onda se kaže da smo kuhali s nečijim
namirnicama… Sada u ovom trenutku treba prekinuti takav
odnos.
Ja kao niti jedan ugostitelj ne želi ovakvu igru, kao što smo
gospodski ušli tako ćemo se zahvaliti, tko hoće će nastaviti
kuhati, mi ćemo i dalje pomagati koliko ćemo moći.
Isto tako javnosti treba reći da sustav ne postoji, vidjeli ste
na primjeru a ne možete preko leđa ugostitelja tražiti nekakve
promjene, sustav je mijenja parlamentarnim izborima svake četiri
godine.

Kako sve ovo komentirate, sada dolazi državna firma koja
će naplaćivati nešto a vi do sad volontirali, a nikoga od
ugostitelja iz tog područja nisu uključili ne bi li tako
trebalo?

U idealnom svijetu to bi tako funkcioniralo, ali ovo nije idealan
svijet. Dok ima volontera, ljudi koji će donirati i potrebe
mi ćemo pokušavati pomagati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari