Najbolje je da sarme nisu ni velike ni male, a slaže ih u lonac te između njih stavlja narezanu dimljenu slaninu
Zima je nezamisliva bez nje, tradicionalno je blagdansko jelo, a
sarmu zovu i kraljicom novogodišnje trpeze. Državni prvak u
čobancu, fišu, roštilju i kuhanju sarme, chef Željko
Turalija, otkrio je svoj recept za nezaobilazno
novogodišnje jelo – sarmu, piše Danas.hr.
Pravi je od domaćeg kupusa, mljevenog mesa u omjeru 80 posto
svinjetine i 20 posto junetine, a u 10 posto količine mesa dodaje
riže. Tu su i slanina, jaje, crveni i bijeli luk, slatka i ljuta
paprika, peršin i začini.
“Slaninu i luk malo ćemo izdinstati pa ćemo dodati u tu
mješavinu tako da i kad jedemo sarmu, osjetimo taj miris dima”,
rekao je Željko.
Sve je potrebno dobro izmiješati da se dobro poveže, a potom
smjesu umotati u listove kupusa.
“Jednu stranu prebacim, ovu smotam i ovu samo uguram unutra”,
rekao je Željko.
Najbolje je da sarme nisu ni velike ni male, a slaže ih u lonac
te između njih stavlja narezanu dimljenu slaninu.
“Da juha ima šmek. Da se osjeti miris dima i masnoću da dobije”,
objašnjava stručnjak.
Sve se zalije vodom i poklopi tanjurom da se pri kuhanju ne bi
dizalo. Bitno je i kako kuhati te pri tome biti strpljiv.
“Vrlo je bitno da sarma kada se kuha, vatra nije jaka. Znači,
lagano mora krčkati. Kuha se dva i pol do tri sata”, kaže Željko.
Sarma se dugo kuha, ali dugo i jede jer svakim podgrijavanjem kao
da je još i bolja. Okus i miris ove vrhunske ne možete osjetiti,
ali je po ovom receptu možete sami napraviti i uživati u njoj.