Sarma je omiljeno jelo mnogima od nas, bez nje ne prolazi gotovo niti jedna proslava, a sa stola brzo nestaje
Recept za sarmu star 40 godina morate zapisati, jer kada ga
jednom probate, samo ćete je po njemu i spremati, piše Kurir.
Sarma je omiljeno jelo mnogima od nas, bez nje ne prolazi gotovo
niti jedna proslava, a sa stola nestaje munjevitom brzinom.
Najbolja je kad odstoji pa se podgrije.
Kako biste napravili vrhunsku sarmu, isprobajte recept jedne
jugoslavenske kuharice koji je star čak četiri desetljeća. Svi
koji su ga probali, kažu da je fenomenalan te da je sarma
naprosto neodoljiva i vrhunska.
Sastojci za deset osoba:
- 600 grama miješanog mljevenog mesa,
- 20 većih listova kiselog kupusa,
- 100 grama crnog luka,
- 2 češnja češnjaka,
- 10 grama ljute paprike,
- peršin,
- 1 jaje,
- 200 grama riže,
- 300 grama narezanog kiselog kupusa,
- 800 grama suhih svinjskih rebara,
- 1 decilitar jogurta
Umak:
- 100 grama masti,
- 200 grama brašna,
- sol,
- malo šećera,
- 1 do 2 komada ljute papričice,
- 200 grama umaka od rajčice
Priprema:
Od glavice kiselog kupusa odvojite veće listove te s njih skinute
zadebljale dijelove te ih stavite na dasku. U mljeveno meso
dodajte nasjeckani luk (sirov ili pržen), češnjak, nasjeckani
peršin, papriku, sol i jaje te prethodno skuhanu i ocijeđenu
rižu. Sve dobro izmiješati i namazati po listovima i uviti sarme.
Na dno posude stavite narezani kiseli kupus, na njih stavite
sarme i svinjska rebarca. Sve ponovo prekrijte narezanim kupusom,
prelijte juhom ili vodom, poklopite i pustite da se sarme lagano
kuhaju. Kad je sarma napola kuhana dodajte umak i kuhajte dok
potpuno ne omekšaju. Sarme se moraju kuhati na laganoj vatri
nekoliko sati.
Priprema umaka:
Pripremite umak od brašna i masti, dodajte crvenu papriku, umak
od rajčice i juhu od kostiju odgovarajuće gustoće. Posoliti i
zasladiti po ukusu te preliti preko sarme. Umak od rajčice
prethodno razrijedite.