
Detaljan vodič za pripremu sočnog odojka (prasetine) s hrskavom koricom i pečenim krumpirom u kućnoj pećnici, idealnog za blagdanski stol
Tradicionalno, na blagdanskom stolu brojnih Slavonaca i ovog će se Božića naći pečena prasetina, odnosno odojak. Iako je prase na ražnju bez premca, mnogima ta opcija nije dostupna pa se odojak često peče u kućnoj pećnici. Uz nekoliko jednostavnih savjeta, i takva priprema može rezultirati iznimno ukusnim jelom.
Za početak, ključno je da odojak nasolite večer prije pečenja i ostavite u hladnjaku. Tijekom noći sol će ravnomjerno prodrijeti u meso, pa će cijeli komad biti lijepo slan, a ne samo korica i površinski slojevi. Osim soli, dodatni začini nisu potrebni.

Na dan pečenja odojak izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije nego što ga stavite u pećnicu, kako bi postigao sobnu temperaturu, što će omogućiti ravnomjernije pečenje.
Kožu zatim osušite papirnatim ručnicima pa je oštrim nožem lagano zarežite, primjerice u obliku dijamanta. Pritom pripazite da ne zarežete preduboko ni previše. Ovaj korak uvelike doprinosi stvaranju fine, hrskave korice. Nakon toga odojak sa svih strana lagano premažite svinjskom masti.
Odojak položite u dublju tepsiju (lim za pečenje) s rešetkom, a dno tepsije podlijte s malo vode.
Kod pečenja odojka vrijedi jednostavno pravilo – koliko kilograma, toliko sati pečenja. Tako će se, primjerice, komad težak tri kilograma peći najmanje tri sata.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Odojak stavite u pećnicu s kožicom okrenutom prema gore i prekrijte ga aluminijskom folijom.
U tom stanju pecite prvih sat vremena, nakon čega skinite foliju i nastavite pečenje uz povremeno podlijevanje tekućinom s dna tepsije.
Posljednjih pola sata povisite temperaturu pećnice na 220 °C te odojak povremeno zalijevajte pivom. Time ćete dodatno doprinijeti tome da kožica postane maksimalno hrskava.
Nakon pečenja odojak izvadite iz pećnice i ostavite ga da odleži prije rezanja i posluživanja.

Pečeni krumpir kao savršen prilog pečenoj prasetini
Idealan prilog odojku je naravno krumpir. Najprije ga ogulite i narežite na polovice, četvrtine ili ploške, odnosno kako želite samo da komadi ne budu premali.
Krumpir potom prokuhajte u blago posoljenoj kipućoj vodi oko 10 minuta. Pazite da se ne skuha do kraja – treba biti dovoljno mekan da ga možete probosti nožem, ali da se pritom ne raspada.

Nakon toga ga izvadite, procijedite i dobro prosušite, dodatno posolite te stavite u pećnicu zajedno s odojkom u trenutku kada ste temperaturu već povisili na 220 °C.
Krumpir pecite još otprilike 40 minuta, pri čemu se dio tog vremena poklapa s razdobljem kada je odojak već izvađen i odmara se kako bi i krumpir mogao dobiti hrskavu koricu. Ako je potrebno, izlijte malo tekućine iz tepsije kako se kuimpir ne bi kuhao u njoj.
Uz odojak i pečeni krumpir poslužite kupus salatu. Dobar tek!
