Aktualno s tržnice

Osječka pija vrvi grincajgom: Za malu cijenu dobijete sve za juhu

Mirela Belaj/SiB.hr

Bez obzira na promjene cijena drugih namirnica, grincajg za juhu ostaje konstantno povoljan i tražen, što ga čini nezamjenjivim dijelom svake kuhinje

Ove smo subote prošetali osječkom pijom kako bismo provjerili nove namirnice i kretanje njihovih cijena. Već smo u ranim jutarnjim satima uočili kako tržnica vrvi ljudima, i to ponajviše pripadnicima starijih generacija, unatoč visokim temperaturama i godišnjim odmorima.

Prije svega, još je jedna pozitivna vijest kako su cijene većine ljetnih plodova uglavnom iste, a čak i niže – kilogram lubenice i klip kukuruza koštaju 60 centi, kilogram dinje jedan euro, a kilogram šljive oko 1,20 euro. Rajčice u gajbi platit ćete 80 centi do jednoga eura, dok ćete za kilogram grožđa trebati izdvojiti od tri do četiri eura.

Mirela Belaj/SiB.hr

Relativno je nova namirnica na tržnici o kojoj smo pisali i prošloga tjedna patlidžan. Unatoč rastu njegove potražnje, prodavači tvrde kako mu neće spuštati cijene koje se kreću u rasponu od 60 centi do jednoga eura po komadu, dok kilogram navedenoga povrća košta 1,5 do dva eura. Iako je tek stigao na štandove osječke pije, neće ga tamo biti još dugo.

”Kupci su se prorijedili jer su otišli na more, ali i zbog vrućina. I mi čekamo tek 19 sati da idemo brati patlidžan. Vrućine su ove godine posebno negativno utjecale na njegov rast i razvoj. Evo, neki sam ga dan po treći puta brala, ali već mu se loza suši i gotov je. Bez obzira na tapanje, ništa ga ne može pospješiti. Priroda je sve promijenila”, sjetno će uzgajivačica, dodavši kako je nekada znala brati patlidžan i do kasne jeseni.

Mirela Belaj/SiB.hr

Ipak, ono je što posebno veseli kupce uvijek aktualan, ali i cjenovno prihvatljiv grincajg za juhu. Kako se bliže jesenski dani, tako zasigurno mnogi razmišljaju o češćem kuhanju domaće juhe, iako skup navedenoga povrća, odnosno mrkva, celer, zelje (kupus ili kelj), peršin i peršinov list mogu biti idealna baza te dati bogatstvo okusa gotovo svim jelima.

Bez obzira na promjene cijena drugih namirnica, grincajg ostaje konstantno povoljan i tražen, što ga čini nezamjenjivim dijelom svake kuhinje. Tako se njegove cijene na osječkoj piji kreću u rasponu od jednoga do 1,5 eura po vezici, ovisno o svakom pojedinom štandu. Naravno, povrće koje ulazi u njega može se kupiti i zasebno u većoj količini, pa ćete tako za kilogram mrkve prosječno trebati izdvojiti jedan do dva, a peršina od tri do čak šest eura.

Mirela Belaj/SiB.hr

”Nikada se nisu posebno mijenjale cijene grincajga za juhu, čak ni dok se plaćalo kunama. Kilogram je mrkve prije uvođenja eura koštao dvadesetak, kilogram peršina tridesetak, a samoga grincajga desetak kuna. U skladu s time, često ga se i kupovalo jer je uistinu iskoristiv za brojna jela”, opisuje prodavačica.

Inače, od grincajga možete napraviti razne vrste juhe s različitim vrstama mesa. Također, koristan je dodatak mnogim jelima kao što su špageti bolonjez, gulaš, perkelt i riblji specijaliteti.

Mirela Belaj/SiB.hr

U svakom slučaju, kupnja ne samo grincajga, nego i ostalih proizvoda na tržnici ostaje praktična, pristupačna i zdrava opcija obogaćivanja vaše kuhinje te osiguravanja uvijek svježih sastojaka za pripremu ukusnih i hranjivih obroka.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest