Ljetni indijski plod

Osječka tržnica u znaku je patlidžana: Cijene mu padaju, a potražnja raste

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ovotjedna ponuda sezonskih proizvoda na osječkoj tržnici naglašava trend ranijeg sazrijevanja patlidžana, što je rezultat izuzetno povoljnih vremenskih uvjeta i visokih temperatura tijekom proljeća i ljeta

Osječka tržnica i ovoga vikenda obiluje različitim namirnicama po približno jednakim cijenama kao i prošloga tjedna – dinje, šljive i rajčice prodaju se za jedan do 1,5 euro po kilogramu, dok je kilogram lubenice i dalje na većini štandova moguće pronaći čak i za 60 centi.

Ipak, u moru ljetnih namirnica ističe se jedna koja tradicionalno pristiže u kolovozu, a to je patlidžan. Navedeni plod potječe iz Indije i datira još otprije tri tisuće godina, a njegova je najpoznatija vrsta duguljasti patlidžan koji se upravo prodaje i na osječkoj tržnici.

Njegovi su uzgajivači uglavnom iz Osijeka i okolice, odnosno zasad iz Josipovca, Bijelog Brda, Slatine, Tvrđavice i Čepina. Budući da su, tvrde, patlidžani već domaći i stigli su desetak dana ranije nego što je to uobičajeno, drže i cijene koje se prosječno kreću u rasponu od 60 centi do jednoga eura po komadu, dok kilogram navedenoga povrća košta 1,5 do dva eura. Moguće se i dogovoriti oko cijene ako se patlidžan kupuje za pripremu ajvara.

”Ako se kupuje u velikim količinama, patlidžan prodamo i za jedan euro po kilogramu, a zasigurno ćemo i sniziti cijene s odmicanjem sezone koja bi trebala završiti koncem rujna”, govori uzgajivačica za SiB.hr, dodavši kako je patlidžan na osječkoj tržnici u ranijim razdobljima bio znatno jeftiniji, odnosno njegove su cijene iznosile tek četiri do pet kuna po kilogramu.

Mirela Belaj/SiB.hr

Inače, patlidžan je izvrstan izvor vlakana, antioksidansa, vitamina C, K i B6 te brojnih minerala poput magnezija, kalija, fosfora i bakra pogodnih za očuvanje srčanog, moždanog i probavnog zdravlja, kao i za prevenciju mnogih bolesti kao što su anemija i osteoporoza. Budući da ga se može začiniti i kombinirati s ostalim namirnicama, odlična je zamjena i mesu.

Sve u svemu, ovotjedna ponuda sezonskih proizvoda na osječkoj tržnici naglašava trend njegovog ranijeg sazrijevanja, što je rezultat izuzetno povoljnih vremenskih uvjeta i visokih temperatura tijekom proljeća i ljeta. U tom kontekstu prodavači navode kako će se patlidžan zasigurno sve više koristiti u pripremi zimnice kao što je ajvar, zbog čega očekuju i njegovu povećanu potražnju u nadolazećim tjednima. Također, pretpostavlja se kako će s nastavkom sezone njegove cijene dodatno padati, što bi moglo potaknuti još veću kupovinu na osječkoj tržnici.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest