Aktualne ljetne namirnice

Šljive i mahune novi su hitovi na osječkoj tržnici, a evo i njihovih cijena i glavnih obilježja

Mirela Belaj/SiB.hr

Unatoč cjenovnim fluktuacijama, potražnja na tržnici ostaje snažna, što odražava njezinu živost i dinamiku i tijekom ljetnih mjeseci

Na osječkoj tržnici i ovoga četvrtka vlada prava ljetna atmosfera – štandovi vrve kupcima, dok se različite namirnice šarene sa svih strana, bilo da je riječ o voću, povrću ili ostalim proizvodima iz domaćih radinosti.

Kod nekih je namirnica situacija gotovo jednaka – lubenice i dalje drže cijenu od 1,5 euro po kilogramu, ista se količina breskvi prodaje čak za jedan euro, dok je kukuruz pojeftinio te košta između 50 i 70 centi po klipu, a na jednom je štandu moguće kupiti pakiranje od šest klipova za tri eura.

”Tako je svake godine. Kako sezona odmiče, tako kukuruz pojeftinjuje, kao i većina ostalih namirnica s tržnice. Ipak, potražnja je za njime velika, neovisno o cijenama”, objašnjava za SiB.hr Vesna iz OPG-a Ranko Bosanac, dodavši kako svakoga jutra beru svježe kukuruze te ih tek potom dođu prodavati na tržnicu.

>> Gradom na Dravi zavladao miris kukuruza, Osječani uživaju u njegovoj ranijoj konzumaciji

Međutim, novitet su domaće šljive koje su stigle ovoga tjedna na nekoliko štandova tržnice i koštaju od 1,5 do 2,5 eura po kilogramu. Značajno je to poskupljenje u odnosu na prošlu godinu, ali i na razdoblje u kojemu smo još uvijek plaćali kunama.

”Kilogram šljiva nekada smo prodavali po cijeni od osam kuna. Kada je došao euro, prva im je tura koštala 1,5 i kasnije jedan euro, dok će im sada cijena najvjerojatnije ostati dva ili se spustiti na maksimalno 1,5 euro”, predviđa Marica iz Cerne.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Navedena uzgajivačica planira prodavati šljive na tržnici do kraja rujna, i to redom sljedeće vrste – čačansku ljepoticu, čačansku najbolju i čačansku rodnu. Trenutno pak prodaje čačansku ranu šljivu koja se od ostalih izdvaja krupnim izgledom i sočnim okusom.

”Iako se od nje mogu praviti rakija, džemovi i popularne osječke knedle, najukusnije ih je jesti zasebno”, navodi Marica.

>> I cijene šljiva otišle u nebo, dvostruko su skuplje nego lani

Među relativno novim povrtnim namirnicama ističu se i mahune koje se prodaju po cijeni od tri do četiri eura po kilogramu i također će vjerojatno pojeftiniti, no uzgajivači nisu sigurni u to koliko će ih dugo prodavati.

”Vrućine dosta utječu na njih, tako da ne znamo koliko ćemo ih još dugo moći uzgajati”, naglašava prodavačica.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Na osječkoj je tržnici ljeto vidljivo u punom zamahu s bogatim izborom svježih namirnica koje privlače brojne kupce. Njihove cijene ovise o sezonskoj ponudi, pri čemu neki proizvodi poput lubenica zadržavaju visoke, dok oni kao što je kukuruz bilježe blagi pad cijena. Unatoč cjenovnim fluktuacijama, potražnja na tržnici ostaje snažna, što odražava njezinu živost i dinamiku i tijekom ljetnih mjeseci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari