Aktualno s tržnice

Na tržnicu stigle prve lubenice, ali još nisu domaće: ”Veća će potražnja biti kada otopli”

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Osječka tržnica iznova postaje sve raznolikija i bogatija ponudom, što omogućava potrošačima raniji užitak u ljetnim plodovima

U ponudu osječke tržnice prije nekoliko je dana stiglo novo voće i povrće kojime se već može otvoriti ponešto uranjena ljetna sezona.

U tom su kontekstu trenutno najaktualnije lubenice koje se zasad prodaju po istoj cijeni kakva je bila i prošle godine – 1,5 euro po kilogramu. Još je uvijek riječ o onim uvoznima iz Grčke i Mađarske, dok se domaće očekuju tek sredinom ili krajem mjeseca.

”Grčka je najslađa, pa ih zato uvijek u ovo doba imamo i mi. No, savjetovali su nam da ih ne uzimamo dok ne bude jako zatoplilo jer će tada biti veća potražnja za njima”, objašnjava nam prodavačica koja je ipak, stoga, odlučila pričekati s prodajom lubenica na svom štandu.

>> Počela je sezona lubenica, a evo kako im se kreću cijene na osječkim tržnicama i u trgovinama

Proizvođači tvrde kako će se cijene navedenoga voća s vremenom spustiti, a njihova se aktivna prodaja planira sve do rujna. Jagoda i trešanja gotovo da i nema više, breskve, kajsije i nektarine i dalje drže jeftinije cijene, a novitet su dinje koje se prodaju za četiri eura i maline po cijeni od osam eura po kilogramu, odnosno dva eura po 250 grama. Negdje se pak maline mogu pronaći i za cijenu od 3,5 eura po pola kilograma.

”Riječ je o autohtonoj sorti vilamet koja je ujedno naša domaća malina, a došla nam je čak tri tjedna ranije. Maline i inače stižu odmah iza jagoda koje smo obično prodavali do sredine lipnja, no sada ih više nema. U svakom slučaju, trebale bi trajati mjesec dana, nakon čega ih ponovno krećemo prodavati najesen”, navodi uzgajivačica koja ne planira podizati cijene spomenutoga voća.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Uz grincajg za juhu, blitvu, kupus, kelj, raštiku, krastavce i tikvice kao povrtne namirnice koje se standardno nude na tržnici i uvijek su iznimno tražene, na štandove tržnice ovih su dana stigle i cherry rajčice koje se prodaju za tri eura po pakiranju od 500 grama.

”Uvijek sadim njihove tri vrste – žute, crvene i tzv. čokoladne cherry rajčice jer su smeđe. To mi je zanimljivo jer ih ljudi prvotno odluče kupiti iz znatiželje, a kasnije im se svide pa ih nastave uzimati”, ističe prodavač Vladimir Vranješ koji od idućega tjedna planira početi prodavati papriku baburu i ajvaricu.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Osječka tržnica iznova postaje sve raznolikija i bogatija ponudom, što omogućava potrošačima raniji užitak u ljetnim plodovima. Raznovrsnost i kvaliteta voća i povrća privlače razne kupce, čime se ova lokacija potvrđuje kao ključna destinacija svježih lokalnih namirnica u gradu na Dravi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari