poduzetnička ideja

Uz digitalnu taktilnu ploču omogućit će i slijepima da dožive ljepote Osijeka

OBŽ

Digitalna tonska taktilna ploča već je na nekoliko mjesta, a radi se i za Pulu

Osječko-baranjska županija 17. put organizirala je natječaj za Najbolju poduzetničku ideju te nagradila 13 odabranih poduzetnika kojima su uručene diplome. Prvo mjesto za poduzetničku ideju pripalo je Osječaninu Davoru Horvatu i to za ideju nazvanu “Govor dodira”, a riječ je o digitalnoj tonskoj taktilnoj ploči koja, barem za sada, nema konkurenciju.

Nadogradnja telefonskog vodiča

“Ovo je zapravo unaprjeđenje ideje koju sam dobio te ostvario prije desetak godina. Naime, tada sam napravio telefonski turistički vodič, čime je Osijek bio prvi grad u Hrvatskoj koji ga je imao. Koristio sam analognu tehnologiju da bi se putem mobitela, odnosno kućnih telefona osobe koje dolaze u turistički posjet Osijeku mogle snaći i obići grad bez turističkog vodiča. Bilo je to pogodno za individualne turističke obilaske, jer mnogi su dolazili u grad u sitne sate i nisu mogle doći do turističkog vodiča”, priča ovaj inovativni umirovljenik koji je potom nadogradio telefonski turistički vodič kako bi slijepe i slabovidne osobe također mogle koristiti tu uslugu. Za tu namjenu Horvat je načinio posebnu kartu, odnosno taktilni vodič koji se koristio putem poziva s telefonskog broja.

Danas pak njegova ideja koju je osmislio još za vrijeme pandemije, ponovo je unaprijeđena, ali i nagrađena. Naime, zajedno sa svojim prijateljem Horvat je načinio digitalnu taktilnu ploču u A0 formatu koja može stajati na zidu, ali i biti samostojeća. Dok je Horvat u ploču ugrađivao povijesne i turističke sadržaje, njegov prijatelj programer pobrinuo se za elektronske dijelove, a što je rezultiralo postavljanjem digitalnih tonskih taktilnih ploča u Erdutu, Dalju, Aljmašu i Bijelom Brdu.

“Pomoću ploče slijepe osobe mogu rukom vizualizirati plan grada, odnosno raspored ulica i na taj način pratiti smjer kretanja do određene točke. Pritiskom na točku dobiju informaciju o kulturnom sadržaju i to na više jezika. Trenutno radimo takvu ploču za Pulu”, otkriva Horvat, dodajući da ima namjeru istovjetne ploče postaviti i u Osijeku, a nema sumnje da će ova njegova ideja koja je izvan svake konkurencije, biti dodatno prepoznata.

Promocija kulture i povijesti

Ova mu nagrada, kaže, puno znači i daje mu daljnji poticaj za rad, baš kao što je to bilo i 2010. te 2014. godine kad je bio nagrađen zlatnim medaljama na Međunarodnom sajmu inovacije. Kao predsjednik Udruge “Snaga kulture”, Horvat neprestano promovira kulturno-povijesnu baštinu kako Osijeka, tako i Slavonije, a trenutno radi na promociji Dvorca Mačkamama te obilježavanja 165. rođendana Pauline Herman.

Dodajmo tome da je diplome i ostalim nagrađenima uručio dožupan Josip Miletić, naglasivši kako se nada da će ideje nagrađenih biti prepoznate i šire. Pročelnica Upravnog ureda za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić-Milardović tom je prilikom naglasila kako Županija tijekom cijele godine daje svoj doprinos poticanju poduzetništva i kroz taj program provodi 30-ak različitih mjera namijenjenih poduzetnicima u različitim fazama poslovanja. Brojnim sponzorima koji su se uključili u sudjelovanje u natječaju zahvalio je i Zoran Kovačević, predsjednik HGK Županijske komore Osijek.

Uz prvonagrađenog Horvata, drugu nagradu dobio je obrt Rural Quality, dok je treća pripala obrtu Omnius Art”. Preostalih deset dobili su Josip Nagy, obrt Black Stork, obrt MATHlab, Mirjana Lončar, Marijana Kos, obrt Mali anđeo, obrt Rose, Sanela Toša-Ljubičić, Tara Gršković te Benjamin Kujavec.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari